fbpx

Természet Áldása bulgur

A bulgur tulajdonképpen tört búza. Hántolt, előfőzött, szárított és őrölt. A közel-keleti a török és az indiai konyhákban fordul elő a leggyakrabban. A még éretlen vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik.

Az a bulgur glikémiás (GI) indexe 48. Ez az érték a 0-55 közötti tartományba esik, ami alacsony glikémiás indexnek felel meg, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel. A glikémiás index fontos jellemzője az élelmiszereknek, ahogy a kalóriatartalmuk és tápanyagmegoszlásuk is.

Előnyös tulajdonságai:

  • a bulgur bővelkedik vitaminokban és ásványi anyagokban
  • a bulgur folsavban, foszforban, magnéziumban, káliumban, vasban gazdag. Magas folsav tartalma miatt kismamáknak is előnyös a fogyasztása
  • rosttartalma több mint 5-szöröse a barna rizsének, ezért fogyókúrában, inzulinrezisztenciában, cukorbetegségben, valamint egészséges táplálkozásban is kiváló alternatíva (élelmi rost: bulgur: 18,3 g, barnarizs: 3,5 g)
  • a többi gabonához hasonlóan a B1-, B2-, B6-vitaminokat vihetünk be a szervezetünkbe fogyasztásával. A B-vitaminok támogatják a szénhidrát-, fehérje- és zsíranyagcserét, valamint az idegrendszerünk megfelelő működésében is hasznosak.

Hogyan? Mivel? Milyen? Mivel a bulgurt előzetesen párolják, így jóformán alig kell főzni, akár elég csak vízzel leforrázni. Az íze enyhén a dióra emlékeztet. Kétféle méretben kapható: van nagyobb, rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekből álló, és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító. Előbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, főtt ételek alapanyaga. A bulgur egy az egyben használható a rizs helyettesítőjeként. Nagyon jól átveszi az ízeket, ezért népszerűek a bulgurból készült saláták, sok zöldséggel és sok zöldfűszerrel. Íze semleges, de egyesek szerint enyhén a dióra emlékeztet. Elkészíteni hasonlóképpen kell, mint a rizst.