fbpx

Természet Áldása bio kukoricapehely

Bio kukoricapehely

A táplálkozástudományi szakemberek szerint, a reggeli a nap legfontosabb étkezése, és mi más juthatna eszünkbe egy egészséges és könnyű reggeliről, mint a méltán népszerű kukoricapehely. Nem igaz, hogy csak a gyermekek körében népszerű és nem csak a „hagyományos” tejjel fogyasztott állapotában. Szerencsére mára a kukoricapelyhet felfedezte és továbbgondolta a gluténmentes, a fogyókúrás, az egészséges konyha. Számtalan módon fogyasztható, tápláló és gazdag gabonaféle, ami nálunk többszörösen ellenőrzött biogazdálkodásokból, gondosan válogatva, a legjobb minőségben kerülhet az asztalára.

A kukorica vagy népies nevein tengeri, törökbúza, málé (Zea mays) a perlyefélék családjába tartozó, lágy szárú, egylaki, egynyári növény. Ki ne ismerné? Két méter magasra is megnőhet és csöves szemtermést hoz. Magyarországon mára már a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növény és az egyetlen gabonatermés, amelynek amerikai eredete van, és mára alapvető gabonatermék a trópusi és szubtrópusi területeken is világszerte.

Hogyan készül a kukoricapehely?

Először is a teljes kukoricaszemeket több órán keresztül főzik. Eközben a szemek gömbölyű formát öltenek. A lekerekített szemeket gépek segítségével kiszárítják, majd laposra préselik. A már pehely formára préselt kukoricaszemeket, kemencékben megsütik. Ha a pelyhek mindkét oldala szép sárgára és ropogósra sült, elhagyhatják a kemencét. A pelyheket ezután kíméletesen rázzák, gondosan válogatják és csak a megfelelő méretűek és minőségűek kerülhetnek csomagolásra a fogyasztók elé.

Sokoldalú!

A kukorica növény a belőle készült kukoricapehely mellett sörök és párlatok alkotóeleme is, és az egyik legfontosabb takarmánynövény. Hozzávetőleg a megtermelt kukoricamennyiség tíz százalékát használják ma már bioüzemanyag gyártásra is, de növekvő hányadot tesznek ki az ipar egyéb igényei: a kukoricaszirup például, mint édesítőszer, de a szépségipar számára sem közömbös alapanyag: öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatása miatt.

A tengeri útja…

A kukorica származása annál rejtélyesebb, minél több régészeti leletre bukkannak, és minél több ide vonatkozó irodalmat találunk. Abban, hogy a géncentruma hol volt, nem egységes a felfogás. A legvalószínűbb állítás (Galimat 1979) szerint a kukorica származási helye Mexikó, valamint Közép-Amerika és innen terjedt el Bolívia, Peru, Brazília és Argentína, valamint Észak-Amerika felé. Mexico City alatt végzett archeológiai feltárás folyamán 200 láb, azaz 61 m mélységben 80000 éves kukoricapollent azonosítottak! A mexikói Denevér Barlang és a Tehuacan völgy 5 barlangjának feltárása révén a kukorica történetét 7000 évre visszamenően sikerült nyomon követni és a különböző korok kukoricatípusait rekonstruálni! Nem semmi ugye? Az elterjedt „tengeri” elnevezés a 16. század óta használt tengeri búza kifejezésből rövidült le a 19. században. Az elnevezés arra utal, hogy a növény a tengeren túlról került, spanyol közvetítéssel Európába.

Sokat tud!

A vitaminok közül 140-180 mg A-vitamint lelhetünk fel a kukoricaszemekben. A magok szép sárgás színüket pedig nagyrészt béta-karotin tartalmuknak köszönhetik. A kukorica nagyon sokat tud tenni egészségünkért: B1-B2 és B3-vitamin forrás. A B1-vitamin hiányában az ember hajlamosabb az idegességre, depresszióra. A B-vitaminok közül kimutatható benne még a pantoténsav, a B5-vitamin, ami az emberi test minden sejtje számára szükséges anyag, valamint a B6-vitamin, - melyre bőrünknek van nagy szüksége, és növeli a nyálkahártyák ellenálló képességét. C- és E-vitamin tartalma sajnos nem túl jelentős, de az ásványi anyagok közül 6 mg nátrium, 330 mg kálium, 9 mg kalcium, 120 mg magnézium, 250-290 mg foszfor, 80 mg kén írható a kukorica büszkeségfalára. A nyomelemek közül viszonylag sok 1,5-2,5 mg vas, 2,5 mg cink, réz mangán is van benne.

Tippek sütéshez-főzéshez

A gluténre érzékenyek vagy a glutént kerülő sütiimádók fellélegezhetnek. A kukoricapehely ugyanis sokkal több, egy kiadós reggeli alapanyagánál. Számtalan sütemény készíthető belőle és vele. Csoki öntettel, krémekkel, karamellel lelocsolva egy tányér kukoricapehely már önmagában is elég csábító nassolni való. Kókusz, csoki vagy gesztenyegolyóhoz íz -és állagjavítónak szuper, de a keksztekercs is egészen új értelmezést nyerhet kukoricapehellyel. Muffinok, bögrés sütemények, piték, otthon sütött kenyerek alapanyagaként nagyon jól megállja a helyét, de a déli vagy esti húsos készételekhez is felhasználhatjuk. A kukoricapelyhekből egészen kívánó bunda és panír készíthető. Használhatjuk zsemlemorzsa helyett! Hal, csirke, disznó vagy bármilyen hús panírozásához jó választás. Zöldségek kirántásakor is gondoljunk rá! Keverhetjük hideg és meleg turmixokhoz, fogyaszthatjuk tejtermékekbe szórva, gyümölcsökkel, egyéb gabonafélékkel, de a főzelékek sűrítéséhez is szeretni fogja, próbálja ki. Minden esetben jó és egészséges választás a konyhában a bio kukoricapehely!

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up