fbpx
Az ülő életmód káros hatásai

Az ülő életmód és a porckorongsérv kialakulása


A csigolyák legfontosabb összeköttetései: a porckorongok

Rostporcos lemezek. Feladata a mozgás szabad biztosítása, a gerincet érő terhelések nyomásának a csökkentése és a csigolyák közötti távolság megtartása. Üvegporc réteg kapcsolja a porckorongokat a csigolyák alsó és felső felszínéhez. A gerinc felépítésében a leggyakoribb elváltozás a porckorongon és a mellette lévő ízületeken történhet. 23 porckorong van testünkben, alakjuk a szomszédos csigolyatestekhez idomul, vastagságuk, szélességük változó, felülről lefelé fokozatosan vastagodnak:

 • Nyaki szakasz: 3 mm vastag, porckorong és csigolyatest aránya 2/5;
 • Háti szakasz: 5 mm, porckorong és csigolyatest aránya 1/5;
 • Lumbális szakasz: 9 mm, porckorong és csigolyatest aránya 1/3.

Minél nagyobb a porckorong és csigolyatest aránya, annál mozgékonyabb az adott szakasz, tehát a nyaki gerinc a legmobilisabb, majd a lumbális és a háti gerinc.

porckorong 

A porckorong egészséges állapota. A belső kocsonyás anyag és a külső rostos gyűrű.

Porckorong elváltozásai

a)      Discus degeneráció: a porckorong elvékonyodik, a csigolyaszéleken kinövések képződnek, a sárga szalag megvastagodik, vénás pangás keletkezhet. A gyöki kompresszió ezek alapján indirekt módon jöhet létre.

b)      Discus protrusio: a külső rostgyűrű nem szakad meg, csak meg van gyengülve, ezáltal a hátulsó hosszú szalagot és valamelyik ideggyököt nyomja a porckorong belsejében lévő kocsonyás anyag. Kinövések képződnek, a sárga szalagok megvastagodnak, vénás pangás alakul ki.

c)      Discus prolapsus: a külső rostgyűrűn a belső kocsonyás anyag részben kicsúszik, de nem szakad el a bent maradt résztől, ezért vissza tud kerülni.

d)     Discus hernia: a belső kocsonyás anyag egy bizonyos részének, vagy teljes egészének visszafordíthatatlan kicsúszását jelenti a külső rostgyűrűn. Olyannyira visszafordíthatatlan, hogy a külső rostgyűrű hegesen összeszűkül. A kizáródott belső rész hegesen odatapadhat a hátulsó hosszú szalaghoz, az ideggyökökhöz, vagy a durazsákhoz, tehát állandó izgalmat tart fent.

Porckorongsérv kialakulása

Az egészséges pozícióban a medence némileg előrebillen, lordosysban lévő ágyéki gerincszakasz (természetes görbület) csigolyáinak hátsó része valamelyest közelebb van egymáshoz, mint az elülső rész, ezáltal a porckorongok védett helyzetben vannak.

Ha ebben a természetes helyzetben kellene tevékenykedni nap, mint nap, akkor sokkal kisebb lenne a porckorongok degenerációjával kapcsolatos problémák előfordulási esélye. Ülés közben viszont a medence hátrabillen, a gerinc természetes ágyéki görbülete, azaz a lordosysa megszűnik, kyphosisba kerül, és az ágyéki porckorongokra terhelődik a felsőtest és a fej relatíve nagy súlya. Ugyanez a helyzet akkor is, ha állva, kissé előrehajolva szükséges tevékenykedni. A gerincnek ez a helyzete viszont nem tartja meg a porckorongokat, ezért a csigolyák elülső része közelebb kerül egymáshoz, ez pedig egy olyan nyomást hoz létre, ami az ágyéki porckorongokat a gerinccsatorna felé nyomja.

A benne lévő kocsonyás anyag ebben az állapotban folyamatosan hátrafelé feszíti a külső rostos gyűrűt. Rövidtávon és sűrűn mozgatva ez nem jelentene problémát, de mivel az ülés és ezzel együtt az ágyéki gerinc helytelen tartása a legjellemzőbb testtartás, így hosszútávon nagy az előfordulási arány. Az ágyéki gerinc terhelése fekvéskor, üléskor, álláskor, előrehajolva nagymértékben eltér. Az ábra a III. lumbális csigolya terhelését mutatja különböző helyzetekben. Ha az egyenes állást vesszük 100%-nak, akkor ehhez képest a fekvés az L III. csigolyára nézve 25%-os, az egyenes ülés kb. 140%-os, az előrehajló felsőtesttel való állás 150%-os, és a legmegterhelőbb, a kb. 190%-os terhelés előrehajló felsőtesttel való üléskor van. Egyértelműen látszik, hogy miért veszélyes, ha nem változtatunk helytelen testtartásunkon, főleg ülés közben.

terheles

Az ágyéki gerinc terhelése fekvéskor, egyenes álláskor, egyenes üléskor, előredőlő felsőtesttel való álláskor, előrehajoló felsőtesttel való üléskor nagymértékben eltér. Forrás: Dr. Jenny Sutcliffe

Nem csak az ülő életmód által alakulhat ki porckorong elváltozás. Okozhatja még:

 •   Túlzásba vitt sportolás: különösen, ha a bemelegítés nem megfelelő, illetve az edzésterhelés túl erős;
 •   Helytelen emelés;
 •   Ismétlődő mozdulatok;
 •   Elhízás: a túlsúlyos emberek súlyfeleslege, főleg a férfiaknak a hasukon halmozódnak fel. A hasizmok megnyúlnak, meggyengülnek, így nem tudják stabilizálni a gerincet, főleg az ágyéki szakaszt, így könnyebben történhet sérülés. A túlsúly tartáshibákhoz vezet, ágyéki hyperlordosis alakulhat ki, így a porckorongok nem ideális terhelést kapnak. Az elhízás fokozott kopást idéz elő;
 •   Stressz;
 •   Balesetek, sérülések;
 •   Veleszületett betegségek.

A porckorongsérv sokak számára ismeretlen fogalom, egészen addig, míg környezetében, vagy saját magán nem tapasztalja. Ha valakinél diagnosztizálják ezt a gerincbetegséget, nagyon sok utánajárást igényel: mitől alakulhatott ki, milyen kezelés kell, min kell változtatni, megúszható-e a műtét hosszútávon.

Mivel a porckorongnak nincs saját beidegzése, ezért a tünetek csak akkor kezdenek el jelentkezni, amikor a kidomborodó porckorong elkezd valamit érinteni:

 • Léteznek olyan porckorongprobémások, akiknek egyáltalán nincs tünetük, nem érint ideggyököt, de ez sajnos ritka. Ez azért lehet, mert a porckorong elváltozása még nem jelentős, vagy szerencsés helyre domborodik ki;
 • A kiboltosult porckorong, nyomhatja a hátulsó gerincszalagot, súlyosabb esetben hozzáér a gerincvelő burkához, a durazsákhoz, ezzel komoly fájdalmakat indukálhat;
 • Az oldalirányba kitüremkedő sérv az oldalt kilépő ideggyökök valamelyikét ingerli, ezáltal végtagokba sugárzó fájdalmat okoz. Ez az ideggyök képes begyulladni is;
 • A porckorong által okozott idegi nyomásnál funkciózavarok alakulhatnak ki, az érintett ideggyök által ellátott környéken érzészavarok, izmok gyengülése, illetve reflexek zavara léphet fel. Ezek befolyásolják a tartást, járást, mozgást, különösen, ha az alsó végtag mozgató ideggyökét érinti a nyomás;
 • A felsőbb ágyéki idegek nyomása esetén combi idegfonat gyulladás, az utolsó ágyéki és az első keresztcsonti ideg kompressziójánál pedig ülőideggyulladás (isiász) jöhet létre;
 • Az érintett hely mellett található izmok tartósan összehúzódhatnak reflexes módon, ezáltal az a gerincszakasz mozgásában korlátozva van, ”beáll”, így minden mozdulat nehézkes, sok esetben az ágyból nem tud kikelni az illető;
 • Előfordulhat, hogy a csigolyák oldalnyúlványai közötti kisízületek is begyulladnak. Ez a fájdalom általában fokozatosan alakul ki, terhelésre erősödik, pihentetésre megszűnik.

Gyakran az érintett szakaszon kényszertartást alakít ki a gerinc, hogy csökkentse a fájdalmat. Ezáltal a gerinc normál görbülete csökken, majd a gerinc mozgásai beszűkülhetnek. A tünetek leggyakrabban csak egy oldalon jelentkeznek.

Szerző : Halmágyi Évi

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up