fbpx
A civilizációs betegségekről, mozgás szempontjából

A civilizációs betegségekről

A 21. században jelentősen megnőtt a civilizációs betegségek előfordulásának száma. Ilyen elváltozások, megbetegedések: elhízás, ízületi bántalmak, csontritkulás, daganatos megbetegedések egyes fajtái, hipertónia (magas vérnyomás), koszorúér megbetegedések, cukorbetegség, alvászavarok, pánikbetegség, depresszió. A mozgásszegény életmód mellett szerepet játszik ezen betegségek kialakulásában az étkezések és a tápanyagok egyenlőtlen megoszlása, legtöbb esetben a túlzott szénhidrátfogyasztás, a nagy mértékű koleszterinbevitel, a nem megfelelő mennyiségű vitamin, ásványi anyag és rost, illetve a  a negatív stressz, a környezeti ártalmak és a káros szokások is meghatározóak lehetnek.

Egyre kevesebb fizikai aktivitással járnak a mindennapok, legyen szó munkáról, utazásról vagy szórakozásról. Hátrányai a mozgatórendszer szempontjából:

  • Gerincpanaszok (deformitások, izomgyengeség)
  • Ízületi instabilitás
  • Csontritkulás
  • Csökkent munkavégző képesség: az átmeneti munkaképtelenség vezető okai

 Gerincpanaszok gyakorisága

A lakosság egyre szélesebb körét érintő gerincproblémák kialakulásában minden bizonnyal nagy szerepet játszik a modern, ülő életmód. Ülünk a buszon vagy autóban, a munkahelyen, kikapcsolódásképpen a tévé vagy a számítógép előtt. Az ülő életmód kialakulásában jelentős tényező az internet egyre szélesebb körben való megjelenése.

ksh

Az internet-előfizetések száma Magyarországon 2003-tól 2014-ig majdnem 11-szeresére nőtt. Forrás: KSH

 A KSH Európai Lakossági Egészségfelmérés 2009-es kutatása szerint derékfájdalomról, vagy krónikus gerincproblémáról a vizsgált népesség 31%-a számolt be. A nemek között nem tapasztalható lényeges különbség. A kor előrehaladtával növekszik az előfordulási gyakoriság, az 55–64 éves és idősebb korcsoportba tartozók legalább négytizede szenvedett derékfájás, gerincprobléma miatt.

A teljes népesség körében a leggyakoribb megbetegedéscsoport a mozgásszervi betegségek köre: a legalább 15 éves korosztály 44%-nak volt ilyen betegsége. A mozgásszervi megbetegedések a leggyakoribb okai a munkaképesség-csökkenésnek, ezért sokkal nagyobb súlyt kellene fektetni a mozgásszervi elváltozások kialakulásának megelőzésére. A teljes népességben a férfiak 42, a nők 46%-ának van mozgásszervi betegsége.

Korosztály szerint az arányok a következők:

·  20–34 éves férfiak 20%-a, a nők 16%-a;

·  35–64 éves férfiak 49%-a, a nők 52%-a;

·   65 éves és idősebb férfiak 70%-a, a nők 73%-a.

Rendkívül magas arányban fordulnak elő mozgásszervi megbetegedések már a fiatalok között is: minden ötödik fiatal férfinak volt ilyen betegsége.

Szerző : Halmágyi Évi