fbpx
Miért fontos a törzs edzése?

A törzs edzése

Munkahelyi tapasztalatom alapján, amíg valakinek nincs fájdalma deréktájon, addig hajlamosak megfeledkezni az ágyéki gerincszakasz edzéséről. A hasizmokat edzik esztétikai célból, pedig a nem megfelelő izomegyensúly is okozhat panaszokat, továbbá a helyes kivitelezéshez elengedhetetlen, ez az eredményes és sérülésmentes edzés fontos alapja. 

Egyre inkább alkalmazzák a core-tréninget Magyarországon is, felismerve ennek fontosságát, a mai rohanó, de mozgásszegény életmód miatt kialakuló, főleg ágyéki gerincszakaszon való problémák megelőzése, egyes esetekben kezelése miatt. A core jelentése ’mag’, ami ebben az esetben a törzset jelenti, a core-tréning pedig a törzs tornáját, erősítését.

A megfelelő core biztosítja az optimális hossz és feszültség kapcsolatát az antagonista és szinergista izmok között, melyek, ha megfelelő erővel párosulnak, kedvezően fenntartják az ágyék-medence-csípő komplex állapotát. 

Az ideális core izomzat:

 • megfelelő kivitelezést eredményez;
 • hirtelen gyorsulást, lassulást tesz lehetővé;
 • megfelelő stabilizációt biztosít fizikai aktivitás közben;
 • teherbíróbb a test, teljesítménye jobb;
 • ellenállóbb a külső erőhatások ellen, védi a gerinc legsérülékenyebb részét, az ágyéki gerincszakaszt a sérülésektől.

A megfelelő core izomzat 3 lépcsőből épül fel:

 • Core stabilizáció (core stabilization)
 • Core izomerő (core strength)
 • Core gyorserő (core power): ez a szakasz a sportolóknak kell, megelőzésként, vagy a porckorongproblémás és egyéb derékfájdalommal küzdő személy számára nem szükséges.

Core stabilizáció (core stabilization) 

Először a kiinduló helyzet helyes kivitelezésének megtanulásával kezdjük az edzésprogramot. Ez az úgynevezett „drawing-in” technika: köldök behúzása a gerinc felé és felfele a rekeszizom felé, ill. a medence előrebillentése.

Ezt a szakaszt min. 4 héten keresztül érdemes végezni. Statikus és dinamikus gyakorlatokat is tartalmaz.

A következő gyakorlatok végzése előtt érdemes személyi edzővel, vagy gyógytornásszal állapotfelmérést végeztetni, hogy teljesen egyénre legyen szabva az edzésprogram.

Példák a gyakorlatokra:

1

Sorozatszám, ismétlésszám: 4x30 másodperc kitartás
Pihenőidő a sorozatok között 50-60 másodperc

2

Sorozatszám, ismétlésszám: 4x30 másodperc kitartás
Pihenőidő a sorozatok között 50-60 másodperc

3

Sorozatszám, ismétlésszám: 3x10 pár
Pihenőidő a sorozatok között: 60 másodperc

4

Sorozatszám, ismétlésszám: 3x15 pár
Pihenőidő a sorozatok között: 60 másodperc.

5

Sorozat, ismétlésszám: 3x10 pár
Pihenőidő a sorozatok között: 60 másodperc

6

Sorozatszám, ismétlésszám: 3x10 pár
Pihenőidő a sorozatok között: 60 másodperc

Szerző : Halmágyi Évi 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up