fbpx

Változtatások szükségessége napjainkban

A múltban még a gerincproblémával küzdőket nem tudták megfelelően kezelni, manapság viszont már eredményesen kezelhetők műtét nélkül is. Nem múló gerincpanasz esetén fel kell keresni szakorvost, aki megállapítja, hogy szükséges e további vizsgálat. Pontos diagnosztizáláshoz MRI (Magnetic Resonance Imaging) vagy CT (computeres tomographia) vizsgálat szükséges. Ha diagnosztizáltak valamilyen porckorongelváltozást, akkor el kell kezdeni a mozgásterápiát, és esetlegesen az életmódváltást, mert a folyamat megállítható, de ha nincs kezelve, akkor szinte biztos, hogy az állapota romlani fog, ezáltal egyre nagyobb és több tünetet produkálva.

Amennyiben a porckorongproblémával küzdő személy azt az életet éli tovább, mint amit ez előtt (ami a kialakuláshoz vezetett), ha nem szünteti meg azokat a mechanikai hatásokat, amik a porckorongok gerinccsatorna felé való kompresszióját eredményezik, akkor nem jöhet létre gyógyulás. Első megoldásként általában a fájdalomcsillapítókhoz nyúlunk. Ez persze nem szünteti meg a fájdalom forrását, esetleg ideig-óráig elfedi azt, így ez nem alkalmazható hosszútávú megoldásként, már csak azért sem, mert vannak mellékhatásai, és függőség is alakulhat ki általa.

Egyéni tapasztalatom szerint legtöbb esetben a porckorongsérv a mozgás hiányától, és nem a túlterheléstől alakul ki. Legjobb módszer minden bizonnyal a megelőzés.

Porckorongsérv prevenciójának és kezelésének számos módját említi a szakirodalom, ezek közül a legfontosabbak az alábbiak:

 • halmagyi eva 2Ha már ülő munkát végzünk, meg kell teremteni az ideális körülményeket: asztal, monitor megfelelő magassága, megfelelő szék, könyöktámasz, világítás. A helyes üléskor a medence támasztja alá a gerincet, nem pedig a farokcsont, különben az egész tartás összeesik, ez pedig a gerincen kívül rossz a tüdőnek, a hasi szerveknek és a vérkeringésnek. 
 • Felfújható ékpárna használatával megközelítőleg ki lehet alakítani ülve is a természetes ágyéki görbületet, ami a porckorongoknak ideális terhelést biztosít, instabilitása pedig folyamatosan mozgásban tartja, a nyomásváltozás által pedig képes javítani a porckorong anyagcseréjét. Persze ha ezek megvannak, akkor sem teljesen védett a porckorong az elváltozásoktól, ugyanis az izmok elkényelmesednek, így a gerincre terhelődik át a törzs, a fej, és a felső végtagok súlya.
 • Gyógytorna, gerincgimnasztika, core-tréning
 • Autóban érdemes gerinctámaszt használni, az ágyéki lordosys kialakítása miatt.
 • A tévé előtt fekvéskor a derék alá ajánlott hengerpárnát tenni.
 • A lelki tényezőket és a stresszfaktorokat is érdemes figyelembe venni, a lelkiállapottal összhangban a test, így az izmok is feszültté válnak.
 • Közepesen kemény matracot kell alkalmazni. A hason fekvést érdemes mellőzni, mert olyankor a gerinc természetes ágyéki görbülete fokozódik, ezáltal nem kímélve a porckorongokat sem.
 • Helyes emelés: a hátnak egyenesnek kell maradnia, a láb izmait kell inkább dolgoztatni. Harántterpeszben minél közelebb kell a tárgy mellé állni, csípő és térd hajlításával, egyenes háttal, egyenletesen emelkedő mozdulattal.

halmagyi eva 3

A helytelen és helyes emelési technika

Szerző : Halmágyi Évi

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up