fbpx

A szélsőséges mai modern élet kivisz a középpontunkból fizikai és mentális területen egyaránt és kiegyensúlyozatlansághoz vezet. Elveszítjük belső harmóniánkat a mai modern szélsőséges ételek fogyasztása, a kaotikus napi időbeosztásunk miatt. pl. éjfél előtti alvás fontos, a nyugodt étkezési körülmények, sok iskolában 10 perc idő van ebédre, rohanva, futva zacskóból étkezünk. Túlsúlyban van az egyszerű gyorsfelszívódású cukrot tartalmazó édességek fogyasztása amire kívánjuk a sok sós sajt és sós hús fogyasztását. Ez megint a másik oldal iránti sóvárgásunkat okozza az újbóli édesség, alkohol és drog fogyasztásához vezethet mint a másik oldal szélsősége.

A makrobiotikáról

Mi az a makrobiotika?

Az emberiség hagyományos életmódjának mai, modern értelmezése. A természettel összhangba hozott életről és étrendről szól, az életerőnk magas szinten tartásáról, az egyensúlyunk folyamatos megteremtéséről.

Olyan TUDÁS ami hozzásegít a boldog és kiegyensúlyozott élethez a belső nyugalmunkhoz.

A szélsőséges mai modern élet kivisz a középpontunkból fizikai és mentális területen egyaránt és kiegyensúlyozatlansághoz vezet. Elveszítjük belső harmóniánkat a mai modern szélsőséges ételek fogyasztása, a kaotikus napi időbeosztásunk miatt. pl. éjfél előtti alvás fontos, a nyugodt étkezési körülmények, sok iskolában 10 perc idő van ebédre, rohanva, futva zacskóból étkezünk. Túlsúlyban van az egyszerű gyorsfelszívódású cukrot tartalmazó édességek fogyasztása amire kívánjuk a sok sós sajt és sós hús fogyasztását. Ez megint a másik oldal iránti sóvárgásunkat okozza az újbóli édesség, alkohol és drog fogyasztásához vezethet mint a másik oldal szélsősége.

Az egyik szélsőséges csoport az emlősök és a halak  vörös húsa, a pulyka és csirkehús, a zsíros sajtok, a tojás, az asztali só, a grillezett és a sütőben sült ételek rendszeres és eltúlzott fogyasztása hosszabb távon merevséget, szűkületeket, ízületi, szív és érrendszeri problémákat, besűrűsödött vért, magas vérnyomást, szívrohamot, zárkózottságot, beszűkült szemléletet, önzést, nyugtalanságot, agresszív és erőszakos hajlamot okoz.

 

A másik szélsőséges  csoport a  finomított, fehér rizs és liszt, a trópusi gyümölcsök, a tejtermékek, a jégkrém, a méz, a cukor, az alkohol, a koffein, a vegyi anyagok, a drogok, az antibiotikumok, a besugárzott élelmiszerek, a mikrohullámú sütőben és az elektromos tűzhelyen készült ételek rendszeres és eltúlzott fogyasztása hosszabb távon a fehér vérsejtek termelésének elszaporodását, erőtlenséget, gyengeséget, szétszórtságot, akaratvesztést, védekezést, depressziót, szélsőséges tendenciákat okoz. 

 

Mire jó ez az étrend?

Makrobiotikus életmód és étrend alkalmas a civilizációs betegségek megelőzésére, káros hatásainak természetes enyhítésére, gyógyítására.  Ilyenek például az emésztőrendszeri problémák, a túlsúly, a fejfájások, az allergiák, a rák, a szív- és érrendszeri, a cukorbetegség, a férfi és női reproduktív szervek problémái. A módszer sok követője gyógyult már ki különféle súlyos betegségekből. Egészséges, aktív, hosszú életet élnek világszerte azok a közösségek, akik ilyen étrendet és életmódot követnek.

A magas élelmi rosttartalmú ételek egészségesen tartják az emésztőrendszert. A telített zsírok alacsony szintje a vér jó minőségéhez vezet, javítja a vérkeringést és a szív működését. Az alacsony glikémiás indexű makrobiotikus ételek támogatják a vércukor szint egyensúlyát, segítik a túlsúly csökkentését és az érzelmi egyensúlyt. Az ételekben a savas és a lúgos hatás, valamint a kálium és nátrium mennyisége a szükséges egyensúlyban vannak. A lassan lebomló összetett szénhidrátok azt eredményezik, hogy az ételek hosszabban fennmaradó energiát, nagyobb állóképességet és életerőt adnak. Az általános makrobiotikus étrend fehérjékben, vasban, kalciumban, más ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. A fehérje kulcskérdés a sejtosztódáshoz, de a túlzásba vitt bevitele egészségtelen növekedéssel és veseproblémákkal járhat, ez az étrend ideális fehérje szintet és kombinációkban megfelelő összetételt ad. Az egyéni szükségletek és állapot mellett az évszakok is fontos szerepet játszanak az élelmiszerek és főzési módok az kiválasztásában.

Mit együnk, hogy egészségesek legyünk?

Az étrend egészséges, élő alapanyagainak gyógyító hatásait tudományos kutatók sora vizsgálta és értékességüket folyamatosan igazolják. Ételeink alapanyagául élettel teli növényeket választunk, ugyanis ezek élő energiával és sokféle értékes tápanyaggal rendelkeznek. Az egész gabona, bab és magfélék, a zöldségek élettel teliek, képesek a növekedésre, kicsíráznak, a gyökér zöldségek a veremben kihajtanak, a gyümölcsök magvai elültethetők és új növények fejlődnek ki belőlük, a természetesen erjesztett, fermentált ételekben - például a szójababból készül miszóban - pedig mikroszkopikus folyamatokban élő enzimek virulnak.

makrobiotika1   makrobiotika2   makrobiotika3

A makrobiotikus rendszer a szélsőséges hatásúak elhagyását és a kiegyensúlyozott ételek fogyasztását ajánlja. Az emberek melegvérű lények, ezért a táplálékukat leginkább a kiegészítő ellentétből, a növények köréből igénylik. Kiemelkedőek az egész gabonaszemek, a gabonafélék, különösen a barnarizs, a zöldségfélék, a babfélék és természetes szójababtermékek, a mag és diófélék, a tengeri füvek és a helyben termett gyümölcsök az a mérsékelt éghajlati övi étrendben. Az állati eredetű ételek közül a halak ajánlottak, különösen a fehér húsú halfajták, a tengerparti részeken pedig frissen a kagylók is.

  makrobiotika4    makrobiotika5    makrobiotika6

Gondosan választjuk ki a természetes élelmiszer alapanyagokat, tároljuk őket és dolgozzuk fel otthon, a főzési módszerekkel különféle hatást gyakorolunk az ételek energiájára, majd elfogyasztjuk őket és kölcsönhatásba kerülnek a testünk energiájával, hatást gyakorolva az életenergiánkra, és egyensúlyunkra. Ismerjük meg az összes értékes alapanyagot és főzési módszert, használjuk őket változatosan, ízletes ételek készítésére.

makrobiotika7    makrobiotika8   makrobiotika9

Kik követik ezt a módszert?

Sok egészséges ember életminőségének magas szinten tartásáért természetes alapanyagokból készítik ételeiket. Sokan már életmódként is élik, hogy fiatalon, egészségesen, kortalanul, energiával telve tudjanak élni és dolgozni.

Lehet használni alkalmanként, például tisztító kúrának. Rengeteg írásos visszajelzést kaptunk az elmúlt években a módszert sikeresen alkalmazóktól a javuló állapotukról pl. rákbetegségekből, nőgyógyászati bajokból, endometriózisból, cukorbetegségből, érrendszeri, mozgásszervi, légúti, emésztő rendszeri és egyéb betegségekből. A módszer népszerűsége az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt, keleten évszázados hagyományai vannak, Amerika után Európában is ismertté vált, az elmúlt néhány évtizedben, hazánkban is gyorsan terjed.

Mindenki lehetősége, világszerte emberek milliói követnek ilyen egyénre szabható étrendet és életmódot, gazdagok és szegényebbek, híresek - mint például Madonna, Tom Cruiz, Gwyneth Palthrow, Illényi Katica - és hétköznapiak, családok és egyedül élők. Sokféle vallási, kulturális, környezeti háttérrel, bőrszínnel, városlakók és vidékiek, egészségesek és betegségekből gyógyulni vágyók, fiatalok és idősebbek, férfiak, nők, gyerekek, és minden természetes, békés életre vágyók élnek így.

Az életmód követői egy békés világ álmát őrzik és saját életükben az alapanyagok választásával, a főzéssel, az étkezéssel, az életmóddal, a környezetükkel való összhangra törekvéssel tesznek is érte. Az iparosodott világ feldolgozott élelmiszereinek nagy részét élő, természetes, makrobiotikus ételekkel pótolni nem kevesek költséges mulatsága, egyszerűségben is élhető, harmonikus életmód és étrend a természettel összhangban. Környezettudatos, fenntartható életet tesz lehetővé ősi alapokon, a mai felfogással is összhangban. Elvei és módszerei iránymutatót adnak egy nagyon összetett, állandóan változó világban, amelyben fontos iránytűnk az intuíciónk (biológiai bölcsességünk), amely a makrobiotikus ismeretekkel, gyakorlattal, az életmóddal és étrenddel folyamatosan fejlődik.

Mi a helyzet Magyarországon? 

A makrobiotika a 80-as években kezdett egyáltalán ismertté válni és a 90-es években terjedni Magyarországon. Azóta itthon is hozzáférhetők az alapanyagok, elterjedt nálunk is a biogazdálkodás, sok kiadvány jelent meg a módszerről magyar nyelven, elméleti tanfolyamokon és főzési gyakorlatokon ismerkedhetnek meg vele az egészségesen élni és gyógyulni vágyók. Képzett makrobiotikus tanácsadók érhetők el, hogy a betegeknek egyéni javaslatokat állítsanak össze.  2004-től működik a Makrobiotika Intézet, előtte személyes gyógyulási tapasztalatot szereztem külföldön a módszer segítségével, majd saját tanulmányokat folytattam az európai Kushi Intézetben több szinten, az önálló működéshez. Azon dolgozunk egyre többen, hogy országszerte megismerjék ezt az értékes tudást.

Miért kezdje el egy egészséges ember?

Mert sokféle káros környezeti hatásnak vagyunk kitéve, amit életmóddal és étrenddel nagyrészt ellensúlyozhatunk, a makrobiotika segítségével egészséges, aktív életet lehet élni. Bebizonyosodott már sok helyen a világban, hogy életmódként hosszútávon sikeresen élhető. Japánban, Okinawa szigetén az egyszerű, természetes étrendet, életmódot követő idősek, fittek és aktívan dolgoznak a 85-95 éves korukban is.

Mit tehet az aki kedvet kapott a makrobiotikához?

A módszer rugalmas, kezdhető néhány napos kúrával, gyakorolható néhány hónapig, vagy élhető életmódként. Megkóstolhatják az általános makrobiotikus ételeket és utána folyamatosan fogyaszthatják Budapesten, munkanapokon néhány elosztóhelyről elvitellel vagy házhozszállítással. Étkezéssel egybekötött elméleti és gyakorlati főző tanfolyamokon sajátíthatják el témacsoportonként. Meghívásra tartott előadásokon és főző bemutatókon ismerkedhetnek a témával. A www.makrobio.huweblapon folyamatosan találnak információt az aktuális programokról, ezeket e-mail hírlevélben is elküldjük azoknak, akik a weblapon hírlevélre jelentkeznek. 2013-ban már összesen 21 magyar nyelvű makrobiotikus kiadvány jelent meg. Ha valaki beteg, akkor nem elég elolvasni egy egészséggel kapcsolatos könyvet, az orvosi vizsgálat mellett állapotának megfelelő egyéni étrendre is szüksége van, felkérésre személyes konzultáció során egyéni táplálkozási tanácsot kaphatnak.

 

Kapcsolódó cikkek

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up