fbpx
Ételek, melyek javítják a memóriát

7 étel, amely javítja a memóriádat

Számos kutatás bizonyította, hogy a megfelelően összeállított étrend, egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás nagyban hozzájárul egyes betegségek,
mint például a kettes típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, valamint a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Azonban mi a helyzet a napjainkban egyre többeket érintő Alzheimer-kórral? 
Erre is hathat a táplálkozás?

Az Alzheimer-kór a központi idegrendszer jellegzetes elváltozásaival, idegsejt-pusztulással járó betegség. A demencia (elbutulás) leggyakoribb oka, ami a szellemi képességek súlyos romlásával jár, akár olyan mértékig, ami a normális napi életvitelt is akadályozza.  A betegség általában 40 éves kor felett jelentkezik, világszerte körülbelül 18 millió embert érint.
A „The National Institutes of Health” szerint jelenleg nincs elegendő számú és erejű bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyes akár egyes ételek, az életmód és bizonyos diéták valamint az Alzheimer-kór megelőzése között egyértelmű összefüggést lehessen felállítani.Azonban a kutatások során felfedezték, hogy bizony egyes ételek jótékony hatással vannak az agyunkra, javítják emlékezőképességünket.
Ilyenek például:

Halak:lazac
A lazac, makréla, tonhal és egyéb tengeri halak omega-3 zsírsavakban gazdagok, amelyek azon túl, hogy a szív és érrendszer védelmét szolgálják,az agy normális működéséhez is hozzájárulnak. Fontos szerepet töltenek be ugyanis az agyban lévő idegsejtek közötti kommunikációs folyamatokban. Serkentik a gondolkodásért, értelmi képességért felelős agy területek működését, javítják a koncentráló képességet.

Zöld színű zöldségek:
A kelkáposzta, spenót, brokkoli és zöld társaik kiváló folátforrások. A folát csökkenti a homocisztein szinjét. A homocisztein egy aminosav, amely emelkedett szintje károsítja az érfalakat, növeli a szívinfarktus és agyvérzés kockázatát.Egyes vizsgálatok valószínűsítik, hogy az Alzheimer-betegség kialakulásával is összefüggésben állhat a homocisztein emelkedett szintjeA folátban gazdag ételek fogyasztásával az említett betegségek megelőzéséhez nagyban hozzájárulhatsz.

A zöld színű növények, valamint a(z):

Újabb kutatások szerint, a nagydózisú E-vitamin lassítja a szellemi hanyatlást, így az Alzheimer- kór megelőzésében is szerepe lehet, azonban kevés vizsgálat áll még rendelkezésre, 
így egyértelmű összefüggés nem igazolható. Ezen kívül könnyen túladagolható, amelynek káros hatásai vannak.
Az viszont biztos, hogy az E-vitamin erősíti az idegrendszert és javítja az agyi vérkeringést.
Továbbá, antioxidáns hatású, védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól, lassítja a sejtek öregedését, erősíti a bőr és a hajszálakat, javítja a sejtek regenerációs folyamatát.

Vörös bor
Mérsékelt (napi 1-2 dl) fogyasztása csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.  A benne természetesen előforduló, úgynevezett polifenolok ugyanis gátolják  az agysejteket pusztító plakkok kialakulásában szerepet játszó fehérjék képződését, és csökkentik a már meglévő plakkok toxicitását, így visszaszorítják a kognitív hanyatlást.

Ne feledkezz meg a rendszeres testmozgásról sem a szellemi frissesség megőrzése érdekében!

Tajti Mónika
dietetikus

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up