fbpx
Honnan ismered fel, hogy kevés vizet iszol?

8 figyelmeztető jel, hogy kevés folyadékot iszol

A korszerű, kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozáson belül nem szabad megfeledkeznünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztásról sem.
Az emberi test 60-70%-t víz képzi. A víz minden szervünkre hatással van, és ha nem viszünk be belőle eleget, nemcsak egyre rosszabbul érezhetjük magunkat, valamint egyes betegségek kialakulásának is megnő az esélye. A víz fontos szerepet játszik szervezetünk működésében, többek között befolyásolja a vér megfelelő összetételét, biztosítja az állandó belső hőmérsékletetelősegíti az ízületek megfelelő működését, a tápanyagok, salakanyagok és gázok szállítását.Már 2%-os folyadékvesztés esetén is fontos tápanyagokat veszítünk, jelentősen csökken a fizikai-és szellemi teljesítményünk.
Sokszor a nagy rohanás közben észre sem vesszük, hogy a nap folyamán alig ittunk még valamit. Te is jártál már így?

folyadékA 8 legfontosabb, dehidratáltságra figyelmeztető jelre szeretném felhívni figyelmedet, amelyek jelentkezése esetén mindenképpen gondolj a folyadékfogyasztás hiányára. 

 1. Rossz lehelet:
Ennek hátterében leginkább az áll, hogy kevés folyadék bevitele esetén csökkenhet a nyáltermelés. A nyál ugyanis igen erős baktériumölő, azonban ha nem termelődik belőle elegendő, a baktériumok elszaporodhatnak, ez okozza a rossz leheletet.

2. Étel utáni sóvárgás: 
Az éhség-és szomjúságközpont az agyban egymás mellett helyezkedik el.
Emiatt az éhség-és szomjúságérzet gyakran együtt jelentkezi, és mivel az utóbbit csak később tudjuk beazonosítani, sokszor akkor is eszünk, amikor innunk kellene. Ajánlott tehát éhségérzés esetén is először egy nagy pohár vizet inni, így a testtömeg gyarapodás is elkerülhető.

3. Ízületi fájdalmak:
Ízületeink védelme érdekében is elengedhetetlen
a vízAz elégtelen folyadékfogyasztás fokozhatja a fájdalmat és a gyulladásos folyamatokat. A porcszövet folyadéktartalmának változékonyságát mutatja az az érdekes jelenség, hogy reggel, ébredés után magasabbak lehetünk, mint este, járás során a csigolyák közti porckorongokból kipréselődő folyadék miatt azok magassága csökken.

4. Fejfájás:
Az elégtelen folyadékbevitel talán leggyakoribb jeleAhelyett, hogy rögtön bevennél egy pirulát, inkább igyál több vizet.  A gyakori gyógyszerfogyasztás megterheli a májadat, és miért is „mérgeznéd” magad, ha mindössze csak vízre van szüksége a szervezetednek? Fontos azonban, amennyiben a tünetek nem enyhülnek, fordulj orvoshoz!

5. Székrekedés és emésztési problémák:
A krónikus székrekedés leggyakoribb oka a nem megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. A víz ugyanis segít lazán tartani a székletet. Ha túl kevés vizet iszunk, szervezetünk igyekszik azt a bélrendszeren keresztül, a székletből visszaszívni, amely ezáltal kemény lesz. Továbbá, a víz hozzájárul a tápanyagok hatékony lebontásához, felszívódásához, hasznosításához.

6. Sötét színű vizelet:
A sötét színű vizelet szintén az egyik leggyakoribb árulkodó jele a dehidratáltságnak. Kevés folyadék bevitele esetén a szervezet igyekszik minél több vizet visszatartani, kevesebb víz választódik ki a szervezetből, ennek eredménye a sötétebb színű vizelet, amely méreganyagokban is gazdagabbA hosszú távú dehidratáltság a veséket is károsíthatja.gyümölcslé

7. Hatással van az agyműködésre is:
Az agyműködésre is számos negatív hatással van a víz hiánya, ilyen például a koncentrálóképesség csökkenéseidegesség, feszültség, fáradtság, depresszió és az alvási problémák is. Már enyhe kiszáradás is csökkentheti a rövidtávú memóriát, az észlelési és pszichomotoros képességeket is minden korosztályban. Megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával könnyebb lesz koncentrálnod, gyorsabban megy a gondolkodás és kreatívabb leszel!

8. Kiszáradt bőr és ajkak is dehidratáltságra figyelmeztető jelek lehetnek. A száraz bőr könnyebben irritálódik, gyakrabban alakulnak kis fertőzések, berepedezhet, ezért nagyon fontos ennek megelőzése.

Ajánlott napi 2-3 liter folyadékmennyiség elfogyasztása, amelyet részben a direkt bevitellel, részben pedig táplálkozással tudsz fedezni. A folyadékpótlásra és a szomjúság csillapításra is a víz a legmegfelelőbb. Emellett a frissen facsart, valamint a Természet Áldása 100%-os gyümölcs-és zöldséglevek is kitűnő választás lehet, melyekkel biztosíthatod szervezeted számára a vitaminokat és ásványi anyagokat is.

Csökkentsd a káros vízhajtó hatású (például kávé, tea, alkohol) bevitelét. Kerüld a cukrozott, mesterséges színezőanyagokkal, tartósítószerrel dúsított üdítőket! Fontos, hogy soha ne várd meg, amíg szomjas leszel, az ugyanis arra utal, hogy már hosszabb ideje nem ittunk,  ilyenkor már egyéb tünetek (például a fejfájás) is jelentkezhetnek.
Ügyelj arra is, hogy lehetőleg ne egyszerre fogyaszd el a napi ajánlott mennyiséget, hanem egész nap, folyamatosan igyál! 

Tajti Mónika 
dietetikus

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up