fbpx
Hogyan tudod észrevenni, hogy fehérje hiányod van?

Ismerd meg a leggyakoribb jeleit!

A fehérjék nélkülözhetetlenek szervezetünk megfelelő működéséhez. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás során hiányuk nagyon ritka, azonban fogyókúrázók, sportolók, valamint vegetáriánus étrendet követők esetében gyakrabban előfordulhat. 

fehérjékDe mégis mik azok a fehérjék? Szerkezetüket tekintve aminosavakból épülnek fel. Húsz féle aminosavat ismerünk, ebből majdnem a fele, kilenc esszenciális, tehát ezeket csakis táplálkozás útján tudjuk bejuttatni szervezetünkbe. Az aminosavak megtalálhatók különböző táplálékainkban, még a növényekben is, legnagyobb mennyiségben azonban az állati eredetű élelmiszerinkben, mint például hús, tojás, tejtermék, halak. Utóbbi csoport teljes értékű fehérjéket tartalmaznak, vagyis megtalálható bennük minden aminosav, megfelelő mennyiségben, szemben a növényekkel, melyekben csak néhány fordul elő. A fehérjék testünk építőkövei. Nélkülözhetetlenek testünk felépítéséhez, a növekedéshez valamint minden egyes testrészünk működéséhez, kezdve a bőrünktől és hajunktól át az emésztőenzimeken, egészen az immunrendszerig. A létfontosságú szervek, izmok, szövetek, egyes hormonok, sőt még a hemoglobin és fontos antitestek is fehérjékből épülnek fel.  Szerepük van a vércukorszint szabályozásában, a sebgyógyulásban, a baktériumok elleni harcban. Mindezekből láthatjuk, hogy fehérjék nélkül nincs élet. Az, hogy mennyi fehérjére van szükségünk több tényező is befolyásolja, mint például a nemünk, életkorunk, testtömegünk, fizikai aktivitásunk. Az egészséges táplálkozás alapelvei szerint energia-bevitelünk 12 %-át alkossa fehérje, ez kicsit lehet több is, 15-20% akár. De mégis mi van akkor, ha kevesebb fehérjét fogyasztunk? Hogyan tudod észrevenni?

Leggyakoribb jelei:

Idegesség és rosszkedv
Az aminosavak részt vesznek olyan neurotranszmitterek működésében, amelyek a hangulat szabályozásáért felelősek. A fehérjék hozzájárulnak a dopamin és szerotonin nevű hormonok szintéziséhez, melyek a pozitív érzelmek, boldogság, nyugodtság érzésében játszanak szerepet.

Kimerítőbbek az edzések
Azt talán mindenki számára ismert, hogy az izomtömeg növeléséhez szükség van fehérjére, azonban ez a tápanyag szükséges az energiaszint és motiváció fenntartásához is! Az alacsony fehérjetartalmú étrend hosszú távon izomsorvadáshoz, fáradtsághoz, testzsír növekedéséhez vezethet.Tehát nem megfelelően összeállított étrend mellett nem lesz elég hatékony az edzés sem, akár még negatív hatásokat is kiválthat (természetesen ez az étrend és edzés mennyiségtől/minőségétől függ). Mindenképpen kerüld a szélsőségeket, szükség esetén keress fel szakembert!

Rossz alvás
A kevés alvás és álmatlanság kapcsolatban lehet az ingadozó vércukorszinttel, emelkedett kortizolszinttel vagy akár a szerotonin termelés csökkenésével.Ajánlott fehérjében gazdag ételek elfogyasztása vacsorára, melyek befolyásolják a szerotonin termelését, valamint lassítják a szénhidrátok felszívódását, ezáltal a vércukorszint ingadozásait visszaszorítják.
Vizsgálatok igazolják, hogy a kiegyensúlyozott étrend, ami elegendő fehérjét tartalmaz, fokozza a szellemi teljesítményt is. A fehérjék az idegrendszer egészséges működésének egyik fő támogatói. A koncentráció csökkenése, motiváció hiánya, valamint tanulási nehézségek utalhatnak a neurotranszmitterek alacsony szintjére. Ilyen például, mint például a dopamin, epinefrin, nerepinepfrin és szerotonin az agyban szintetizálódnak aminosavak felhasználásával

Szorosabb a nadrág
Bizony! Sokan nem is gondolnánk, hogy akik kevesebb fehérjét fogyasztanak, hajlamosabbak több kalóriát bevinni. A fehérjében gazdag ételek laktatóbbak, fogyasztásukat követően kevésbé érezzük édesség iránti vágyunkat. Szemben például az egyszerű szénhidrátban gazdag ételekkel, nem okoznak hirtelen vércukor-ingadozást, amely túlevésre, üres kalóriák bevitelére sarkall. 

További figyelmeztető jelek, melyek fehérjehiányra utalnak:

 • lassabb anyagcsere
 • hirtelen izomvesztésfehérje
 • hangulatingadozás
 • csont-és ízületi fájdalom
 • vércukorszint-ingadozások
 • lassú sebgyógyulás
 • legyengült immunrendszer
 • fáradtság
 • koncentráció hiánya
 • levertség
 • elvékonyodott haj
 • vérszegénység
 • töredezett körmök

Ha bármelyiket is tapasztalod, érdemes hangsúlyt fektetni arra, hogy megfelelő mennyiségű húst, tejet, tejterméket fogyasztasz-e, ha pedig vegetáriánus vagy, mindenképpen figyelj arra, hogy minden aminosavat megfelelő mennyiségben és arányban kapjon meg a szervezeted. Ezt egyes növényi eredetű táplálékok megfelelő kombinálásával könnyen elérheted. Ha biztosra akarsz menni. ajánlott szakember, dietetikus segítségét kérned.

 

Tajti Mónika
dietetikus

 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up