fbpx
Mire képesek a flavonoidok és társai?

Ismerd meg legfőbb képviselőiket!

Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú alkotóelemei. Többféle vegyületcsoport sorolható ide, többek között vitaminok, ásványi anyagok, enzimek, karotinoidok, polifenolok. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felelLegfontosabb szerepük a szervezetben vagy külső környezetben keletkező szabad gyökök semlegesítése, ezáltal pedig az oxidatív stressz kivédése, és az ebből eredő károsodások, betegségek megelőzése, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, valamint daganatos elváltozások.

AntioxidánsokA szabad gyökök keletkezése a szervezetben természetes élettani folyamat, védelmet nyújtanak káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja, amely ha zavart szenved, azok túlságosan elszaporodnak, így kialakulhatnak idegrendszeri zavarok, szív-és érrendszeri-, szem-, tüdőbetegségek, daganatok, valamint a természetes öregedési folyamat is gyorsabban zajlik. Mindezek megelőzésében kiemelkedően fontos szerepe van a helyes táplálkozásnak. Rengeteg antioxidánsban gazdag élelmiszerünk van, melyek fogyasztásával a szabad gyökök túlzott elszaporodását visszaszoríthatjuk.

Legjelentősebb antioxidáns vitaminjaink az A-, C-, és E-vitamin. A többek között növekedéshez, sebgyógyulásához, kollagén képződéséhez is szükséges C-vitamin segíti az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját, valamint együttműködik az immunrendszert támogató antioxidáns enzimekkel is. Az E-vitamin gátolja a telítetlen zsírsavak oxidációját, ezáltal segíti a sejthártya épségének fenntartását, csökkenti a szívbetegségek rizikóját. A szintén antioxidáns hatású flavonoidok erősítik a hajszálereket, kedvező hatásukat egyéb antioxidáns vegyületekkel együtt fejtik ki. További fontos antioxidánsok közé tartozik a réz, cink, szelén, indolok, izotiocianátok, szulfidok, karotinoidok, fitoösztrogének, valamint egyes növényi enzimek (pl. Q10 koenzim).

AntioxidánsokA bogyós gyümölcsök, például az áfonya, eper és a málna is igazi antioxidáns bomba, mindenképpen ajánlott beilleszteni étrendünkbe. Tanulmányok szerint a fekete áfonya rendszeres fogyasztása védi a sejteket a károsodástól, valamint hozzájárul a gyulladások megelőzéséhez és mérsékléséhez. Vitaminjai és ásványi anyagai erősítik az immunrendszert. Színét adó fitokemikáliák védik az érrendszer egészségét. 
Az omega-3 zsírsavat tartalmazó olajos magok, (dió, mandula, pisztácia, és társai) fogyasztásáról sem szabad megfeledkeznünk, persze csak mértékkel, magas energiatartalmuk miatt. E-vitamint, fitoszterolokat, szelént és egyéb antioxidáns összetevőket tartalmaznak, ezáltal hozzájárulnak a szív és az erek egészségének megőrzéséhez,valamint a szívroham, stroke, magas koleszterinszint és vérnyomás rizikójának mérsékléséhez.
Az avokádó értékes zsírsavjainak köszönhetően részt vesznek a koleszterinszint normalizálásban, antioxidánsai védenek a DNS károsodása ellen, segítik a bőr fiatalságának megőrzését.
A zöld színű zöldségek,-például spenót, sóska, zeller,brokkoli, cukkini, fejes saláta, stb-  színét adó klorofill fontos szerepet tölt be a sejtek regenerálódásában, az immunrendszer erősítésében. Továbbá, támogatja a máj egészségét és méregtelenítő tevékenységét, erősíti a bélflórát, növeli a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet.

További antioxidánsban gazdag ételeink, italaink:

Tajti Mónika
dietetikus

A cikk forrásai:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19453669
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649719/
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/08/Taplalkozasi_Akademia_2016_08_Antioxidansok_160829.pdf
http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/2006_aprilis.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8923020

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up