fbpx
Paleolit étrend-pro és kontra

Paleo táplálkozás

A paleo étrendek tulajdonképpen nincs általánosan elfogadott meghatározása, ahány szerző, annyi irányzat, még ha csak apró eltérés is van közöttük. Az alap azonban közös: visszatérés az őskori táplálkozási szokásokhoz. A paleolit korszakban élő emberek vadászó, halászó, gyűjtögető életmódot folytattak. Így a táplálékot számukra főként az elejtett vad, kifogott halak, összegyűjtött magok, gyümölcsök és zöldségek jelentették. A paleolit életmód hívei szerint, a körülbelül tízezer évvel ezelőtt elterjedő növénytermesztés, földművelés olyan alapanyagokat épített be az étrendbe, melyekhez az emberi emésztőrendszer nem volt hozzászokva, és az emésztésünk azóta sem tudott alkalmazkodni ezeknek az „új”, modern ételeknek a feldolgozásához.

Ilyen például a búza, rizs, hüvelyesek, a finomított és feldolgozott ételek, valamint a cukor. Ezeket fölöslegesnek, sőt károsnak tartják. Egyes civilizációs betegségek, mint például az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek, emésztőrendszeri gyulladásos problémák oka lehet az említett élelmiszerek fogyasztása.A paleolit étrend követői szerint a megoldás, e betegségek elkerülésére: a földművelés és állattenyésztés megjelenése előtti étrend fogyasztása, visszatérés az ősember táplálkozási szokásaihoz.

A paleolit étrendben a gabonafélék fogyasztása tiltott, elsősorban a károsnak vélt glutén miatt. A gabonaalapú termékek pótlását olajos magvakkal, azok őrleményeivel váltják ki, ide tartoznak a már szinte mindenki által ismert maglisztek, mint például a mandulaliszt.
A tej és tejtermékek csoportja szintén tiltott kategória, a tejben található kazein és laktóz miatt. Ezeket szintén valamilyen olajos magból készült termékkel (például mandulatejjel, mogyorótejjel), kókusz-, valamint tojásfehérje alapú készítményekkel helyettesítik.
A paleolit étrend hívei nem fogyasztanak hüvelyeseket sem.
Kerülik a burgonyát, annak magas glikémiás indexe, valamint szaponin-és szolanintartalma miatt. Az édesburgonya azonban legtöbb követő szerint rendben van.

A táplálkozási irányzat előnyben részesíti a színhúsok fogyasztását, továbbá a belsőségeket és halat is. Kerülendő azonban a feldolgozott húsáru, elsősorban a felhasznált adalékanyagok miatt. Nem megengedett a cukor, a glüköz-fruktóz szirup, az invert cukor, a juharszirup és társai. A méz szempontjából megoszlanak a vélemények, valaki szerint lehet enni, mások azt is tiltottnak vélik. A mesterséges édesítőszerek kerülendők, a cukoralkoholok, mint például az eritrit és xilit, valamint a természetes édesítőszerek, pl. stevia fogyasztása azonban ajánlott.

Napjainkban számtalan diétát ismerünk, valamilyen szempontból mindegyiket egészségesnek tartják aktuális "rajongói". Jogosan merülhet fel a kérdés: a paleolit táplálkozás vajon egészséges?

Követői gyakran érvelnek a tudományos alátámasztással. Azonban fontos tudni, hogy ezek a bizonyítékok sokszor rosszul tervezett, kivitelezett vizsgálatok eredményeire épülnek, több esetben a paleolit étrendhez közvetlenül nem kapcsolódó kutatások eredményeit használják fel.
Táplálkozás-élettani szempontból megvizsgálva, több olyan elem is található benne, amely előnyös például allergia és intoleranciák kezelése során. A legtöbb civilizációs betegség prevenciójában és terápiás alkalmazása során is megállja a helyét. Szakmai felügyelet (orvos, dietetikus) nélkül azonban egyetlen eleme sem alkalmazható betegség kezelése céljából.

Laikus kísérletezés mellet nagy kockázata van a hiányállapotok kialakulásának. Nem szabad ugyanis bizonyos élelmiszereket teljesen kiiktatni az étrendünkből. Az ember mindenevő, a változatosság pedig nagyon fontos a szervezet megfelelő, egészséges működése szempontjából.
További hátránya, hogy az étrend túl sok hús fogyasztását engedi meg, amely szintén egészségügyi kockázatokkal járhat, például növelheti a köszvény, kardiovaszkuláris betegségek, magas koleszterinszint, és az elhízás kialakulásának esélyét.
A gabonafélék kiiktatása az étrendből nem egészen érthető, ugyanis már őseink is készítettek vadárpából kenyeret. A sokak szerint károsnak vélt gluténról pedig tudni kell, hogy az egészséges szervezet feltudja dolgozni, lisztérzékenyeknek ajánlott elsősorban a gluténmentes étrend, orvosi javallatra, diagnózis felállítását követően, nekik azonban létfontosságú a glutén kiiktatása.
A tej és tejtermékek legjobb kalciumforrásaink, így azok mellőzése súlyos hiányállapotot idézhet elő, amely hosszútávon akár csontritkuláshoz is vezethet. A hüvelyesek kiiktatása szintén nem indokolt.
Természetesen még számos érv és ellenérv szól a paleo étrend mellett és ellen most a legfőbb elemekre fektettük a hangsúlyt. A vélemények szakmai körökben is megoszlanak.

Bár vannak pozitív pontjai is a paleolit étrendnek, túlsúlyban vannak az ellenérvek, valamint nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy mivel egy újfajta irányzatról van szó, hosszú távú hatásait nem ismerjük.
Az egészség kulcsa a kiegyensúlyozott táplálkozás, amely tartalmaz minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot, a megfelelő arányban és mennyiségben.

 

Tajti Mónika
dietetikus 

Forrás:
Új diéta 2015/1

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up