fbpx
Egészséges táplálkozással megelőzhető a rák?

Táplálkozás szerepe a daganatok megelőzésében

A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es adatai szerint az emlőt, tüdőt, és az emésztőrendszert érintő daganatok a leggyakrabban előforduló halálozási okok a szívinfarktus és az agyvérzés mellett. Magyarországon kiemelkedően rossz a helyzet. A daganatos betegség kialakulásában szerepet játszik az átlagos élettartam növekedése, a környezetszennyezés, az egészségtelen táplálkozás, mozgásszegény életmód, a stressz, az alkohol, a dohányzás, krónikus fertőzések és hormonkészítmények. Fontos megjegyezni azonban azt is, hogy a diagnosztikai technika fejlődésével napjainkban több daganatos megbetegedésre derül fény, mint a korábbi évtizedekben, sok esetben még korai, gyógyítható fázisban.

Az egészséges életmód mellett tehát meghatározó szerepe van a rákmegelőzésben a diagnosztikának. Minden daganatos megbetegedés annál sikeresebben kezelhető, minél korábbi stádiumban kerülnek felfedezésre.

WHO (Egészségügyi Világszervezet) javaslata:

o Minden 25-65 év közötti nő vegyen részt 3 évente méhnyakrák-szűrésen!
o Minden 45-65 év közötti nő menjen el 2 évente mammográfiás emlőszűrésre!
o Panasz nélkül is javasolt az 50 év feletti férfiaknak a prosztata-szűrés!
o Minden 50-70 év közötti embernek javasolt a vastagbélrákszűrés!
o Tüdőszűrés 40 év felett és rendszeresen dohányzó személyeknél évente javasolt!

A daganat kialakulása soktényezős, komplex folyamat. Nem lehet csupán egy tényezőt felelőssé tenni. A genetikai mutációk a daganatok 5%-ért felelősek, környezeti, genetikai tényezők és véletlen kombinációk 95 %-ért okolható.

A táplálkozás szerepe a daganatok kialakulásában kb. 35%!

 A World Cancer Research Fund International ajánlása szerint:

 • Kerüld az energiadús ételeket! Ide tartozik minden olyan étel, amely több mint 225-275 kcal-t tartalmaz, 100 grammra vonatkoztatva. Az olajos magok, habár magas energiatartalmúak, fogyasztásuk kis mennyiségben (kb. 1 marék hetente) megengedett, ugyanis a szervezet működéséhez fontos zsírsavakat és tápanyagokat tartalmaznak.
 • Kerüld az alkoholfogyasztást!
 • Összefüggés mutatható ki az elhízás és a daganatok megjelenése között. 11 daganattípus, köztük a bél, mell, prosztata, vese, máj, epehólyag, petefészek és gyomordaganatok rizikóját növeli az obezitás. Őrizd meg egészséges testsúlyodat! Ha súlyfelesleggel rendelkezel, keress fel szakembert (dietetikus, orvos) a fogyókúra elkezdése előtt! A helytelenül megválasztott fogyókúra, valamint a divatdiéták ugyanis károsíthatják egészségedet!
 • Kerüld a cukros üdítőket! Helyettük fogyassz ásványvizet, 100%-os gyümölcsleveket, zöldségleveket, zöld teát vagy cukormentes italokat!
 • Kerüld a túl sok hús, húskészítmény fogyasztását! Egy felmérés során összefüggést fedeztek fel a feldolgozott húskészítmények fogyasztása és a vastagbélrák előfordulása között. A Rákkutatási Világalapítvány a vörös húsok fogyasztását heti 500 g mennyiségben szabja meg.
 • Kerüld a gyorsételeket!
 • Kerüld a sós ételeket, ételkészítés során törekedj a mérséklet sózásra! Ízesítésre kiválóak a friss vagy szárított fűszer és zöldségnövények, mint például kapor, petrezselyemzöld, vasfű, vöröshagyma, majoránna, rozmaring, kakukkfű, majoránna, édes fűszerpaprika, citrom és narancs leve, stb.
 • Kerüld a leégett, zsíros, grillezett, pácolt ételek fogyasztását, a sütőolaj újra felhasználását és túlhevítését!
 • Mozogj mindennap legalább 30 percet!
 • Egyél több gabonát, zöldséget és gyümölcsöt! A teljes kiőrlésű gabonafélék és a szárazhüvelyesek kitűnő szénhidrátforrások, energiatartalmuk alacsony, a testtömeg optimalizálásában segítenek.
 • Fogyassz minél kevesebb finomított gabonát, pékárut.
 • Naponta legalább ötször (minimum 400 gramm) fogyasszunk változatosan összeválogatott zöldségeket és gyümölcsöket! Különösen értékesek a sárga, narancssárga, piros, lila és zöldszínűek.
 • Védő hatású anyagok az antioxidánsok, vitaminok, egyes nyomelemek. Ezek megtalálhatók gyümölcsökben, zöldségekben, pl. szőlőben, diófélékben, szójában, bogyós gyümölcsökben, sóskában, spenótban, hagymafélékben, halakban, tenger gyümölcseiben, paprikában, paradicsomban.
 • Fogyassz több élelmi rostokban gazdag táplálékot!

A Természet Áldása termékek antioxidáns összetevőkben, vitaminokban, ásványi anyagokban, élelmi rostokban gazdagok. Mértékletes fogyasztásukkal hozzájárulhatsz egészséged megőrzéséhez, betegségek – többek között a daganatok- kialakulásának megelőzéséhez is.

Tajti Mónika
dietetikus

 
Források:

www.wcrf.org
www.ksh.hu
www.who.int

 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up