fbpx

Miért egészséges a napraforgómag?

A napraforgó Észak-Amerikából terjedt el Európába a nagy földrajzi felfedezések idején. Az úri kertek dísznövényeként honosodott meg, majd átkerült a paraszti kertekbe, később a szántóföldekre. Magja ma is legkedveltebb rágcsálnivalóink egyike, olaja pedig az egészséges táplálkozás egyik fontos eleme.Mérsékelt fogyasztása szervezetünk egészére pozitívan hat értékes összetevőinek köszönhetően. Kutatások szerint számos betegség megelőzéséhez hozzájárul.

hántolt napraforgóMagnéziumban gazdag, amely ásványi anyag fontos szerepet tölt be a fehérjék-, zsírok-, és szénhidrátok anyagcseréjében, a keringés normalizálásban, a koleszterinszint csökkentésében.A benne található foszfor hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez, fontos szerepet tölt be a csontok és fogak fejlődésében, erősítésében. Részt vesz az energiatermelő folyamatokban és az energia tárolásában. Szükséges az izmok egészséges működéséhez, csökkenti az edzés utáni izomfájdalmat.

Az antioxidáns hatású E-vitaminja hozzájárul a szervezet egészét érintő gyulladások csökkentéséhez, melyek hosszú távon növelhetik egyes betegségek kialakulásának esélyét, mint például a stroke, daganatok, cukorbetegség vagy neurodegeneratív kórképek. Mindössze ¼ csészényi napraforgómag elfogyasztásával biztosíthatod szervezeted számára az ajánlott napi E-vitamin bevitel 80%-át. Antioxidánsai és gyulladáscsökkentő összetevői mérséklik az oxidatív stresszt és a káros szabad gyökök jelenlétét a szervezetben. A Journal of Agricultural and Food Chemistry folyóiratban megjelent tanulmányok szerint az olajos magok közül a napraforgómag fitoszterol tartalma kiemelkedik. A fitoszterolok kémiai szerkezetüket tekintve hasonlítanak a koleszterinhez és csökkentik a vér koleszterinszintjét, valamint egyes rákfajták rizikóját is mérséklik.

A B-vitamin csoport számos tagját tartalmazza, melyek koenzimként fontos szerepet töltenek be a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokban. A niacinként is ismert B3- vitaminja összefüggésbe hozható idegrendszeri betegségek, fejfájás, depresszió, álmatlanság csökkent rizikójával. Pantoténsavja (B5-vitamin) pedig a hormonok szabályozásában és az egészséges agyműködés fenntartásában jelentős.

Természet Áldása hántolt napraforgómagMérsékelt fogyasztása támogatja a bőr egészséget. Kutatások igazolják, hogy az E-vitaminban gazdag ételek-mint amilyen a napraforgómag is- hatásosak a bőr szépségének, fiatalságának és egészségnek megőrzésében. Esszenciális zsírsavai pedig hozzájárulnak a bőr hidratáltságának fenntartásához és megóvnak a napsugárzás és szennyeződések okozta károsodástól.

A napraforgómag amellett, hogy finom rágcsálnivaló, bőséges olajtartalma miatt kiemelkedik az olajat adó növények közül. Felhasználása sokrétű, fogyaszthatjuk magában nassolnivalóként, értékes összetevője lehet friss salátáknak, leveseknek, péksüteményeknek, müzlinek, köreteknek vagy akár egytálételeknek is.
Magas energia-és zsiradéktartalma miatt azonban nem szabad megfeledkezni a mértékletességről! Heti 2-4 alkalommal egy maréknyi mennyiség elfogyasztása ajánlott egészségünk megőrzéséhez.

Tajti Mónika
dietetikus

 

Nézd meg a terméket a webshopban:

Tedd kosárba a terméket:

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up