fbpx
A kalcium táplálkozás-élettani jelentősége és fő étrendi forrásai

Miért fontos a kalcium? Mely élelmiszerekben található meg?

A kalcium az emberi szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható ásványi anyag. Mintegy 99%-a raktározódik a csontokban és a fogakban, körülbelül 1%-a pedig a vérben és a sejtekben található. Élettani szerepe sokrétű.

Kalicumban gazdag élelmiszerekNélkülözhetetlen az élő szervezet számára, minden sejtnek, szövetnek szüksége van rá. Fontos szerepe van a csontok szilárdságának biztosításában, a véralvadásban, hormontermelésben, az idegek és izmok ingerelhetőségében, valamint az izom összehúzódásban. Részt vesz a sejteken belüli információ továbbításában és számos enzim szabályozásában. Továbbá, fontos szerepe van a vérnyomás szabályozásában és  segíti a B12-vitamin felszívódását.. Epidemiológiai vizsgálatok szerint a kalcium megfelelő mennyiségű bevitele segíti az elhízás megelőzését, valószínűleg stimulálja a zsírbontó enzimeket, melyek nem engedik felhalmozódni a zsírokat a szervezetben.

A kalcium felszívódása átlagosan mindössze 20-40% között mozog, és sok tényező befolyásolja. Hasznosulását a szervezetben elősegíti a D-vitamin, a tejcukor, valamint a rendszeres testmozgás. Csontjaink, izmaink, idegrendszerünk és egész szervezetünk védelme érdekében azonban ajánlott kerülni a kalcium hasznosulását gátló túlzott zsiradékfogyasztást.

Az országos táplálkozási felmérések szerint, sajnos a magyar lakosság átlagosan a szükségletnél kevesebbet fogyaszt belőle. A kevés kalcium bevitele izomfájdalmat-, és görcsöket okozhat.  A bőr szárazzá, a haj és körmök fénytelenné, töredezetté válhatnak. Jelentkezhet hajhullás, hasmenés, vagy akár depresszió is. Hosszú távon hiány pedig felnőtteknél fokozott csonttörési kockázat, csökkent csontsűrűség (osteopenia), csontritkulás (osteoporosis), fogszuvasodás, illetve az izmok fokozott görcskészségének kialakulásához vezethet. Elégtelen bevitele gyermekek esetében fejlődési és csontnövekedési zavarokat, az idegrendszer és izmok fejlődésének rendellenességeit, valamint mentális zavarok okozhat. Megfelelő mennyiségű bevitel esetén a kalcium beépül a csontokba, alacsony bevitel során azonban kioldódik a csontokból, így azok törékennyé válnak.

A felnőttek napi átlagos kalciumszükséglete 1000 mg. Azonban nagyobb mennyiségre van szükség fiatalabb korban (9-18 éves korban napi 1300 mg kalcium bevitele ajánlott), valamint rendszeres sportolás, terhesség és szoptatás során is. Napi 2000-3000 mg bevitele azonban elősegíti a székrekedést, csökkenti a vas és a cink felszívódását és akár veseképződéshez is vezethet.

Legismertebb kalciumforrásaink a tej és tejtermékek: joghurtok, túró, sajtok, vaj, kefir, stb., melyekből a kalcium nagyon jól tud hasznosulni D-vitamin és tejcukor tartalmuknak köszönhetően. Magas kalciumtartalommal rendelkeznek továbbá az olajos magvak, elsősorban a dió, szezámmag, mandula, mák. Zöldségek közül kalciumtartalom szempontjából kiemelkednek a zöld színű fajták, például spenót, sóska, kelkáposzta, brokkoli, gyümölcsök közül pedig a banán. 

További kalciumforrások:Kalciumban gazdag élelmiszerek

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up