fbpx
A metabolikus szindróma megelőzésének lehetőségei

Tudj meg mindent a metabolikus szindrómáról és megelőzéséről

A metabolikus (X) szindróma korunk népbetegsége, jóléti szindrómának is nevezik. Koncepciójának ismertetése nagyon jelentős volt mind elméleti, mind klinikai szempontból. Az elmúlt években sok kritikát kapott e tünet együttes felfogása, értékelése, ugyanakkor számos új komponens, sőt, új kórkép is kapcsolódott a szindrómához. Az iparilag fejlett országok felnőtt lakosságában a szindróma előfordulása körülbelül 20-25%-os.
A metabolikus szindróma járványszerű megjelenése túlsúlyos serdülők és fiatalok körében egyre gyakoribb, mely előrevetíti a kardiovaszkuláris események egyre fiatalabb életkorban történő megjelenését. Egy amerikai munkacsoport 2005-ben foglalta össze a metabolikus szindróma diagnosztikus kritériumait. A következő 5 tünetből, ha legalább 3 együttesen jelen van, akkor metabolikus szindrómáról van szó:

 •  Hasi típusú elhízás: Férfiak esetében a derékkörfogat 102 cm-nél, nők esetében 88 cm-nél nagyobb. (A derékkörfogatot a köldök magasságában kell mérni, illetve ott, ahol a has a legnagyobb mértékben elődomborodik)
 • A vér emelkedett trigliceridszintje: 1,69 mmol/l, vagy ennél magasabb érték.
 • Csökkent HDL-koleszterin-szint: 
  nők: 1,29 mmol/l értéknél kisebb férfiak: 1,04 mmol/l értéknél kisebb
 • A vérnyomás :130/85 Hgmm vagy ennél magasabb érték
 • Az éhgyomri vércukorszint 6,1 mmol/l vagy ennél magasabb

A metabolikus szindróma meghatározásáról, különálló betegségként elfogadásáról megoszlik a szakemberek véleménye. Az azonban biztos, hogy a fenti tünetek együttes megjelenése egyre gyakoribb. Az egyes rizikófaktorok önmagukban is fokozzák a szív-és érrendszeri betegségek, stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának lehetőségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot.

Megelőzhető a metabolikus szindróma kialakulása?
Jelentős mértékben csökkenthető a tünet együttes kialakulásának kockázata megfelelő, egészséges, ésszerű táplálkozással és életmóddal, ugyanezek a tényezők játszanak meghatározó szerepet a kezelésben is.
Az elhízás megelőzése/kezelése elsősorban étrend és életmód kérdése. Az egyénre szabott étrend és mozgásprogram elengedhetetlen a fogyás sikeréhez. Napjainkban a médián keresztül hirdetett „fogyókúrák” és villámdiéták jó része nem rendelkezik kellő tudományos bizonyítékkal.

Lássuk, mégis mit tudsz tenni a megelőzés érdekében! 

 • Annyi energiát vigyél be a szervezetbe, amennyire valóban szükséged van! Napi energiaszükségletünket számos tényező befolyásolja, teljesen egyéni, hogy kinek mennyi energiára van szüksége. Meghatározásában dietetikus szakember lehet segítségedre. 

 •  Kerüld a telített zsírsavakban, koleszterinben gazdag ételeket!

 • Kerüld a hozzáadott cukrokat tartalmazó ételeket, italokat és az egyszerű szénhidrátokat! A péksütemények, finomított szénhidrátok helyett válassz pl. teljes kiőrlésű gabonaféléket, édesítésre pedig cukor helyett édesítőszereket!

 • Fogyassz naponta 4-5 alkalommal zöldséget, gyümölcsöt!
 • egészséges reggeliFogyassz halat hetente minimum 1 alkalommal!

 •  Igyál naponta legalább 1,5-2 liter ásványvizet vagy cukormentes folyadékot!

 •  Válaszd az alacsony glikémiás indexű ételeket!

 •  Étkezz rendszeresen: naponta ötször, kis mennyiségű ételeket fogyassz!

 •  Csökkentsd a sóbevitelt! Ez maximum 6 g/ nap konyhasó fogyasztását jelenti.

  Magyarországon átlagosan ennél háromszor-négyszer több sót fogyasztunk. Mit lehet tenni? Az ételek készítéséhez ne használjunk sót, vagy csak nagyon keveset. Helyettesítsük azt zöldfűszerekkel vagy friss fűszernövényekkel! A készételeket, zöldségeket ne sózzuk! Kerüljük a sózott olajos magokat, süteményeket!

 •  Ne dohányozz! A dohányzás ugyanis rontja az erek állapotát, ami amúgy is veszélyeztetett metabolikus szindrómában.

 •  Kerüld az alkohol fogyasztását!

 • Mozogj rendszeresen, naponta legalább 30 percet! Igen jelentős szerepe van a kezelésben a rendszeres testmozgásnak. Ebben az esetben is elengedhetetlen a szakember irányítása, aki a metabolikus szindróma figyelembevételével fokozatosan növelve a terhelést megfelelő intenzitású programot ír elő! 

egészséges élelmiszerekHa a metabolikus szindróma egyik alkotóeleme már jelen van, pl. magas vérnyomás, hasi típusú elhízás, magas koleszterinszint, akkor van rá esély, hogy a többi összetevő is megjelenik, vagy már jelen van, csak még nem derült ki. Mindenképpen keresd fel kezelőorvosodat, a diéta összeállításához pedig kérd dietetikus szakember segítségét! Az életmód változtatással ugyanis elkerülhető a gyógyszeres kezelés szükségessége!
A szindróma egyes rizikófaktorainak leküzdése külön-külön is nehéz, együtt azonban még nagyobb feladatnak látszik. A gyökeres életmódváltás azonban javíthatja vagy akár meg is szüntetheti a szindróma tüneteit! Élj egészségesen! Változtass még ma, csak rajtad múlik!

Tajti Mónika
dietetikus

Források:

Halmos, T., Suba I.,: A metabolikus szindróma koncepciójának változása az elmúlt két évtizedben. Lege Artis Medicinae- ISSN 0688-4811. - 2010. 20. évf. 1. sz., p. 21-30.
Dr Zajkás Gábor- A metabolikus szindróma és kezelésének táplálkozással, életmóddal kapcsolatos elemei; 
Hypertonia- 2010/1
http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/120/metabolikus-szindroma-kezeles-es-megelozes
Scott M. Grundy, MD, PhD; H. Bryan Brewer Jr, MD; James I. Cleeman, MD; Sidney C. Smith Jr, MD; Claude Lenfant, MD; Definition of metabolic snydrome; NHLBI/AHA Conference Proceedings; 2004; 109: 433-438

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up