fbpx
Mit egyél fogaid egészsége érdekében?

Táplálkozz helyesen fogaid egészségéért!

A fogszuvasodás napjainkban jelentős népegészségügyi probléma, a magyar lakosság több, mint 90%-át érinti. A fognak a szájüreggel érintkező felszínén kezdődő, a felszín felől mélyre haladó folyamat, amely során a fogállomány végleges roncsolódása következik be. A folyamat során a fogak ásványi anyag-tartalmát kioldó tényezők túlsúlyba kerülnek az ásványi anyagokat termelő folyamatokkal szemben, tehát felborul az egyensúly. 
Ennek következtében a fogzománc fokozatosan elveszti ásványi anyagait, elvékonyodik és áttörikKialakulásában szerepe van a genetikai tényezőknek (például a fogak alakjának, helyzetének), mikroorganizmusok jelenlétének, a nem megfelelő szájhigiéniának, valamint a táplálkozásnak is.
Tudtad, hogy a fogszuvasodás előrehaladott állapotban akár a fogak elvesztésével is járhat? 
Mindössze kevés odafigyeléssel azonban ez a folyamat megelőzhető!

egészséges fogakNe feledkezz meg a megfelelő szájhigiéniáról és a fogak rendszeres tisztán tartásáról! Emellett azonban a táplálkozás is fontos szerepet tölt a megelőzésben! Befolyásoló tényező az étkezések gyakorisága is, ugyanis minél gyakoribb a savtermelést fokozó táplálékok fogyasztása, annál nagyobb a fogszuvasodás kialakulásának veszélye. A savas ételek növelik az ásványi anyagok kivonásának idejét és csökkentik a regenerálódás esélyétTörekedjünk tehát a rendszeres étkezésre! A savak többsége a fogak lepedékein megtelepedő baktériumoktól származik, amelyek az ételekben és italokban található szénhidrátok fermentálásával állítanak elő savakat. A szájban jelenlévő savak másik része viszont közvetlenül a savakat tartalmazó táplálékokból származik.

Több kutatás során is bizonyították, hogy a szénhidrátbevitel és a fogszuvasodás kialakulása között összefüggés van.  Naponta legfeljebb 6 alkalommal fogyasszunk szénhidrátot tartalmazó ételt vagy italt!
Kerüld a cukorral készült befőttek, lekvárok, szörpök, finomított lisztből készült termékek, pékáruk, müzlik, tejdesszertek, cukorkák, csokoládék, és egyéb édességek fogyasztását!
Mint azt tudjuk, a gyümölcsök magas vitamin-, ásványi anyag-, rosttartalmuk miatt az egészséges táplálkozás gerincét képezik, azonban a fogakra nézve kevésébe kedvezőek, különösen a citrusfélék, ugyanis savtartalmuk a fogat romlását elősegítheti. Savakat tartalmazhatnak továbbá a szénsavas italok és a savanyúságok is.

zöldségekA fogszuvasodás megelőzése szempontjából ajánlott élelmiszerek közé tartoznak a zöldségfélék, tej és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó tejtermékek, sovány sajtok, zsírszegény húsok. Gyümölcsök közül válasszuk az alacsony savtartalmúakat, ilyen például a körte, alma, banán, dió és mandula. Tanulmányok bizonyítják, hogy a megelőzésében a fluorid az egyik leghatékonyabb eszköz. Fő forrása az ivóvíz, tea, konyhasó, tej, valamint a fluoriddal dúsított fogkrémek. Kedvező hatásúak a cukormentes rágógumik, amelyek édesítőszerekkel készülnek, az édes íz és a rágás pedig egyaránt fokozzák a nyálelválasztást.
A nyál termelődése is fontos szerepet játszik a fogak romlásának megelőzésében.Többek között szerepe van a savak közömbösítésében, valamint gyorsítja a száj ételmaradékoktól való megtisztítását.  Étkezés után igyunk vizet, vagy öblítsük ki szánkat, hogy a fogak között maradt étel és italt eltávolítsuk. Ajánlott legalább két órát várni az étel-és italfogyasztások között, hogy a nyálnak legyen ideje kifejteni jótékony hatását.

Ha bármilyen kérdésed vagy tapasztalatod van a témával kapcsolatban, oszd meg velünk a cikk alatti felületen!

Tajti Mónika
dietetikus

 
 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up