fbpx
Stresszevés? Örömevés? Küzdd le könnyedén!

Mit lehet tenni az érzelmi evés ellen?

Érzelmeink jelentősen befolyásolják, hogy mit és mennyit eszünk. Egyszer-kétszer talán mindannyiunkkal előfordul, hogy az éhségérzettől eltérő okból eszünk, probléma azonban akkor van, ha ezt rendszeresen tesszük. Az érzelmi evés gyakran rossz szokássá válik. Ilyenkor a személy nem észleli a test természetes jelzéseit, az éhséget és a teltségérzetet.
Általában sokkal többet eszik, mint amennyi valójában szüksége van a szervezetének, és jellemzően egészségtelen, cukros, édes élelmiszereket, melyek hosszú távon olyan káros egészségügyi hatásokhoz vezethetnek, mint például az elhízás, kettes típusú cukorbetegség, vagy szív-és érrendszeri betegségek. Leggyakrabban a szorongás, szomorúság, magány, idegesség, levertség váltják ki az úgynevezett érzelmi evést, amely a pszichológiában is ismert és gyakori fogalom. Kialakulásának számos-legtöbbször lelki- oka lehet, melynek felderítése elsősorban pszichológiai kompetencia.

Mégis mit lehetne tenni az érzelmi evés ellen?

Érzelmi evésNéhány, a gyakorlatban is bevált praktikát szeretnék megosztani Veled, azonban azt nagyon fontosnak tartom kiemelni, hogy –mint ahogy minden más, ez is- fejben dől el.

Ne az ételtől várd a megoldást, sokkal inkább próbáld meg feldolgozni az érzelmeket, amely mindenkinél másképp történik. A hűtő helyett fordulj egy számodra megnyugtató cselekvéshez. Ajánlott kibeszélni a problémákat, barátnak, barátnőnek, családtagnak, akiben megbízol, és akik hasznos tanácsokkal láthatnak el.

Szánj időt a tudatos étkezésre, amikor csakis kizárólag az étel elfogyasztásra gondolsz. Sokaknál ugyanis az érzelmi evést valamilyen egyéb cselekedet kíséri, amely során nagyon könnyű túllépni az egészséges határokat. Kapcsold ki a TV-t, laptopot, tedd le az újságot, könyvet, tabletet. Rágj meg alaposan minden falatot, élvezd az ízeket.

Napi étrendVezess étkezési naplót! Írd le pontosan, hogy mikor, mit ettél és milyen hangulatod volt éppen akkor. Így látni fogod, hogy mennyit is ettél valójában, amely sokat segíthet a kontrollálásban. Továbbá, világossá válhat, hogy mégis mi az, ami nálad kiváltja az érzelmi evést, így könnyebb lesz a tudatos változtatás.

Ne tedd szem elé az ételeket! Egyes felmérések szerint ugyanis minél könnyebben elérhető az étel, annál valószínűbb, hogy azt meg is fogjuk enni. Természetesen a szervezeted számára szükséges energiát és tápanyagokat ne foszd meg magadtól. Elsősorban a többlet kalóriabevitelt jelentő nassolnivalókat, süteményéket, csokoládékat érdemes kicsit elrejteni szem elől, vagy egyáltalán nem tartani otthon. Ha édességre vágysz, válaszd az egészségesebb változatokat, mint például az aszalt gyümölcsöket, olajos magokat. (Az aszalványok jótékony hatásairól ITT, az olajos magok fogyasztásának előnyeiről pedig ITT olvashatsz bővebben.)

Továbbá segíthet, ha komfortos, hangulatos környezetet teremtesz otthonodban. Étkezz rendszeresen, legalább naponta ötször, kisebb mennyiségeket, és ne feledkezz meg a megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásáról sem. Keress olyan tevékenységeket, amelyeket szívesen csinálsz, és amelyek jókedvre derítenek. Ne feledd: „Egyél, hogy élj, s ne azért élj, hogy egyél!”

Az érzelmi evés nem oldja meg a problémákat, sokszor sajnos súlyosbítja. Könnyen megszokássá válhat, függővé válhatsz, a kiváltó gondokon túl bűntudathoz, önértékelés romlásához, az énkép zavarához vezethet, ezért is nagyon fontos, hogy időben ismerjük fel és szabjunk neki gátat. Amennyiben úgy érzed, hogy szükséges, ne félj szakemberhez fordulni! 

Tajti Mónika
dietetikus

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up