fbpx
Táplálkozás hatása a pattanások megjelenésére

Szabadulj meg a pattanásoktól!

Táplálkozási szokásaink, az általunk elfogyasztott ételek jelentősen befolyásolják általános egészségi állapotunkat, többek között bőrünk egészségét is.  A bőrproblémák közül egyik leggyakoribb az olykor sok bosszúságot okozó pattanások megjelenése, mely a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a kamaszokat, tinédzsereket érinti.

egészséges életmódA zsíros bőrön kialakuló pattanások (=akne) kialakulásában  együttesen  több  tényező  játszik  szerepet. Elsősorban a faggyú túltermelése, a baktériumok elszaporodása, valamint a bőr szőrtüszőinek irritációja következtében alakul ki. Jelentősen befolyásolják a szervezet  hormonális  változásai, egyes gyógyszerek, nem megfelelő kozmetikumok használata, táplálkozási-, valamint genetikai  tényezők is.  Bár ritkán számít súlyos betegségnek, érzelmi stresszt, önbizalomhiányt, kellemetlenséget, valamint a bőr hegesedését vonhatja maga után. Serdülőkorban gyakrabban érintettek a fiúk, míg felnőttkorban elsősorban nőket érintő probléma. Megfelelő kezeléssel mérsékelhető megjelenése. Azonban nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre, melynek fontos tényezője életmódunk és táplálkozási szokásaink.

Az elmúlt évtized számos kutatása során vizsgálták az étrend és az akne megjelenése közötti kapcsolatot. A magas glikémiás indexű ételek hajlamosítanak a nem kívánatos gyulladt pattanások megjelenésére, illetve azok súlyosságát fokozzák. Ilyenek pl. tészta, fehér kenyér, rizs, cukor és cukorral készült ételek. Ezeket tehát ajánlott kerülni-nem csak bőrünk, hanem egész  szervezetünk  egészségének megőrzése érdekében. A magas glikémiás indexű ételek gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, hirtelen emelik meg a vércukorszintet, melyet hirtelen zuhanás, majd farkaséhség követ. Az American Journal of Clinical Nutrition c. folyóirat egy 2007-es tanulmányában 15-25 év közötti, akneval küzdő férfit vizsgáltak. A 43 résztvevőt 2 csoportra osztották. Az egyik csoport diétázott: étrendjük 25%-ban fehérjét, 45%-ban alacsony glikémiás indexű szénhidrátot tartalmazott. A másik csoport pedig magas glikémiás indexű ételeket fogyasztott. Az eredmény megdöbbentő, a diétázók esetében jelentősen, majdnem a felére csökkent a pattanások száma, szemben a gyorsan felszívódó szénhidrátban dús étrendet fogyasztókkal. Alacsony glikémiás indexű ételek azok, amelyek kíméletesen emelik meg a vércukorszintet, majd hosszú ideig kiegyensúlyozottan tartják azt. Ilyenek például a zöldségfélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék és gabonapelyhek.smoothie

Egy 2005-ös tanulmány során középiskolásokat, majd egy évvel később 9-15 éves gyerekeket vizsgáltak. Mindkét esetben pozitív összefüggést véltek kimutatni az elfogyasztott tej, tejtermékek mennyisége és az aknék megjelenése között. Ennek hátterében állhat, hogy a tej és tejtermékek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amelyek serkentik a faggyú termelődését. Bőrünk zsírosabbá válhat, a faggyú pedig eltömíti a pórusokat, így könnyen megjelenhetnek a pattanások. 
A kész-, és gyorsételek jellemzően több olyan összetevőt is tartalmaznak, melyek kiválthatják a gyulladást, előidézve ezzel a pattanások megjelenését. A csokoládével kapcsolatban- elsősorban azok különböző összetételéből adódóan- megoszlanak az eredmények, nem találtak egyértelmű bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy annak fogyasztása befolyásolná az akne megjelenését.  Azonban biztos, hogy a magas kakaótartalmú, kevés cukrot tartalmazó csokoládé előnyösebb egészségünk megőrzése szempontjából, mérsékelt mennyiségben fogyasztva.

Több vizsgálat is igazolja, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek- például a tengeri halak: lazac, makréla, tonhal, hering- fogyasztása mérsékli az akne megjelenését. Továbbá, az antioxidánsban  gazdag  bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, málna, eper; a zöld színű zöldségek, köztük a spenót, sóska, zeller, brokkoli, cukkini, fejes saláta szintén hozzájárulhatnak a gyulladt pattanások visszaszorításához. A cink  antibakteriális hatással bír, így alapvető szerepet tulajdonítanak neki a gyulladt, pattanásos bőr kezelése során. Ajánlott tehát beépíteni étrendünkbe a cinkben gazdag hüvelyesek, avokádót, búzacsírát és gombátBár az akne megjelenését tényező együttesen váltja ki, az egészséges és tudatos táplálkozással, életmódváltással sokat tehetünk bőrünk egészségéért és szépségéért!

Tajti Mónika
dietetikus

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up