fbpx
Meggy, mint az alvás legjobb segítsége

A meggy a benne található antociánoknak köszönhetően erőteljes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkezik, valamint az elhízás ellen is felveszi a harcot. 

Hasznos vitaminok és tápanyagok a gyümölcsben:

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) nemzeti tápanyag adatbázisa szerint a meggy A és C vitaminban, valamint nátriumban, fehérjében, kalciumban, folsavban és vasban gazdag, a gyümölcs 100 grammonként csupán 50 kalóriát és csak 4% szénhidrátot tartalmaz. A meggyben található jellegzetes színt adó természetes rubinvörös pigmentek (antocianinok) a rák ellen is felveszik a harcot.

 1. Antioxidánsokban gazdag – Egy a Journal of Biomedicine and Biotechnology magazinban publikált kutatás szerint a meggy olyan antioxidánsokat tartalmaz (ellagsav, kvercetin) amelyekről kimutatták, hogy kiválogatják és legyőzik a rákos sejteket. A meggy ezen kívül melatoninforrásként is ismert, a melatonin – alvási ciklusért felelős hormon – a mellrák ellen biztosít védelmet. Japán kutatók azt találták, hogy a rendszeresen 6 vagy kevesebb órát alvó nők esetében 62 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki mellrák, mint többet alvó nőtársaiknál. Ezeket a következtetéseket 8 év megfigyelése alapján vonták le, 24000 fős mintából 40-79 év közti nők alvási szokásait vizsgálva.
 2. Gyulladáscsökkentő – a meggyben található antociánok enyhítik az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkentik a gyulladást magukban az ízületekben és más érintett területeken, pl. aranyér esetén.
 3. Felveszi a harcot a cukorbetegség ellen – az antioxidánsok segítik az inzulintermelést, amely a vércukorszint szabályzásáért felel, tehát a meggy fogyasztása a diabéteszes betegek esetében kiváltképp hasznos lehet, de azoknak is előnyükre válhat, akik a betegség szempontjából a „magas kockázati faktorú” kategóriába tartoznak. 
 4. Javítja az alvásminőséget – Egy az European Journal of Nutrition hasábjain megjelent kutatás szerint a meggy fogyasztása miatt fokozódó melatonin termelődés megoldás lehet bizonyos alvási problémákra, például a nyugtalanságra vagy álmatlanságra is.
 5. Köszvény ellen is hasznosnak bizonyul – mivel csökkenti a húgysav szintjét a vérben, így megelőzi és enyhíti a betegség által okozott fájdalmakat. (Köszvény kezelésére nem csak a meggy, hanem a cseresznye leve is alkalmas.)
 6. Enyhíti az izomfájdalmat – a meggyben található összetevők, mint a galluszsav, kempferol vagy p-kumarinsav csökkentik a keményebb fizikai megerőltetés után fellépő izom és ízületi fájdalmakat. 
 7. Agyserkentő – rendszeres fogyasztása hozzájárul az optimális agyműködéshez szükséges rézkészlet fenntartásához. Egy tanulmányban a kutatók közvetlen összefüggést találtak az agy rézkészlete és a kreatív gondolkodás között; a réz hatására az idegpályák között új kapcsolatok jönnek létre. 
 8. Szemészeti szempontból is előnyöket is tartogat – A vitamin tartalmának köszönhetően csökkenti a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát. Kimutatták, hogy az A, C, E vitaminban, valamint cinkben és rézben gazdag étrendet követőknek 25 százalékkal kevesebb esélyük van a betegség kialakulására.

A meggylé fogyasztásának egyéb pozitív hatásait mindenki saját bőrén tapasztalhatja, ha a webáruházunkban kapható 100 százalékos gyümölcstartalmú bio meggylevet választja.

Forrás: Top 7 Sour Cherry Benefits & Uses https://www.organicfacts.net/sour-cherry.html

Szerző: Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

 • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
 • +36 1 951 43 83
 • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up