fbpx
Csicseriborsó áldásos hatásai

A csicseriborsó alacsony glikémiás indexű hüvelyes. A nyugati kultúrában bevitele leginkább a hummusz fogyasztásán keresztül történik, ami hagyományosan főtt, pürésített csicseriből készül, amit tahinivel, olíva olajjal, citromlével és fűszerekkel készítenek és gyakran mártogatósként fogyasztanak.

Az amerikaiaknak szóló, 2015-2020 közt meghatározott táplálkozási irányelvek az egészséges életmódra buzdítanak, és többek közt azt is előírják, hogy zöldségek 5 alcsoportja közül mit ajánlatos rendszeresen fogyasztani; sötétzöld, piros és narancssárga színű, hüvelyes (bab, borsó) és keményítőtartalmú, valamint az „egyéb” kategóriába tartozó zöldségeket. Nincs megkötés a fogyasztás módjára vonatkozóan, azaz nyers, hőkezelt, konzerv, főtt, fagyasztott vagy szárított formában ugyanolyan jótékonyak, annyit azonban érdemes szem előtt tartani, hogy az ajánlott napi 2000 kalóriabevitelből legalább 2,5 csészényi zöldség legyen.

A hüvelyesek fogyasztása kiváló fehérjeforrást jelent szervezetünknek, a bennük található fehérjék az állati fehérjékhez hasonlítva nem tekinthetők teljes értékű fehérjéknek, azonban teljes kiőrlésű gabonákkal kombinálva (pl. teljes kiőrlésű kenyér) kiegyensúlyozott esszenciális aminosav bevitelt biztosíthatunk fogyasztásukkal.

Nem csak finom, de tápláló is

A csicseriborsó és hummusz fogyasztók több élelmi rostot, telítetlen zsírsavakat, A, E és C vitamint, folsavat, magnéziumot, kalciumot és vasat visznek be a szervezetükbe mint azok, akik nem fogyasztják rendszeresen ezt a zöldséget, ezen felül az egészséges táplálkozási index (Healthy Eating Index 2005 (HEI-2005) szerint is magasabb pontot érnek el. 

Egyes kutatások szerint a csicseriborsó és hummusz fogyasztás fontos szerepet játszik a testsúly, valamint a glükóz és inzulin szabályzásában, és számos szív-és érrendszeri betegséget jelző markerre is jó hatással van. A csicseriborsó nyers és főtt formájában is tartalmaz bioaktív anyagokat - pl. fitinsavat, szterolokat, tanninokat, karotinoidokat – és más polifenolokat, pl. izoflavonokat. Mint ahogyan a csicseri esetében is, a hőkezelés javítja a hüvelyesek fehérje tartalmát, mert az eljárás során számos antinutritív faktor (táplálkozástani szempontból kedvezőtlen tulajdonságokkal rendelkező faktor) deaktiválódik.

Csicseriborsó és testsúly

Az egészséges testsúly megőrzéséhez általában véve a rostban gazdag, mérsékelt fehérjetartalmú, alacsony energiasűrűségű és glikémiás terhelésű étrendet tartják a legmegfelelőbbnek. Egy 2003-2010 közt készült adatbázis szerint a csicseri/hummusz fogyasztók 53 százalékkal kevésbé voltak elhízottak és 51 százalékkal kevésbé volt emelkedett a glükóz szintjük, ugyanakkor alacsonyabb testtömeg index-szel rendelkeztek és derék körfogatuk is kisebb volt a csicserit nem fogyasztókhoz képest.

Érdekes megemlíteni a vércukorszintre és inzulin válaszra tett hatását is, ugyanis egy vizsgálat során a kísérleti alanyok vércukorszintje 45 perccel azután, hogy hummuszt és 25 g szénhidrátot fogyasztottak alacsonyabb volt, mint azoknak, akik csak önmagában 25 g szénhidrátot fogyasztottak. 

Egy 20 héten át tartó keresztezett (crossover) vizsgálat során kiderült, hogy a csicseri hosszú távú fogyasztása a kísérletben részt vevő 45, emelkedett kockázatú szív-és érrendszeri betegségre hajalmos személy esetében jelentősen javította a glikémiás kontrollt. A csicseri és hummusz fogyasztásával könnyedén elérhető az egy hétre ajánlott 1,5 csészényi hüvelyes bevitele: ha csak 4 evőkanál csicseriborsó hummuszt fogyasztunk naponta, máris elérjük a heti 2 csészényi javasolt hüvelyes bevitelt, azaz 25 g élelmi rostot.

A csicseriborsó/hummusz fogyasztás számos krónikus betegség kialakulását és előrehaladását segíthet megelőzni, többek közt a szív-és érrendszeri betegségeket, a kettes típusú diabéteszt, ezen felül a testsúly karbantartására is kedvező hatással lehet, valamint elhúzódó gyomor ürülést és lassabb szénhidrát feszívódást is eredményezhet.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/

Füstös-Simon Zsuzsanna

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up