fbpx

A liofilizálás – fagyasztva szárítás – egy tartósítás céljára használt víztelenítő eljárás. Mivel nem károsítja és keményíti meg a gyümölcsöket, hanem megőrzi azok természetes íz-és illatanyagát, valamint antioxidáns-és vitamintartalmát, sokkal előnyösebb, mint más tartósításra szolgáló vízelvonó módszerek. Ezen kívül hosszú évekig tartó felhasználhatóságot biztosít, és még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, ezért az így tartósított gyümölcsök fogyasztása bármilyen egészséges étrend része lehet.

Trópusi gyümölcsök – csillaggyümölcs, mangó, papaja, sárgadinnye és görögdinnye – antioxidáns összetevőit és antioxidáns aktivitását friss és liofilizált formában összehasonlítva azt találták, hogy az összes fenolvegyületek szempontjából a sárgadinnye kivételével minden gyümölcsben jelentős változások figyelhetők meg. Az aszkorbinsav-tartalom szempontjából nem találtak szignifikáns különbséget, a béta-karotin tartalom szempontjából szintén nem volt jelentős eltérés, kivéve a mangó és a sárgadinnye esetében, amelyek friss formában több béta-karotint tartalmaztak, mint liofilizálva.

A trópusi gyümölcsök bioaktív anyagokban – melyek az antioxidánsok lehetséges formái – gazdagok, melyekről elmondható, hogy az oxidációs folyamat késleltetésével vagy gátlásával csökkentik a reaktív oxigén fajták által élelmiszerekben és biomolekulákban okozott oxidatív károkat. Ezáltal növelik a polcon tarthatóság időtartamát és a biológiai rendszereket is védik. 

Az antioxidáns összetevők, mint béta-karotin, aszkorbinsav és fenol, terápiás és preventív szereppel bírnak az öregedéssel, gyulladással és bizonyos ráktípusokkal szemben. A betakarítás utáni folyamatok, úgy, mint szárítás, tárolás, csomagolás, fermentálás, főzés, módosíthatják az élelmiszerek antioxidáns aktivitását és fenolvegyületeit.

Az itt bemutatott vizsgálat során ellenőrizték a gyümölcsök víztartalmát és azt találták, hogy a dinnyék (sárga, görög) víztartalma bizonyult legmagasabbnak (92%), a papajáé pedig a legalacsonyabbnak (80%).

Az összes fenolvegyületek (TPC) aránya 14-181 mg GAE/100g közt változott, a friss csillaggyümölcsé a legmagasabb, majd a mangó és a papaja, végül a dinnyék következtek a sorban. Az összes fenolvegyület tartalom mind a friss csillaggyümölcsben, mangóban, papajában és görögdinnyében szignifikánsan magasabb volt, mint a liofilizált formában tartósított gyümölcsökben.

Az aszkorbinsav tartalom tekintetében a liofilizált papaja vezeti a sort, amiből arra lehet következtetni, hogy az eljárás alkalmazható a C-vitamin tartalom megtartására mivel az alacsony hőmérséklet csak minimális hatást gyakorol a vízben oldódó vitaminra.

A legmagasabb béta-karotin tartalmat a friss mangóban figyelték meg, a csillaggyümölcsé pedig a többi vizsgált gyümölcshöz viszonyítva a legalacsonyabbnak bizonyult.

Gyökfogó képesség tekintetében nem volt jelentős eltérés a friss és a liofilizált minták között, kivéve a friss csillaggyümölcs esetében, amely a fagyasztva szárított mintához képest magasabb gyökfogó képesség kapacitást mutatott.

A fentebb részletezett kutatás rávilágít arra, hogy a liofilizálás a trópusi gyümölcsök olyan feldolgozási módja lehet, amelynek során a gyümölcsök természetesen előforduló C-vitamin tartalma megmarad. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3155377/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Nézd meg a liofilizált termékeket a webshopunkban: Katti ide! 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up