fbpx
A legjobb gyógyszer alvásra

A fitokémiai összetevőkben gazdag meggy fogyasztása számos egészségügyi előnnyel kecsegtet: csökkenti a köszvény tüneteit, a gyulladásos folyamatokat, valamint az oxidatív stresszt; hosszútávú futás esetén fájdalomcsillapító hatással bír, megterhelő gyakorlatok után gyorsítja a felépülést, valamint az időskorban előforduló álmatlanságra is pozitívan hat.

A meggyben található fenolösszetevők szabadgyök-pusztítóként működnek, így csökkentik az oxidatív stresszt, a gyümölcs gyulladáscsökkentő tulajdonsága pedig a nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek hatásával vetekszik.

A meggy nagy arányban tartalmaz fitokémiai összetevőket beleértve a melatonint is, amely az emberi alvás-ébrenlét ciklus szabályzásáért felelős. Az endogén melatonin kiválasztás nagyban befolyásolja az alvásciklust, egészséges és fiatal egyedeknél a megemelkedett melatonin-szint és a teljes alvási idő pozitív korrelációt mutatott.

Kísérletekkel próbálták megválaszolni a kérdést, hogy egészséges felnőttek esetében a meggylé fogyasztása vajon növeli-e vizeletben található melatonin szintet és javítja- e az alvásminőséget. 20 (18-40 év közötti) önkéntes bevonásával, randomizált, placebo kontrollos kettős vak kísérlettel keresték a fenti kérdésre a választ, a résztvevők 7 napon keresztül placebót vagy meggylé koncentrátumot kaptak, alvásuk minőségét aktigráfián mérték, illetve szubjektív alvási kérdőívekre is válaszolniuk kellett. Az alanyok vizeletmintáit 48 órán keresztül sorozatosan vizsgálták, amelynek során meghatározták a melatonin fő metabolitját, a 6-hidroximelatonint, valamint cosinor modell segítségével meghatározták a melatonin cirkadián ritmusát. Az önkéntesek 7 napon keresztül ébredés után 30 perccel, valamint vacsora előtt 30 perccel 30 ml meggylét fogyasztottak el, az étrendből fakadó esetleges eredménytorzulások miatt minden melatonint tartalmazó, illetve a melatonin szintet befolyásoló ételt kerülniük kellett a kísérleti időszak alatt. 

A kutatás azt igazolta, hogy a meggyfogyasztás hatására a 6-hidroximelatonin kiválasztása megemelkedik, így az alvásminőség is javul. A konkrét eredmények azt mutatták, hogy az alvás hatékonyság (SE- sleep efficiency), az elalvási latencia (SOL – sleep onset latency), az ágyban töltött idő (TIB - time in bed), alvásfragmentációs index (FRAGI – fragmentation index), a teljes alvási idő (TST – total sleep time) valamint a teljes alvás hatékonyság (SET – sleep efficiency total) szignifikánsan javult. 

A kutatás elsőként igazolta, hogy a meggy magas melatonin tartalma miatt javítja az egészséges emberek alvásminőségét, ezáltal lehetséges alternatívát kínál a természetes formában történő melatoninpótlásra.

Szerző: Füstös-Simon Zsuzsanna

Forrás: https://www.academia.edu/17304294/Effect_of_tart_cherry_juice_Prunus_cerasus_on_melatonin_levels_and_enhanced_sleep_quality

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up