fbpx
Acai a csodanövény

A színében leginkább áfonyára emlékeztető acai bogyó, az Amazóniai esőerdőben termő acai pálma gyümölcse, nem hiába nyerte el a „világ legegészségesebb gyümölcse” címet. A helyi őslakosok kézzel szüretelik a pálmáról az apró csonthéjas gyümölcsöt, egy-egy fa nagyjából évente kétszer terem, alkalmanként 20 kg acai bogyót.

Az acai bogyó értékes tulajdonságai közt említhetjük – a teljesség igénye nélkül – magas vas, kálium, foszfor, B vitamin és antioxidáns tartalmát, és kimagasló oxigéngyök elnyelő kapacitását is. Ez utóbbi az ORAC, (Oxygen Radical Absorbance Capacity) egy értékelési rendszer amely az élelmiszerek szabadgyök elnyelő képességét írja le. Ezen rendszer szerint 100 g acai kivonat 70000 ORAC értékkel bír, ami az eddig vizsgált gyümölcsök közül a legmagasabb, ezért az acait a világ egyik legerősebb antioxidánsaként tartják számon.

Egy kísérleti tanulmányban azt vizsgálták, hogy vajon az acai alapú gyümölcslé keverék rendszeres fogyasztása hatással van-e a fiatal sportolók futási (sprint) teljesítményére, vér antioxidáns státuszára és lipid profiljára. Ennek kiderítése érdekében 7 junior gátfutót vontak be a kísérletezésbe, akik egy felkészítő táborban 6 héten át napi egy alkalommal 100 ml acai alapú gyümölcslevet ittak. A tesztidőszak végén a futók 300 méteres távon sprintet futottak, és közvetlenül a verseny előtt és után, majd a futást követő egy óra leteltével vérmintát adtak.

Az eredmények azt igazolták, hogy bár az acai alapú gyümölcslé fogyasztása nem befolyásolta a teljesítményt, a vérplazma teljes antioxidáns kapacitását növelte, a testmozgás által kiváltott izomsérüléseket csökkentette, és a lipid profilra is kedvező hatással volt.

A legújabb kutatások összefüggést mutattak ki a flavonoidokban és polifenolokban gazdag élelmiszerek vagy flavonoidokban gazdag italok fogyasztása és direkt/indirekt antioxidáns aktivitása között. A jelen cikk alapjául szolgáló kutatás szerint az acai polifenol vegyületekben – mint pl. antocianinok, proantocianidinek, fenolsavak – gazdag, amelyek köztudottan magas antioxidáns kapacitással és magas gyulladáscsökkentő aktivitással rendelkeznek.

A nagy megerőltetést igénylő izomgyakorlatok során a szervezetben megnő a reaktív oxigén és nitrogén eredetű szabadgyökök termelése, amelyek hozzájárulnak a testmozgás által kiváltott izomsérülések kialakulásához. Emiatt az antioxidáns védő rendszerek közötti egyensúly megbomlását javítandó exogén antioxidánsok szerepe megnő. Az antioxidáns kiegészítők bár nem serkentik a teljesítményt, de a természetes antioxidánsok megelőzhetik a testmozgás által kiváltott izomsérüléseket és segíthetnek a szabadgyökök által okozott oxidatív károsodások után történő felépülésben.

Ezek az eredmények azt igazolják, hogy az acai alapú gyümölcslevek egészségre gyakorolt pozitív hatása különösen a gyümölcs magas polifenol tartalmának, valamint magas antioxidáns és koleszterincsökkentő tulajdonságának köszönhető, amely elég erős érv arra, hogy miért érdemes rendszeresen fogyasztani.

Tekintsd meg gránátalma-acai gyümölcslevünket !

Tedd a kosárba a gránátalma-acai gyümölcslevet

Füstös-Simon Zsuzsanna

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up