fbpx
A cékla protektív hatása a gentamicin által okozott vesekárosodásra

A cékla protektív hatása a gentamicin által okozott vesekárosodásra

Az arab hagyományos orvoslásban a cékla számos betegség kezelésére jelentett gyógymódot. Terápiás alkalmazása rákellenes, szélhajtó, menstruációt elősegítő, vérzéscsillapító és vesevédő tulajdonságaiban rejlett, valamint bizonyos szív és érrendszeri betegségek esetén is használták. Rendkívül erős antioxidáns, sőt, az ókorban afrodiziákum szerepet is tulajdonítottak neki. A zöldség levéből készült ivólevet a vesében és hólyagban keletkezett kövek elhajtására használták, maga az orvostudomány atyja, Hippokratész pedig azt mondta a cékla leveléről, hogy sebgyógyulást serkentő hatása van.

Friss kutatások szerint a céklakivonat vérnyomás és vércukor csökkentő, antioxidánstartalmú, gyulladáscsökkentő és májvédő tulajdonságokkal bír. A vöröscékla kivonatról már korábban bebizonyosodott, hogy kísérleti állatokon tesztelve több szervet érintő tumorszuppresszív szerként működött.

Hogyan hat a céklakivonat a gentamicin káros hatásai ellen?

A gentamicin szepszis esetén használt aminoglikozid antibiotikum –  rendkívül hatékony, ám toxikus szer – amely egyes kutatások szerint a betegek 10-15 százalékánál akut veseelégtelenséget okoz. Azon betegek, akik 7 napon túli gentamicin kúrában részesültek 30 százalékban a vesekárosodás jeleit mutatták.  Fenti hatásai miatt ezen antibiotikumot ma már csak korlátozottan alkalmazzák. beetroot 3610080 1920

A céklakivonat vesekárosodást kivédő hatását patkánykísérletekkel támasztották alá. A patkányok veséjében a gentamicin oxidatív stresszt okozott, amely gyulladáshoz, szövetelhaláshoz (nekrózishoz) és apoptózishoz (programozott sejthalálhoz) vezetett.  Az apoptózis kulcsszerepet játszik a gyulladási folyamatok, számos vesebetegség és egyéb gyógyszerek okozta vesekárosodás kialakulásában is.

Összehasonlítva a csak gentamicinnel kezelt patkányokkal, a céklakivonattal és gentamicinnel együttesen kezelt patkányok esetében a jelentősen csökkent a vese által kiválasztott méreganyagok, a gyulladásban, sejtelhalásban felszabaduló fehérjék szintje, valamint a szövettani vizsgálatok megtartott veseszerkezetet mutattak. 

Jelen kutatás eredményei egybecsengenek korábbi tanulmányokkal, ahol más antioxidáns hatású növényekről is bebizonyosodott, hogy azok kivédik a gentamicin vesekárosító hatásait. A célka esetében egy betalain nevű pigment felelős ezért a pozitív hatásért más olyan növényi összetevők mellett, mint a terpenoidok, cukrok, fenolok és az aszkorbinsav. 

A Beetroot (Beta vulgaris L.) Extract Ameliorates Gentamicin-Induced Nephrotoxicity Associated Oxidative Stress, Inflammation, and Apoptosis in Rodent Model című tanulmány bebizonyítja, hogy a céklakivonatnak valós vesevédő funkciója van a gentamicin vesekárosító hatásával szemben, amely leginkább antioxidáns, antiapoptotikus és gyulladáscsökkentő sajátosságának köszönhető. 

A cékla további áldásos hatásairól itt olvashatnak, az ásványianyagokban és vitaminokban gazdag bio céklalé innen szerezhető be. 

 

Szerző: Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up