fbpx
Bogyós gyümölcsökkel az öregedés ellen

Az előrehaladott glikációs végtermékek (advanced glycation end products, AGE) a továbbiakban AGE-k, szervezetünk öregedéséért felelnek, gyakorlatilag a szervezetünkben felhalmozódott káros anyagok szintjét mutatják meg. Számos kutatás foglalkozott már a bogyós gyümölcsök egyes fajainak ezen betegségekre gyakorolt preventív hatásaival, jelen kutatás azt vizsgálta meg, hogyan hatnak az AGE-re a bogyós gyümölcsök.

Az bogyós gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatása, különösen a krónikus betegségek, mint a szív-és agyérrendszeri megbetegedések, cukorbetegség és Alzheimer betegség – megelőzésére és azok kezelésére bizonyított tény. Ezen betegségek kialakulásában két fő patofiziológiai tényező játszik szerepet, egyrészt az oxidatív stressz, valamint az előrehaladott glikációs végtermékek, AGE-k felhalmozódása. 

A legfrissebb kutatások szerint egyes bogyós gyümölcsök kiváló fitonutriens források, melyek vélhetően védő szerepet játszanak az életkorral járó krónikus betegségekkel szemben. Más, embereken és állatokon is végzett kutatások azt vélelmezik, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztásával csökkenthető a szív-és érrendszeri betegségek kockázata, a cukorbetegség és az azzal összefüggő betegségek, a rák, valamint a neurodegeneratív betegségek kialakulása is. 

A bogyós gyümölcsökben található fenolok különböző szerkezeti formákban fordulnak elő a legegyszerűbb fenolsavtól kezdve a bonyolultabb polifenolokig. Az antociánok olyan fenolösszetevők, amelyek ezekben a gyümölcsökben gazdagon előfordulnak, ezek felelősek azok vörös és lilás színéért, továbbá gyulladáscsökkentő, neuroprotektív, és kardioprotektív szerepük is van. 

Számos fenolról derült ki, hogy képesek az AGE-k blokkolására. Az AGE-k felhalmozódása és annak fizikai következményei leginkább a cukorbetegeket, szív- és érrendszeri betegeket, a vesebetegeket, a neurodegeneratív betegségben szenvedőket és a rákos betegeket sújtja. Normál körülmények között az AGE-k endogén módon is termelődnek, azonban az évek előrehaladtával felhalmozódnak és hiperglikémiás feltételek vagy oxidatív állapot mellett gyorsabban akkumulálódnak.

A kutatás rávilágított, hogy a bogyós gyümölcsök fogyasztása növeli a keringésben található intakt fenolok és anyagcseretermékeik szintjét, melyek közül néhány megőrzi antiglikációs aktivitását. A fokozott bogyós gyümölcs fogyasztással, főleg a fenolokban gazdag fajok pl. E. nigrum, fekete varjúbogyó, segíthetnek az AGE-k-hez kapcsolódó betegségek megelőzésében és kezelésében, a cukorbetegség és az azzal járó állapotok kezelésében.

Füstös-Simon Zsuzsanna

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3930840/

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up