fbpx
Gyulladáscsökkentő ellagitanninok a szederben, málnában

Gyulladáscsökkentő ellagitanninok 

 

A bogyós gyümölcsökben - szeder, málna, eper, gránátalma - és néhány csonthéjasban is fellelhető ellagitanninok egyik fő tulajdonsága, hogy antioxidáns hatással bírnak, és a gyomorban kialakuló Helicobacter plyori fertőzés, valamint az alkohol okozta káros hatások ellen is felveszik a harcot. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy az ellagitanninokban gazdag szeder és málnakivonat gyulladáscsökkentő hatással bír az etanol - etil-alkohol, - által előidézett gyomorkárosodásokra. 

A Helicobacter plyori, a fekélyek, emésztőrendszeri gyulladások, valamint azok talaján kialakult tumorok nagy részéért felelős baktérium az emberiség 50 százalékában megtalálható. 

A fertőzés a WHO szerint is komoly népegészségügyi tényező, az Egészségügyi Világszervezet a H. plyorit egyes típusú rákkeltő baktériumként tartja számon.

A gyulladás röviden úgy alakul ki, hogy a H. plyori baktérium hatására a gyomor nyálkahártyájában megemelkedik a gyulladást fokozó citokinek szintje, ezáltal a nyálkahártya védőrétegének integritása csökken. Azt is kimutatták, hogy a gyomorfekélyben szenvedő betegek gyomrában kevesebb antioxidáns található, mint az egészséges gyomor nyálkahártyáján. Amikor az antioxidánsok és prooxidánsok egyensúlya felborul oxidatív stressz állapot alakul ki, amelynek során szabadgyökök keletkeznek és egyes szövetek vagy szervek molekulái megsérülnek. helicobacter pryoli termeszet aldasa2

A gyomor-bél traktus egyfajta védővonalat képez az emberi gazdaszervezet és a mikrobiális flóra között, egy gazda-kórokozó kölcsönhatás lehetséges következménye a nyálkahártya gyulladása lehet, amely gastritis (gyomorhurut) és fekély kialakulásához vezethet.

Állatkísérletek során gyomor-bél elváltozásokat találtak azon patkányok nyálkahártyáján, amelyek rendszeresen etanolt kaptak. A fekély általában a gyomor corpusán, a savak és a pepszinek kiválasztódási helyén alakult ki. Azon patkányok esetében viszont, amelyek legalább 10 napig ellagitanninban gazdag szeder és málna kivonatot kaptak mielőtt etanolt adagoltak volna nekik, a málnakivonat hatására 75 százalékkal, szederkivonat hatására pedig 88 százalékkal csökkent a fekély index (ulcer index) aránya. A gyümölcskivonatok az alkohol okozta oxidatív stresszel szemben is védték a kísérleti alanyok gyomrát.

A fenti kutatás elsőként hívja fel a figyelmet a bogyós gyümölcsökből készült kivonatok védő hatására az alkohol okozta gyomorgyulladásokkal szemben, valamint azt is kiemeli, hogy táplálkozástudományi szempontból milyen kardinális tényezőnek számítanak a gyomorfekély kialakulásának megelőzésében. 

Ahogyan a kutatás is kimutatta, a szeder fekély-ellenes hatása magasabbnak bizonyult a málnáénál, a vizsgálatban használt kivonat mennyiségileg nagyjából a kereskedelmi forgalomban is kapható 125 grammra kiporciózott szedernek felel meg.

A fentiek alapján nyilvánvaló, milyen fontos szerepe van az antioxidáns tartalmú élelmiszerek, zöldségek és gyümölcsök fogyasztásának a gyomorfekély és a bélrendszert érintő civilizációs betegségek kialakulásának megelőzése szempontjából. 

Szerző: Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up