fbpx
Rendellenes vérrögképződés mikrorögöket hoz létre a tüdőben

Egy Írországban végzett kutatás azt találta, hogy a kaukázusi rasszhoz tartozó betegekben olyan rendellenes vérrögképződés alakul ki, ami hozzájárulhat a halálozáshoz. A két központban végzett vizsgálat során (Irish Centre for Vascular Biology és St. James’s Hospital, Dublin) a kutatók rájöttek, hogy a rendellenes vérrögképződés mikrorögöket hoz létre a tüdőben, és azok a betegek, akiknek véralvadási aktivitása magasabb volt, rosszabb kimenetelre számíthattak, nagyobb valószínűséggel kerültek intenzív osztályra. Ezek az adatok segíthetnek következtetéseket levonni a rasszok közötti fogékonyság különbségeiről és az ezzel összekapcsolódó mortalitási arányról.

A British Journal of Haematology-ban publikált kutatás szerint az eredmények azt demonstrálják, hogy a COVID-19 egyedi vérrögösödési zavarral társul, amely elsősorban a tüdőn belül jelenik meg, és kétségtelenül hozzájárul a betegek magas halálozásához.

A súlyos állapotot létrehozó COVID-19 fertőzés a tüdő alveolusaiban gyulladásos folyamatot és szisztémás citokinvihart okoz, ezt támasztják alá a patológiai vizsgálatok során a tüdő mikro-érrendszerében történt változások is.

Habár a súlyos fertőzés mögötti patofiziológiai okok kevéssé világosak, a felhalmozódó adatok azt sugallják, hogy a tüdőcentrikus koagulopátia fontos szerepet játszhat, továbbá az is kezd nyilvánvalóvá válni, hogy a COVID-19 fokozott mélyvénás trombózis kockázattal és tüdőembóliával járhat.

A legtöbb COVID-hoz kapcsolódó véralvadási zavart igazoló adat kínai betegektől származik, de a rassznak és az etnikumnak nagy hatása van a trombózis kockázatokra. Epidemiológiai tanulmányok szerint a vénás thromboembólia akár háromszorosan, vagy négyszeresen alacsonyabb a kínai betegek esetében, mint a kaukázusiaknál, és jelentősen magasabb az afroamerikaiknál, mint a kaukázusiaknál.

A COVID nyomán kialakult tüdőgyulladás apró vérrögök százait képezve a tüdőben a kis tüdőlégzsákokat érinti, amely más tüdőt érintő fertőzésben nem ismert. Ez magyarázza a betegek drámai oxigénszint csökkenését is.

Habár a kutatás szerzői hangsúlyozzák, hogy nagyobb populáción végzett kutatás pontosabb következtetéseket enged majd levonni, egyre több jel utal arra, hogy bizonyos etnikumok hajlamosabbak a fertőzésre.

Tekintve, hogy a trombózis kockázatát jelentősen befolyásolja a rassz, és a véralvadási zavar fontos szerepet játszik a COVID -19 a betegség kórtanában, az eredmények felvetik annak lehetőségét, hogy a tüdő vasculopathia (ereket érintő elváltozások) hozzájárulhat a rasszokon belüli halálozásra hajlamosító tényezőkre.

Füstös-Simon Zsuzsanna

Forrás: https://www.genengnews.com/news/blood-clotting-patterns-in-lungs-of-covid-19-patients-may-help-explain-apparent-differences-in-mortality/

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up