fbpx
Milyen szempontok alapján vizsgálhatjuk a vírusokat?

Bár a címben szereplő kérdés vitatott, az alábbi hét kritérium alapján kicsit közelebb kerülhetünk a válaszhoz.

  • Az élőlények homeosztázist tartanak fent

A korábbi kritérium szerint az élőlényeket az jellemezte, hogy sejtekből állnak, a vírusokat azonban nem sejtek alkotják. Egy sima vírusrészecske – virion – csupán DNS-ből és fehérjeburokból áll. A vírusoknak nincs sejtmagja, szervecskéi és citoplazmája, mint a sejteknek, emiatt nem tudnak változást generálni vagy a változásokat monitorozni a saját belső környezetükben. Ez a pont felveti a kérdést, hogy egy egyszerű vírus vajon képes-e önmaga stabil környezetet fenntartani.

  • Az élőlények különböző módokon szerveződnek

Az élet összetett dolgok sorából áll, az élőlények szerkezete jól visszatükrözik ezt a komplexitást. A vírusok jó példái ennek; génjeiket nukleinsavból és kapszidból álló kisebb egységek, a kapszomerek építik fel.                                                                                  

  • Az élőlények reprodukálódnak

A fajok számára az egyik legégetőbb kérdés a genetikai információ továbbadása. A vírusok ezt sokszorosítással érik el; a gazdasejtbe hatolás után lemásolják a genetikai információkat, új kapszidokat alkotnak és mindezt egyesítik. 

  • Az élőlények növekednek

Energiát és tápanyagokat használnak fel ahhoz, hogy minél nagyobbak és komplexebbek legyenek. A vírusok a gazdasejteket manipulálják ahhoz, hogy új vírusokat építhessenek, ami azt jelenti, hogy minden virion a teljesen kialakult állapotában születik meg, és sem méretben, sem komplexitásában nem változik meg az élete során, vagyis; a vírusok nem növekednek.

  • Az élőlények energiát használnak fel

Az új virion egységek létrehozásához a nukleinsav és a kapszidok egybeépítése szükséges, ami sok energiát emészt fel, ez az energia azonban a gazdatesttől származik, a vírusok gyakorlatilag rácsatlakoznak a gazdatest anyagcseréjére. (Vagyis önállóan nem képesek energiát termelni.)

  • Az élőlények válaszolnak az ingerekre

Nehéz megválaszolni, hogy a vírusok vajon reagálnak-e a környezetükre. Az ingerválaszt egy „a bekövetkezett változásra adott majdnem azonnali reakcióként” lehetne definiálni. A vírusok esetében nem történik viselkedésváltozás fény, hang vagy egyéb hatásokra, ám eddig nem születtek olyan kutatások, amelyek azt mondanák, hogy a vírusok nem reagálnak semmire.

  • Az élőlények alkalmazkodnak a környezetükhöz

Az adaptáció és az evolúció önkéntelen változások útján történik, melyek minden faj számára előnyösek. A vírusok két különböző változatban élnek; a lítikus ciklusban (amikor a vírus aktívan sokszorozódik a gazdasejtben) és a lizogén ciklusban (amikor a vírus DNS-e beássa magát a gazdasejt DNS-ébe és azzal együtt szaporodik). Mivel a vírusok folyamatosan változnak, nagyon nehéz gyógyszereket vagy oltóanyagot tervezni ellenük.

Mindezek alapján élőlény-e a vírus? Azt biztosan tudjuk, hogy nem tekinthető élettelennek, hiszen az élettelen dolgoknak nincsenek biológiai funkcióik. A legtöbb biológus nemmel válaszol a címben feltett kérdésre azzal indokolva, hogy a vírusok nem sejtekből állnak, nem képesek önmagukat stabilan fenntartani, nem növekednek, nem tudnak saját energiát termelni. Még ha sokszorozódnak és alkalmazkodnak is a környezetükhöz, sokkal inkább az androidokra, mint élő organizmusokra hasonlítanak, vírusok, amelyek gazdatestekre támaszkodnak ahhoz, hogy önmagukat fenntartsák. Éppen ezért a velük való harcban talán előnyösebb taktika, ha nem magát a vírust akarjuk elpusztítani, hanem a replikációs ciklust megszakítani.

Forrás:

https://www.khanacademy.org/test-prep/mcat/cells/viruses/a/are-viruses-dead-or-alive

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up