fbpx
Antociánok mérsékelhetik az elhízás talaján kialakult betegségek kialakulásának kockázatát. 

A metabolikus szindróma egymással összefüggő betegségek csoportja, mely a kardiovaszkuláris betegségek és a kettes típusú diabétesz kialakulásának kockázatával azonosítható. Az oxidatív stressz károsíthatja a normál fiziológiai funkciókat, mely számos betegség kialakulásához vezethet. 

A kettes típusú diabétesz – melynek kialakulása a megnövekedett oxidatív stresszel, gyulladással, diszlipidémiával (zsíranyagcsere-zavar) összefüggésbe hozható – jelentős szerepet játszik a kardiovaszkuláris kockázatok, rák, hályog miatti látásvesztés és retinopátia kialakulásában. Bár a metabolikus szindróma gyógyításának sarokköve a hagyományos gyógyszeres terápia, a fokozott antioxidáns bevitel szintén segíthet a hosszútávú kilátások javításában. Az egyik ilyen alternatív módszer a fekete áfonya alkalmazása lehet, mely az antociánok egyik leggazdagabb forrása. Az antocianinok erőteljes antioxidánsok melyekről, kimutatták, hogy a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris betegségek és a rák megelőzésében is fontos szerepet játszanak.

A közelmúltban a figyelem a metabolikus szindróma kialakulásának étrendi aspektusai köré koncentrálódott: megfigyelték, hogy a fokozott zöldség és gyümölcsfogyasztás a bennük található polifenolok kardioprotektív hatása miatt a metabolikus szindróma és a kardiovaszkuláris megbetegedések kialakulása ellen dolgozik. A fekete áfonyában a flavonoidok, tanninok és fenolsavak mellett pontosan 15 különböző fajta antocianin található. Az antocianinok szabadgyököket semlegesítő antioxidánsok, melyek segítik az inzulintermelést és inzulinérzékenységet, emellett rákellenes, gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkeznek. Az antocianinok ajánlott napi beviteli értéke nagyjából 200 mg.

Antioxidáns hatás

Egy tanulmányban leírták, hogy a patkányok napi táplálékához hozzáadott feketeáfonya kivonat rendszeres fogyasztása csökkentette a lipid peroxidok jelenlétét az agyban, a csökkentette a szuperoxid-diszmutáz aktivitást is, és javította a kognitív funkciókat.

Gyulladáscsökkentő hatás:

A krónikus gyulladás összefüggésbe hozható a metabolikus szindrómával, számos gyulladásos marker beleértve az interleukint, tumor nekrózis faktort, nagy érzékenységű CRP-t is összefüggésbe lehet hozni az elhízással, metabolikus szindrómával, és a krónikus betegségek kialakulásának kockázatával. Kutatások kimutatták, hogy a fogyás a gyulladásos biomarkerek csökkenését eredményezi, ami pedig pozitív változásokat hoz a metabolikus paraméterekben, inzulinrezisztenciában, magas vérnyomásban és a diszlipidémiában. 

Hipoglikémiás hatás

A kettes típusú diabétesz krónikus anyagcserebetegség mely az inzulinhiány, inzulin rezisztencia, vagy mindkettő eredményeképp hiperglikémiát idéz elő. Megfigyelték, hogy a fekete áfonya lassítja a cukor véráramba jutását, illetve azt is kimutatták, hogy patkányok esetében az antociánok stimulálták az inzulinkiválasztást.

Diszlipidémiára gyakorolt hatás

Ez az állapot a metabolikus szindróma egyik ismertető jele, melyet csökkent HDL koleszterinszint, és emelkedett trigliceridszint jellemez. A fekete áfonya és az antociánok, mind az emberekben mind az állatokban bizonyítottan csökkentik a hiperlipidémiát; egy kísérlet során patkányoknak 10 héten át adtak feketeáfonya levet, mely azt eredményezte, hogy csökkent a szérum koleszterin, szérum leptin és szérum rezisztin szintjük, valamint javult a plazma zsírsav összetételük. Ezek az adatok azt sugallják, hogy az antociánok mérsékelhetik az elhízás talaján kialakult betegségek kialakulásának kockázatát. 

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up