fbpx
Természet Áldása sportitalok

Izotóniás, hipotóniás vagy hipertóniás italt válasszunk?

A válasz az elvégzett gyakorlattól, annak intenzitásától és időtartamától is függ. Nem kell ahhoz profi futónak vagy hivatásos atlétának lenni, hogy az ember sportitalokkal pótolja a fizikai aktivitás során elvesztett kalóriákat és folyadékot. Sőt, a jobb teljesítmény érdekében fontos a szervezet megfelelő hidráltságát és ásványianyag pótlását szem előtt tartani. A jó hír az, hogy mindezt nem csak a boltok polcain található, látványos színekben kapható italokkal tehetjük meg, hanem alternatívaként otthon is tápláló és egészséges sportitalokat készíthetünk. Mielőtt nekilátnánk, már csak azt kell tudnunk, mit és miért érdemes választanunk. Alapszabályként elmondható, hogy 30 percnél hosszabb fizikai aktivitás után mindenképp szükséges pótolni a folyadékveszteséget és az elégetett energiát.

Izotóniás italok

Gyorsabban vagy ugyanolyan gyorsan felszívódnak, mint a sima víz és nem csak a folyadékveszteséget, hanem a szénhidrátokat is pótolják; 100 ml-ként nagyjából 5-8 gr-ot tartalmaznak. A folyadék felszívódása és megtartása érdekben némi sótartalmuk is van, ezen felül azért hasznosak, mert a bennük található szénhidrátok energiaforrásként szolgálnak az izmok működéséhez.  Csapatsportok és nagy állóképességet igénylő, 60 percnél hosszabb ideig tartó gyakorlatok esetén érdemes őket bevetni, és a gyakorlatok előtt, alatt és után fogyasztani.

Recept ötlet: 500 ml gyümölcslé hozzáadott cukor nélkül, 500 ml víz, 1/5 teáskanál só.

Hipotóniás italok termeszet aldasa sportitalok

Fogyasztásuk leginkább melegben végzett, vagy kis intenzitású gyakorlatok esetén ajánlott, valamint, ha a testmozgás 60 percnél rövidebb ideig tart. A hipotóniás italok a víznél gyorsabban szívódnak fel és általában kevés szénhidrátot (cukrokat, 100 ml-ként kevesebb, mint 5-8 gr-ot) és valamennyi sót tartalmaznak. Szomjúság csillapítására és folyadékpótlásra alkalmasak, jelentős mennyiségű szénhidrátot azonban nem biztosítanak.

Recept ötlet: 250 ml gyümölcslé, 750 ml víz, 1/5 teáskanál só.

Hipertóniás italok

Magasabb szénhidrát tartalmú sportitalok, amelyek az izommunkához szükséges szénhidrátot biztosítják, vagyis az izommunka során elvesztett energiát pótolják, viszont a folyadékot nem. Használatuk akkor javasolt, ha az energiapótlás az elsődleges cél, a napi szénhidrátbevitel kiegészítéseként is alkalmazható.

Recept ötlet: 400 ml gyümölcspép, 1 l víz, 1/5 teáskanál só.

Extra tippek sportoláshoz:

  • Mindig energia- és folyadékszükségletünknek megfelelő sportitalt válasszunk.
  • Sportolás előtt legalább 2 órával kezdjük el a folyadékpótlást, soha ne várjuk meg hogy dehidráltak legyünk.
  • Sportolás előtt fogyasszunk nagyjából 150-350 ml folyadékot, majd sportolást követően fokozatosan, kis mennyiséget fogyasztva 15-20 percenként pótoljuk az elvesztett vizet.
  • Ne hanyagoljuk a folyadékpótlást mert már az enyhe dehidráltság is ronthat fizikai és mentális teljesítőképességünkön.

Forrás: https://gfgh.wordpress.com/2016/05/16/home-made-sports-drinks/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Találj számodra értékes zöldség- és gyümölcslevet itt: Katt ide!

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up