fbpx

A napjainkban megjelenő fertőző betegségek ugyanúgy alakíthatják az emberiség történelmét, mint a múlt világjárványai. A fenyegetettséggel való megküzdés azon is múlik, hogy kifinomult immunrendszerünk működését megértjük-e és képesek vagyunk-e működését maximálisan egészségünk szolgálatába állítani.

Habár az immunrendszer feladata alárendeltnek tűnhet egyes szervekhez, pl. a szív, vagy a máj feladatához képest, az immunitás hatalmas forrásokat kíván, számos sejtet képez, amelyek aztán az egész rendszer egészséges működését biztosítják. A korai gyermekkor után az immunsejtek nagy része a csontvelőből képződik.

Egy rutin laborvizsgálat során 5 különböző fehérvérsejtet lehet elkülöníteni, további csoportokra pedig a sejtmembránon megjelenő fehérjék szerint lehet őket kategorizálni.

Ezek között a fehérjék között receptorok is vannak, melyek segítségével a sejtek egymással és a környezetükkel kommunikálnak.

A receptorok, melyekkel általában az immunrendszert azonosítják, monitorozzák a környezetet veszélyhelyzet, fertőzés vagy abnormális sejthalál után kutatva. Az immunválasz során a sejtek egy programot követnek, amellyel a végeredmény a túlélésre és a veszély vagy rák megelőzésére fókuszál.

A sejtek kifinomult rendszert használnak azon proteinek ellenőrzésére, melyeket ők maguk készítenek, annak biztosításaként, hogy egyikük sem vírustól származik. Ha a sejtek ilyen árulkodó jelet észlelnek, citokineket termelve válaszolnak, melyek vészjelzőkként funkcionálnak a környező szövetek számára.

A fertőzések kezelése a különböző fehérvérsejtek feladata. Az immunválasz korai szakaszában a két legfontosabb sejt a veleszületett immunrendszer neutrofil és makrofág sejtjei, melyek elsőként érkeznek a fertőzés helyszínére, mindkét sejttípus önmagában is képes végezni a káros betolakodókkal.

Azok a fertőzések, melyek nem e két sejt támadása által pusztulnak el a limfociták hatáskörébe tartoznak. Ezek a sejtek testesítik meg az adatptációs és memóriafunkciókat, lehetővé téve, hogy az immunrendszer egyre tipizáltabb válaszokat adjon egy-egy fertőzésre és hogy emlékezzen azokra, így az újrafertőzés egy gyorsabb és hatékonyabb ellentámadással találkozik.

Megkülönböztetés

A hatékonyan működő immunrendszernek muszáj megkülönböztetni a saját, nem saját és a káros nem saját, veszélyes nem saját sejteket.

Az a képesség, hogy ezeket a korábban ismeretlen struktúrákat felismerje, magában foglalja azt, hogy az immunrendszer egyszer már megoldotta a problémát arra vonatkozóan, hogy hogyan osztályozza és emlékezzen vissza az egyes molekulák alakjára.

Rugalmasság

Az immunrendszer képes rugalmasan alkalmazkodni a szokatlan környezeti változásokhoz, melyek a fertőzés vagy a rák leküzdésében fontosak. Ezzel ellentétben a legtöbb szerv, mint pl. a szív egész életen át ugyanazt a munkát végzi, viszont az immunrendszernek egy állandóan változó környezethez kell alkalmazkodnia és ebben működnie. Még az ugyanolyan génállománnyal rendelkező egypetéjű ikrek immunrendszere sem egyforma, sőt, az idő előrehaladtával egyre különbözőbb lesz.

A fertőzés leküzdése

Az antitestek termelésével az immunrendszer még időben képes semlegesíteni a fertőzéseket. A bőr és nyálkahártya védelmi rendszerén átjutott kórokozót, mely már megtelepedett a sejtek között, vagy a rákos sejtté vált sejt csak egyféle módon semlegesíthető: ha végleg elpusztítják.

Adaptív immunitás

Az immunrendszer különböző receptorok segítségével monitorozza a környezetét, ezek nagyrészt a vérben található fehérjék.

Az antitestek oldhatóak és két dologra képesek: egyfelől erősen kötődnek az antigénhez, másrészt jelekkel kommunikálnak az immunsejtekkel. Az antitesteket különböző csoportokra, izotípusokra bontják, működésük sejtek közötti interakción alapul.

Felfedezték, hogy a legtöbb antitestre igaz, hogy működésük legalább két sejttípus együttműködésén alapul. Adott egy sejt, mely az antigéneket prezentálja a környezetből, valamint adott egy limfocita, mely felismeri a cél antigént az előző sejten (antigén-prezentáló sejt). Ez a limfocita, a T-sejt vagy antitesteket képez, vagy elpusztítja a sejtet az antigén segítségével.

Jövő héten következik a folytatás.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/

Füstös-Simon Zsuzsanna