fbpx
A veleszületett/természetes immunrendszer működése

 

Az antitestek

Az antitestek termelése speciális immunszövetekben kezdődik. A kórokozó behatolásakor az antigén-prezentáló sejtek a kórokozóból származó antigéneket a nyirokcsomókhoz vagy a léphez szállítják, a B-sejtek pedig receptoraikkal az aktiválódott antitestekhez kapcsolódnak, maguk is antigént termelnek és az MHC rendszer (fő hisztokompatibilitási rendszer) saját molekuláiba töltik azt.


A veleszületett/természetes immunrendszer működése

Az elkülönítés meghatározó szerepet játszik a természetes immunrendszer funkcióiban. A toll-szerű receptor (TLR) a legfontosabb szereplő a szepszisben szenvedő betegek esetében, amikor a baktériumhoz kapcsolódik, ez a receptor citokineket bocsát ki, melyek az egész immunrendszert stimulálják, lázat eredményezve a sokkos állapotú beteg szervezetében. A TLR jelzések serkentik a neutrofilek és makrofágok aktiválódását melyek a fertőzés korai szakaszában képesek lassítani annak terjedését, így lehetővé teszik az adaptív immunválasz kifejlődését.

Annak elkülönítése, hogy mely célpont kíván immunválaszt és melyik nem, az immunrendszer működésének kulcsa. Ha a reakció túl erős, a gazdatestet is megölheti, ha azonban túl gyenge, a fertőzés végzi el ugyanazt. Az immunrendszer számos ellenőrző rendszert működtet ezen kényes egyensúly fenntartására, melyek válaszként funkcionálnak a korokozó folyamatokra. A legfontosabb ellenőrző mechanizmus a kettős ellenőrzés, még mielőtt az immunválasz megkezdődne – ezt az immunológusok kostimulációnak nevezik. Erre azért van szükség, mert a T-sejtek és B-sejtek folyamatos létrehozása mellett folyamatosan fennáll annak esélye is, hogy autoreaktív antigén-specifikus sejt jön létre, ami a saját antigénjét targetálja.

A citotoxikus sejtek

Ha a fertőzés már elterjedt a sejten belül, vagy egy sejt rákossá alakult a vírusok és ráktípusok zöld utat kapnak. Ezekben az esetekben az immunrendszer halálos fegyvereket vet be, a sejtpusztítás azonban összetett folyamat, komplex lépések sora előzi meg. A citotoxikus sejtek először szoros kapcsolatba lépnek a kórokozóval – vírussal vagy a rákos sejttel – és mobilizálják a sejtek közti szemcséket is, majd ezek a szemcsék a citotoxikus sejt membránjával fuzionálnak és számos fehérjét (pl. perforin) bocsátanak ki. A perforin egy pórust alakít ki a célpont sejtmembránján, mely lehetővé teszi, hogy ezen a póruson más fehérjék, ún. granzimek gyors sejthalált idézzenek elő.

A fertőzés legyőzése

Kezdetben a fertőzésre felhívó jelek a nem specifikus sejtek figyelmét vonzzák, melyek képesek lassítani a fertőzés terjedését.  Később egy robbanásszerű adaptív immunreakció történik, ami antigén specifikus sejteket működtet és antitesteket termel melyek olyan fontos molekuláris jeleket blokkolnak, amikkel a kórokozónak meg kell küzdeni.

Az immunrendszer és a memória

A B-sejtek kétféle immunmemória sejtté fejlődnek, a plazmasejt a csontvelőben, vagy a nyálkahártyában lokalizálható, nagy affinitású antitesteket termel. A többi B sejt olyan memóriasejtté válik, mely nem választ ki antitestet, de hosszútávon a keringésben és a nyálkahártyán marad, fenntartva az antitest termelés lehetőségét. Felnőtt korra az ember vére számos olyan antitestet tartalmaz, amelyek addigra rengeteg különböző fertőzéssel megküzdöttek már.

Jövő héten az immunspecifikus betegségekkel folytatjuk.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up