fbpx

Az immunrendszerhez kapcsolódó betegségek

Amikor ismeretlen mutációk gátolják az immunsejtek fejlődését, előfordul, hogy az egyének megfelelően működő immunrendszer nélkül születnek. Ebben az esetben a várható élettartam csekélynek mondható, immunitás nélkül a szervezet nem tudja felvenni a harcot a folyamatosan támadó fertőzésekkel. Az immunhiányos betegek számára életmentő kezelés lehet a csontvelő transzplantáció.

Az előzőhöz képest kevésbé veszélyes, de súlyos állapot amikor a mutációk az immunválasz egy bizonyos részét bénítják meg, az ilyen betegek komplement fehérjéi nem működnek megfelelően a sorozatosan elszenvedett bakteriális fertőzések miatt, amelyek tályogot és tüdőgyulladást okoznak. Azok a betegek, akiknek természetes ölősejtjei elégtelenül működnek, rendkívül fogékonyak a herpeszvírus-fertőzésekre.

Az immunszupresszió a szerv- vagy csontvelő transzplantáción átesett betegek esetében lehet hatékony módszer, a folyamat során olykor speciális citokineket (pl. tumor nekrózis faktor – TNF, vagy interleukin – IL) vagy olyan molekulákat céloznak melyek az immunsejtek szervezetben való vándorlását szabályozzák. A folyamat célja a szervezet immunreakciójának elnyomása.

A természetes/veleszületett immunrendszer hiányosságai autoinflammatorikus betegségeket okoznak. A friss kutatások szerint a természetes immunrendszer által a veszély felismerésére használt érzékelő rendszerben előforduló mutációk örökölt betegségekhez vezetnek. Az egyik ilyen fontos mintázatfelismerő receptor az inflammaszóma, mely egy intracitoplazmatikus szerkezet; számos fehérjét gyűjt egybe amikor veszélyt észlel. Az inflammaszóma alegységei összegyűlnek és aktiválják az enzimet, ami azután felszabadítja a gyulladás elősegítő citokineket, amelyek a véráramba kerülve betegséget és lázat okozhatnak.

Autoimmun betegség akkor fordul elő, ha az adaptív immunrendszer egy egészséges szövet ellen indít támadást. A friss kutatások kiemelik, hogy a fertőzéssel szembeni ellenállóképesség és az autoimmun betegségre való hajlam szorosan összefüggenek, és az erős immunrendszerrel rendelkező egyének, akiknek szervezete agresszíven reagál egy-egy fertőzésre, szintén nagyobb valószínűséggel lesznek autoimmun betegek. 

Allergiák esetén az antigén specifikus terápiák hasznosnak bizonyulnak, az autoimmun betegséghez hasonlóan az allergiát is egy nem megfelelő válasz okozza, azonban ebben az esetben a kiváltó antigén nem az autoantigén, hanem általában egy ártalmatlan környezeti fehérje. Az allergiás válasz széles spektrumon mozoghat, eredhet természetes forrásból, mint a szénanáthát okozó pollenek, vagy szintetikus forrásból, pl. gyógyszerallergiák. Az allergia sikeres kezelési módja a deszenzitizáció, kis dózisokkal kezdve fokozatosan terhelik a pácienst az allergiás reakciót kiváltó fehérjével. Ez a fokozatos kitettség stimulálja a negatív feedback mechanizmusokat melyek az allergiás reakciót kontroll alatt tartják. A súlyos allergiában szenvedő páciensek számára a deszenzitizáció életmentő kezelés lehet.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5091071/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up