fbpx
K vitaminban gazdag étrend

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin mely bizonyos élelmiszerekben természetes módon jelen van és táplálékkiegészítő formájában is elérhető. Ez a vitamin a véralvadás és az egészséges csontok miatt is nélkülözhetetlen. Más zsírban oldódó vitaminokhoz viszonyítva a K-vitamin gyorsan megemésztődik és kiválasztódik, csak nagyon kevés kerül belőle a vérbe. 

Mely élelmiszerekben található K-vitamin?

Változatos étrendet követve az alábbi zöldségek természetes módon tartalmaznak K-vitamint: zöld leveles zöldségek pl. spenót, kel, brokkoli, fejessaláta, növényi olajok, füge és áfonya, húsfélék, sajtok, tojás és szójabab. A K-vitamin hiány nagyon ritka állapot, szervezetünk pedig mindent megtesz, hogy elég K-vitamint raktározzon, hiszen egyes kutatások szerint bélbaktériumaink is előállítanak valamennyit, így az szervezetünkben fel tud szívódni, el tud raktározódni. Vannak azonban olyan állapotok, amikor fokozottan kell ügyelni a vitamin bevitelére:

  • újszülöttek esetén, akik születésükkor nem kaptak K-vitamint injekció formájában, 
  • cisztás fibrózissal, lisztérzékenységgel, fekélyes vastagbélgyulladással vagy rövidbél-szindrómával küzdő betegek esetén,
  • bariátriai műtéten átesett betegek esetén.

A felsorolt állapotok mind gátolják a vitamin felszívódását, amelynek hiánya okozhat vérzékenységi problémákat, hiszen a vér nehezebben alvad meg, ezen felül a csontok ellenállósága is csökken, ami csontritkuláshoz vezethet. 

Gyógyszerszedés és K-vitamink vitaminban gazdag zoldsegek

A K-vitamin bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet, így érdemes figyelmet fordítani a következőkre:

A Warfarint szedőknél fontos arra ügyelni, hogy a beteg mindig ugyanannyi dózisban kapja a vitamint, illetve minden nap ugyanolyan mennyiségben vigye be azt élelmiszer, illetve táplálékkiegészítő formájában is, hiszen egy-egy hirtelen változás a vitaminbevitel során súlyos vérzést – ha kevesebbet fogyasztunk – vagy vérrögösödést – ha többet fogyasztunk – okozhat. 

Antibiotikumok szedése esetén is fontos a megfelelő vitaminbevitelre figyelnünk, ugyanis az antibiotikumok károsítják a bélflórát, így több hetes kúra után előfordulhat, hogy lecsökken a szervezet rendelkezésére álló K-vitamin készlete.

Azoknak a betegeknek, akik koleszterinszintjük csökkentése miatt epesav megkötőket szednek, fontos tudniuk, hogy az ilyen gyógyszerek hosszútávú szedése csökkenti a K-vitamin szintet, hasonló a helyzet a testsúlycsökkentő gyógyszerekkel is, melyek nem csak a zsírok, hanem a K-vitamin felszívódását is csökkentik.

Az alábbi táblázat mikrogramnyi lebontásban, életkortól és nemtől függően mutatja meg a K-vitamin javasolt beviteli referenciaértékét:

ÉletkorJavasolt mennyiség
Újszülött kor – 6 hónapos kor2.0 mcg
7–12 hónapos kor2.5 mcg
1–3 év30 mcg
4–8 év55 mcg
9–13 év60 mcg
14–18 év75 mcg
19 éves vagy idősebb felnőtt férfi 120 mcg
19 éves vagy idősebb felnőtt nő 90 mcg
Tinédzser korú várandós vagy szoptató anyák 75 mcg
Felnőtt korú várandós vagy szoptató anyák90 mcg

A K-vitamin egészségünkre gyakorolt pozitív hatásait már régóta vizsgálják, és a kutatások során arra jöttek rá a, hogy a K-vitaminban gazdag étrendet követőknek erősebb csontozata van és kisebb valószínűséggel fognak combnyaktörést szenvedni, mint a kevés K-vitamint fogyasztó társaik. Más kutatások a koszorúér-betegséggel próbálták összefüggésbe hozni a K-vitamin fogyasztást, ugyanis azt tanulmányozták, hogy az alacsony vitaminszint vajon növeli-e a koszorúér-betegség kialakulásának kockázatát azzal, hogy a szív vérellátásáért felelős vénák merevebbek és szűkebbek. Egyelőre további kutatások szükségesek ahhoz, hogy igazolni tudják azt, hogy a K-vitamin alapú táplálékkiegészítők szerepet játszanak - e a szívbetegségek megelőzésében, azonban annyi bizonyos, hogy az egészséges immunrendszer, csontozat és véralvadás szempontjából nélkülözhetetlen tápanyag.

Forrás: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminK-HealthProfessional/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up