fbpx
Preventív dietetikai lépések a diabétesz kialakulása ellen

Preventív dietetikai lépések a diabétesz kialakulása ellen

A diabétesz 2012-ben 1,5 millió ember halálához járult hozzá, manapság egyre több problémát jelentő, világszerte növekvő gyakoriságú betegség. Kialakulásának megelőzésében a gyógyszeres terápián túl az életmód- és étrendbeli szokásoknak is nagy szerepe van. Az étrend mind a cukorbetegségben szenvedők mind a betegség szempontjából fokozott kockázati csoportba tartozók életminőségére különösen nagy hatással lehet.

A kettes típusú diabétesz és szövődményei

A diabétesz olyan krónikus betegség, amelyet magas vércukorszint, más néven hiperglikémia jellemez. A betegséget egyes és kettes típusra osztják; az egyes típusú diabétesz a fiatalkori cukorbetegség, vagyis az inzulin függő diabétesz, amikor a beteg hasnyálmirigye egyáltalán nem tud, vagy csak kevés inzulint tud termelni. Ez az állapot gyakran már gyermekkorban jelentkezik.

A kettes típusú diabétesz (T2D) azonban elsősorban gyakran felnőtt korban nyilvánul meg, a szervezet rezisztenssé válik az inzulinra. A világ összes inzulinos betegének 90 százaléka a kettes típusú cukorbetegségben szenved, amely a mozgásszegény életmód és a túlsúly eredménye lehet. A kettes típusú diabétesz következményei nem annyira nyilvánvalók, mint az egyes típusé, és gyakran csak megjelenésük után lehet lehet őket diagnosztizálni. 

A magas vércukorszint egyik fő szövődménye a vérereket megkeményítő és összeszűkítő atherosclerosis (érelmeszesedés), valamint a szívbetegségek, a diabéteszes retinopátia (a szem látóhártyájának betegsége) és a veseelégtelenség, vagy a csekély glikémiás kontroll miatt kialakuló izomfáradtság és energiahiány. 

Az ingadozó vércukorszint számos egészségügyi komplikációt idézhet elő, amit étkezési szabályokkal, gyógyszerekkel és testmozgással kiegészítve (vagy utóbbi kettő nélkül) szükséges kontrollálni.

Kezelési metódusok és kimenetelük

Egy cukorbetegség prevenciójával foglalkozó kutatócsoport – Diabetes Prevention Program Research Group (2002) által 2002-ben végzett kutatás rámutatott, hogy az életmódváltás a résztvevők esetében 39 százalékkal kisebb arányban idézte elő a betegség előfordulását, összehasonlítva azzal a csoporttal, akiknél kizárólag metformint (T2D kezelésére alkalmazott gyógyszer) alkalmaztak. Ugyanez a tanulmány arra is rávilágított, hogy az életmódváltás és a metformin is hasznosnak bizonyult a normál glükóz értékek visszaállításában, ám valójában az életmódváltás – beleértve a táplálkozási szokások megváltoztatását – hasznosabbnak tűnt a glükóz értékek normalizálásában.

Ahány ház (ország) annyi szokás

A cukorbetegségben javasolt étrend országonként és kontinensenként változik, a legtöbb helyen 40-60 százalékos szénhidrát bevitelt javasolnak, ez alól egyetlen kivétel India, ahol 65 százalék a mérvadó. Az előirányzott zsírbevitel a javasolt étrendtől függően változó értékeket mutat, azonban a fehérjebevitelt nagyjából 10-35 százalék között határozzák meg. A legtöbb országban a rostbevitelre is van előre meghatározott érték, kivéve az Egyesült Államokban. Egyes kutatások szerint az alacsony szénhidráttartalmú és az ún. mediterrán étrend csökkenti a HbA1c (haemoglobin A1c, vércukorszintet jelző paraméter) értéket, mások pedig arra figyeltek fel, hogy a vegetáriánus vagy az alacsony glikémiás indexű étrend követését javasolták a gyógyszeres kezelés visszaszorítása érdekében.

Ezek az adatok azt indikálják, hogy nincs egységes globális cukorbetegeknek előírt étrend, azonban a különböző régiók adta sajátosságokat, egyéni fizikai jellemzőket, életmódot és fiziológiás adottságokat figyelembe véve ez talán nem is elvárható, a betegség prevenciójára javasolt étrend nem homogenizálható.

Cikkünk folytatásában részletesen kitérünk az egyes tápanyagforrásokra, valamint a gabonafélék, azon beül a köles diabéteszre gyakorolt hatására.

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up