fbpx
A kiegyensúlyozott cukorbeteg étrend

A kiegyensúlyozott cukorbeteg étrend

Étkezésünk fontos szerepet játszik a cukorbetegség kialakulásának megelőzésében, hiszen az étrendből eredő glikémiás terhelés és a cukorbetegség megnövekedett kockázata közt pozitív kapcsolat van.

Szénhidrátok és rostok

A keményítő, amely a napi aktivitáshoz szükséges energiát biztosítja, a szénhidrátok családjába tartozik. Emésztés szempontjából három fajtáját különböztethetjük meg; gyorsan emészthető, lassan emészthető és rezisztens keményítők. Ez utóbbi nem tud a vékonybélben megemésztődni, így a vastagbélbe kerül át, és további három alfaját lehet elkülöníteni; fizikailag hozzáférhetetlen rezisztens keményítők, rezisztens keményítő granulátumok és retrogradált keményítők.

A gyorsan emészthető keményítők az emésztés során hamar cukrokká alakulnak, és a patkóbélben, valamint a vékonybél proximális részében szívódnak fel. Gyorsan emészthetőségüknek köszönhetően, ezek a keményítők hirtelen vércukorszint emelkedést, majd később hipoglikémiát okoznak. A lassan emészthető keményítők olyan keményítők, amelyek 20-120 perc alatt glükózzá bomlanak, ez a lassú felszívódás javítja a glikémiás kontrollt és masszív energiabevitelt biztosít a kettes típusú diabéteszben szenvedőknek. Habár a rezisztens keményítők nem emésztődnek meg és nem alakulnak energiává, pozitív szerepük van a cukorbetegség kialakulása ellen. Egy kutatás szerint ugyanis (Johnston et al. (2010)) a keményítőknek ezen fajtája javítja az inzulinérzékenységet, és segít az étkezéshez kapcsolódó hiperglikémia szabályozásában, ami a kettes típusú diabéteszben szenvedők szempontjából hasznos.

Fehérjék/aminosavak termeszet aldasa millet

A megfelelő fehérjebevitel fontosságát, mint a diabéteszes étrend egyik fontos táplálkozási pillérét számos alkalommal hangsúlyozták már. Kutatások bizonyították, hogy a fehérjéknek vagy egyes aminosavaknak – pl. a leucinnak – a glikémiás kontroll növelésén és az izomvesztés megelőzésén keresztül pozitív hatása van a cukorbetegek állapotára. (Manders et al., 2006Zhang et al., 2007Melnik, 2012Norton et al., 2012).

A köles diabéteszre gyakorolt pozitív hatásai

Nem ritka, hogy a cukorbetegeknek javasolt diéták esetében az élelmiszercsoportokat gabonafajtákra osztják, mostanában került fókuszba a köles is, amelyről kiderült, hogy a benne található fehérje növeli az inzulin-érzékenységet, valamint csökkenti a vércukor és a triglicerid szinteket is. Más gabonafélékkel összehasonlítva – pl. búza, kukorica - a köles gluténmentes, magas tápanyagtartalommal rendelkező és alacsony glikémiás indexű gabonaféle, amely élelmi rostokban gazdag masszív energiaforrás. Ezen felül esszenciális ásványi anyagokban, kiegyensúlyozott aminosav profillal rendelkező fehérjékben, antioxidánsokban és vitaminokban is gazdag, amelyek mind szerepet játszanak a kettes típusú cukorbetegség, a rák, valamint a szív- és érrendszeri és neurodegeneratív betegségek kialakulásának megelőzésében.

Füstös-Simon Zsuzsanna