fbpx
Kalóriaszegény, de tápanyagokban gazdag mangó

A mangó Indiában és Délkelet-Ázsiában őshonos gyümölcs, több száz fajtája létezik és rendszeres fogyasztása ígéretes táplálkozástani –és egészségügyi előnyöket tartogat.

Kutatásokkal bizonyították, hogy a mangónak számos egészségre gyakorolt pozitív hatása van, többek között fokozott immunitást biztosít, javítja az emésztőrendszer egészségét, jó hatással van a látásra, és bizonyos ráktípusok előfordulásának kockázatát is csökkenti.

Kalóriaszegény, de tápanyagokban gazdag

165 gramm szeletelt mangóban – nagyjából egy csészényi adag – az alábbi tápanyagok találhatóak meg: 

99 kalória, 1,4 gramm fehérje, 24,7 gramm szénhidrát, 0,6 gramm zsír, 2,6 gramm élelmi rost, ezen felül a teljesség igénye nélkül C-vitamin, réz, folsav, B6, A – E és K vitamin, kalcium, magnézium, riboflavin, niacin, foszfor, szelén és vas. 

A fentebb említett referenciamennyiség (165 g) a napi ajánlott C-vitamin mennyiség 70 százalékát lefedi. A C-vitamin vízben oldódó vitamin, mely segít az immunrendszer egészségének megőrzésében és a vas felszívódásában.

termeszet aldasa mango 3Antioxidánsbomba

A mangó tele van antioxidánsként működő növényi összetevőkkel, vagyis polifenolokkal, ezen belül magniferinnel, katechinekkel, antociánokkal, benzoesavval és kempferollal. Az antioxidánsok a szabadgyökök – olyan erősen reaktív összetevők, amelyek a sejtekhez kapcsolódva tönkreteszik azokat – károsító hatása ellen védik a sejteket. Egyes kutatások a szabadgyökök által okozott károsodást az öregedéssel és a krónikus betegségek kialakulásával kapcsolják össze. 

Serkenti az immunvédelmet – a fent említett referenciamennyiségben a napi ajánlott A vitamin adag 10 százaléka megtalálható, amely immunrendszerünk megfelelő védekezésében kiemelkedő fontossággal bír, hiszen felveszi a harcot a fertőzésekkel szemben. Ezen felül a benne található K, E, B vitaminok szintén az immunitás megőrzésében segítenek. 

Mangó és egészséges szív

A mangóban található magnézium és kalcium kiegyensúlyozott pulzust biztosít, a vérerek elernyedését támogatva alacsonyabb vérnyomás értékeket eredményez. A gyümölcs egy kivételes antioxidánst – magniferint – is tartalmaz, amely megvédi a szívizomsejteket a gyulladástól, az oxidatív stressztől és a programozott sejthaláltól (apoptózis). Ezen felül a vér koleszterin, triglicerid és szabad zsírsav szintjét is csökkentheti.

Amilázok szerepe a mangóban

Emésztésre gyakorolt hatása sem elhanyagolható, hiszen a mangó amiláz enzimet tartalmaz, amely a nagyobb ételmolekulákat, összetett szénhidrátokat cukorrá – glükózzá és maltózzá – bontja szét, így azok könnyebben felszívódnak.  Az amilázok sokkal aktívabbak az érett mangóban és az édesebb íz is az enzim fokozott jelenlétének köszönhető.  Egy négy hétig tartó kutatás bebizonyította, hogy a székrekedéssel küzdő felnőttek esetében a napi mangófogyasztás sokkal hasznosabbnak bizonyult, mint bármilyen oldható rostokat tartalmazó étrendkiegészítő fogyasztása.

Látásra gyakorolt hatása

A benne található lutein és zeaxantin – amelyek a retinán belül, annak középpontjában, a makulában halmozódnak fel, "természetes napvédőként” működnek és elnyelik a felesleges fényt, sőt, a káros kék fény ellen is védelmet biztosítanak. Az egészséges látás megőrzéséhez az A vitamin szerepe is nélkülözhetetlen, amelynek súlyos hiánya farkasvaksághoz és szaruhártya hegesedéshez vezethet.

Rákellenes hatása

A polifenolok az oxidatív stressz kialakulása ellen nyújtanak védelmet, amely állapotot a rák számos típusának kialakulásával azonosítják. Állat-és laboratóriumi kísérletek során azt találták, hogy a mangóban található polifenolok csökkentették az oxidatív stresszt, valamint vagy elpusztították a rákos sejteket vagy megállították azok növekedését, mint például a leukémia, a vastagbélrák, a prosztata, a tüdő vagy a mellrák esetében.

A fenti érvek miatt érdemes tehát a mangót minél változatosabb formákban fogyasztani, webáruházunkban az ínyencekre gondolva a kandírozott verzió is elérhető, amelyet itt lehet megvásárolni.

Forrás: https://www.healthline.com/nutrition/mango

Tekintsd meg gránátalma-mangó gyümölcslevünket !

Tedd a kosárba a gránátalma-mangó gyümölcslevet

Füstös-Simon Zsuzsanna 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up