fbpx
Vesekő kialakulásának okai

A vesekő a vesében felhalmozódott kristályok következtében jelentkező, a világ népességének 12 százalékát érintő, növekvő tendenciát mutató urológiai kórkép, amely a 20-49 év közti férfi populációt érinti leginkább. Leggyakoribb fajtája a 80 százalékban előforduló kalcium-oxalát kő, de gyakoriak a cisztein és a húgysavkövek is.  A betegség kialakulása több tényezőtől függ, a kőképződés pedig komplex, számos fizikai-kémiai folyamatból tevődik össze úgy, mint túltelítődés, kristályosodás, növekedés, felhalmozódás, és a húgyúti kövek összetevőinek visszatartása a tubuláris sejtekben. 

Magának a kőképződésnek még nincsenek tünetei, de kialakulásuk után a tüneteket a kövek lokációja – attól függően, hogy a vesében, a húgyvezetékben vagy a hólyagban helyezkednek-e el – határozza meg. Ezek megnyilvánulhatnak erős vesegörcsben, véres vizeletben, deréktáji fájdalomban, húgyúti fertőzésekben, vagy a vizelet elakadásában és vesetágulatban, melyek hányingert és rosszullétet idézhetnek elő.

Hogyan alakul ki?

A vesekő képződés komplex biokémiai folyamat, amelynek során a vizeletben fontos fizikai-kémiai folyamatok mennek végbe. Elsőként a vizelet túltelítődése történik meg, ami annyit jelent, hogy a vizelet több oldott anyagot tartalmaz, mint amennyit normál körülmények között fel tudna oldani. Ennek következtében az oldott anyagok lerakódnak a vizeletben, ami kristályosodást, majd kristály lerakódást eredményez. A kristályok ezután kemény köveket alkotva csoportosulnak a vizeletben.

Mi idézheti elő?

Friss kutatások szerint a vesekövesség gyakorisága a fejlett és a fejletlen országokban egyaránt növekvő tendenciát mutat, melyet többek közt az életmódváltozás, a fizikai aktivitás hiánya, az étkezési szokások és a globális felmelegedés is előidéz. A kockázati tényezők – a teljesség igénye nélkül – igen változatosak lehetnek:

  • Életmódbeli szokások – állati fehérjék és só fokozott bevitele, és kelátképzők bevitelének hiánya – rostok, citrátok, lúgosító élelmiszerek.
  • Anyagcserebetegségek – hypercalciuria (a vizelet megnövekedett kalcium tartalma), köszvény a kórelőzményben, hypocitraturia (a vizelet csökkent citráttartalma).
  • Kevés vizelet – dehidráltság, nem elegendő folyadékbevitel.
  • Visszatérő húgyúti fertőzések, a vizelet pH eltérései, és a vizelet lúgosodása a bakterális ureáz jelenléte miatt.
  • Magas vérnyomás és elhízás, genetikai hajlam/örökölt betegségek – családban korábban előfordult vesekövesség, monogénes betegségek, renális tubuláris acidózis.
  • Klímavátozás – foglalkozásból eredő, földrajzi adottságoktól és évszaktól függő okok (nyáron magasabb előfordulás).
  • IBS és más felszívódási zavarok.

Kőtípusok és célzott megelőzés

Mivel jelenleg nincs gyógyszer a betegség megelőzésére és gyógyítására, alapvetően a legfontosabb lépés a legalább napi 2 liter folyadékfogyasztás, hiszen az elegendő folyadékbevitel csökkenti a vizelet telítettségét és hígítja a kalcium-oxalát kristályosodásának promótereit.

Második lépés lehet az állati fehérjék fogyasztásának csökkentése, melyek kéntartalmú aminosav tartalmuk miatt fokozott savbevitelt jelentenek. A magas fehérjetartalom csökkenti a vizelet pH-ját és a citrátszintet és a csontreszorpción keresztül fokozza a vizelettel történő kalcium kiválasztódást. Akinek savas a vizelete, célszerű kevesebb húst és halat ennie és a D vitaminban gazdag ételeket kerülnie, helyette inkább a magas káliumtartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása ajánlott.

A kalcium-oxalát, cisztin és húgysavkövek megelőzése céljából lúgosítani kell a vizeletet, melyet sok zöldség és gyümölcsfogyasztással, valamint citrát-tartalmú táplálékkiegészítőkkel és lúgos ásványvizek fogyasztásával érhetünk el. A húgysavkövek elkerülése érdekében a köszvény kezelése nélkülözhetetlen, a ciszteinköveknél pedig a nátrium és fehérjefogyasztásra kell ügyelni. A kalcium-foszfát és struvitkövek elkerüléséhez elsődleges lépés a vizelet savasítása.

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5817324/

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up