fbpx
Narancslé szerepe a csonttörések megakadályozásában

Egy texasi állatkísérlet szerint a fokozott narancslé/grapefruitlé fogyasztás csökkentheti a csontvesztés és a csontritkulás kialakulásának kockázatát.

Farzad Deyhim – a kísérlet vezető szerzője és a Texas A&M University professzora szerint – a narancs és grapefruit fogyasztás pozitív hatással van a szérum antioxidáns kapacitásra, a csontok erősségére és a combcsonttörések előfordulására is. A Nutrition folyóiratban publikált kutatás kasztráción átesett patkányokon vizsgálta a narancs és grapefruit fogyasztás hatásait.

Abból kiindulva, hogy a 40 éven túli férfiak tesztoszteronszintje évente nagyjából 1 százalékkal csökken –  ami gyengébb izmokhoz és csontozathoz vezethet –  a kutatók kasztrált patkányokon modellezték az alacsony tesztoszteronszint csontszerkezetre tett hatásait. Az állatokat 4 csoportra osztották; az első csoportot kontrollcsoportként érintetlenül hagyták, a többi csoportot kasztrálták. A kasztráláson átesett patkányok egyik csoportjának 60 napig frissen facsart narancslevet adtak, a másik csoport grapefruitlevet kapott, a harmadik csoport pedig nem fogyasztott citrusféléket. 

A kutatás végére a narancslevet ivó csoport csípőcsont erőssége 6,3 százalékkal nőtt, a combcsonttörések előfordulása pedig 9,5 százalékkal csökkent a citrusféléket nem fogyasztó csoportéhoz képest. A grapefruitlevet fogyasztó patkányok csípőcsont erőssége 3,7 százalékkal nőtt, a törések előfordulása 6,8 százalékkal csökkent a harmadik kasztrált csoporthoz viszonyítva. A szérum antioxidáns kapacitás szintén emelkedett a citrusféléket nem fogyasztó csoporthoz viszonyítva. 

A citrusok csontokra gyakorolt pozitív hatását az antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező bioaktív flavonoidoknak tulajdonítják, amelyek megvédik a szöveteket az oxidatív stressztől. Ezek az eredmények egy másik kutatás megállapításait is igazolják, mely szerint a flavonoidok és limonoidok javítják a csontok egészségét, vagyis a citrusfélék fogyasztása csontjaink épsége megőrzésének természetes táplálékforrása lehet. A kutatók újabb tanulmányok készítésére hívták fel a figyelmet arra vonatkozóan, hogy ezek az eredmények vajon az embereknél is megmutatkoznak-e.

Csontritkulás számokban

Becslések szerint a csontritkulás 75 millió embert érint Európában, az Egyesült Államokban és Japánban. A Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány (IOF) 2002-es adatai szerint Európában a csontritkulásból adódó törések összes közvetlen költsége 31,7 milliárd EUR.

Az egy főre jutó narancslé fogyasztásban jelenleg Németország és Kanada jár élen, ahol 18 százalékponttal több narancslé fogy a globális átlaghoz képest.

Miért fogyasszunk citrusféléket?

  • A C vitaminban és flavonoidokban gazdag gyümölcsök fogyasztása komoly szerepet kaphat a rák elleni védelemben. 
  • A citrusfélék C-vitamin tartalmuk miatt segítik a vas felszívódását, ezért vegánoknak, vegetáriánusoknak fokozottan javasolt a rendszeres bevitel.
  • Rosttartalmuknak köszönhetően vércukorszint stabilizátorként működnek.
  • Mentális egészségünk megőrzésében is szerepet játszhatnak, a rendszeres citrusféle fogyasztók körében kisebb a demencia veszélyének kialakulása.
  • Jelentős káliumtartalmuk miatt az izmok megfelelő működését és a szervezet kiegyensúlyozott folyadékháztartását is elősegítik.

Füstös-Simon Zsuzsanna

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up