fbpx
Hogyan működik a mikrobiom?

Az emésztőrendszerben élő baktériumfajok számos módon befolyással lehetnek a neuronok működésére és az agyra. Az ókori görögök pl. azt gondolták, hogy a mentális betegségek akkor fordulnak elő, amikor az emésztőrendszerben túl sok epe halmozódik fel, és a filozófusok még jóval a mikrobiom felfedezése előtt azzal érveltek, hogy az agy és a bélrendszer együttesen alkotják az emberi viselkedést. 

Egy Massachusetts-i laboratóriumban a Holobiome nevű startup olyan állatkísérleteket tanulmányozott, amelyek a bélbaktérium és az autizmus, Alzheimer-kór vagy a szorongás közti kapcsolatot tárják fel. A nyolc emberből álló cég 5 éves megalapítása óta a világon egyedülálló gyűjteményt kreált az emberi bélrendszer mikróbáiból. Céljuk, hogy a depresszió, álmatlanság, székrekedés, vagyis az irritábilis bélszindróma tüneteire, illetve más, emésztési vonzatú neurológiai betegségek gyógyítására megoldást találjanak. 

A neuropszichiátriai rendellenességek kezelését célzó gyógyszerek kevésbé bizonyulnak hatékonynak, és az erre a célra szánt gyógyszerfejlesztések évtizedes lemaradásban vannak. Számos kutató osztja azt a véleményt, hogy mikrobiom-alapú kezelésekkel vagy “pszichobiotikumokkal” ígéretes eredményt és személyre szabott kezelést lehet nyújtani az ilyen betegségekre.

Mivel az irritábilis bélszindrómával küzdő betegek nagy része depressziós, az autizmus spektrumon elhelyezkedő embereknek gyakran emésztési problémáik vannak, a Parkinson- kóros betegek pedig hajlamosabbak a székrekedésre, az epidemiológiai kutatások a bél és az agy közti kapcsolat felé fordultak.

Hogyan működik a mikrobiom?

Az elmúlt 20 év során meghozta gyümölcsét annak felfedezése, hogy a bennünk élő baktériumok túltesznek a sejtjeink számán is. A bél mikrobiomja nagyjából 2 kg-ot nyom (többet, mint az emberi agy) és talán ugyanolyan hatással lehet a testünk működésére, mint az agyunk. A bélben, vírusokkal, gombákkal és archeákkal együtt baktériumfajok ezrei telepednek meg, a bélbaktériumok ásványi tápanyagokat és más molekulákat tudnak előállítani és olyan módon felhasználni, ahogyan az emberi test nem képes, ez pedig új terápiás lehetőségeket vet fel.

A mikrobiom által kiválasztott anyagok bekerülhetnek a vérerekbe, és így az agyba jutnak. A mikrobiom ösztönzi a bél falán elhelyezkedő neuropod sejteket, hogy azok stimulálják az aggyal közvetlen összeköttetésben levő bolygóideget. Aktiválják a bélfalon található enteroendokrin sejteket is, amelyek hormonokat bocsátanak ki, végül a mikrobiom az immunsejteket és a gyulladást is befolyásolja, ami agyunk működésre szintén hatással lehet.

A mikrobiális termékek befolyásolhatják az enteroendokrin sejteket, amelyek a bél falán helyezkednek el és hormonokat és peptideket bocsátanak ki. A sejtek közül néhány az emésztést szabályozza, az inzulin termelést kontrollálja, de kibocsát egy szerotonin nevű neurotranszmittert is, ami a bélrendszert elhagyva egész szervezetünkön végighalad.

A GABA szerepe

A GABA az agy neurális aktivitásáért felelős neurotranszmitter, elégtelen működése depresszióval és más mentális betegségekkel áll kapcsolatban.

Egy kutatás során 23 depresszióval küzdő beteg agyi MR felvételeiből kiderült, hogy a kevesebb Bacteroides-baktériummal rendelkező emberek prefrontális lebenye erősebb hiperaktivitási mintákat mutatott, amit néhány kutató a súlyos depresszióval azonosított. Ezen felül találtak egy GABA termelő baktériumot is.

A Holobiome kutatói 30 ígéretes GABA termelő baktériumot találtak és azonosítottak, az etikai felülvizsgálatot követően az emberi kutatásokat jövőre tervezik elkezdeni. 

Forrás: https://www.sciencemag.org/news/2020/05/meet-psychobiome-gut-bacteria-may-alter-how-you-think-feel-and-act?utm_campaign=news_daily_2020-05-07&et_rid=673824796&et_cid=3318359#

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up