fbpx
A keményebb vizek protektív eleme a magnézium

50 évvel ezelőtt egy epidemiológiai tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy amennyiben az ivóvíz keménysége megemelkedett, a kardiovaszkuláris megbetegedésekben elhunytak száma csökkent. Időközben ez a tézis megerősödött és számos, világszerte megjelent tanulmány igazolja, hogy a szív-és érrendszeri halálozási arány alacsonyabb a nagyobb vízkeménységű régiók populációjában, mint a lágyabb vizű régiókéban.

Az alacsony magnézium tartalmú ivóvíz a lágyabb vizű régiókra jellemző, a magnéziumban szegény talajt pedig az ischémiás szívbetegségek, koszorúérgörcs és a hirtelen szívhalál gyakori előfordulásával azonosítják. A keményebb vizek protektív eleme a magnézium, habár számos epidemiológiai tanulmány kihangsúlyozta már, hogy akár már 6-30 mg magnéziumnak is kardioprotektív szerepe lehet, jelen kutatás szerint a kísérleti patkányok esetében már napi 15 mg vízből származó magnézium segített a kardiovaszkuláris szövetek elváltozásainak megelőzésében vagy az elváltozások mérséklésében.

A fentiekre visszautalva, nem csak klinikai, hanem epidemiológiai adatok is bizonyították már, hogy a hiányos étrendből eredő magnéziumhiány bizonyos kardiovaszkuláris problémákat okoz, pl. magas vérnyomást, ischémiás szívbetegséget, koszorúsér betegséget, pangásos szívelégtelenséget, atherogenezis, myokardiális infarktust, hirtelen szívhalált, vagy stroke-ot.

Jelen kutatást azt a hipotézist ellenőrzi, hogy a magnézium rövidtávú hiányát hogyan tolerálta a kísérleti patkányok szíve 21 napon át.  Az eredmények azt mutatták, hogy a rövidtávú magnéziumhiány jelentős hatást gyakorol a kalcium anyagcserére, legalábbis a patkányok esetében biztosan; a magnéziummal dúsított ivóvíz megelőzte vagy mérsékelte a magnéziumhiány okozta kardiovaszkuláris szövetelváltozásokat.

Az ajánlott napi magnézium mennyiség jelenleg 450-485 mg/nap. Állatokon és embereken végzett kísérletek is igazolják a magnéziumbevitel és az érelmeszesedés közti fordított kapcsolatot, az ischémiás szívbetegségben, és hirtelen szívhalálban elhunytak esetében a szívizom magnézium szintje és az ivóvíz magnézium tartalma alacsonyabb volt (a lágyabb vizekben kevesebb magnézium található) mint a nagyobb vízkeménységű régiókban elhunytak esetében.

Ez a kutatás azt a 25 éves hipotézist is alátámasztja, miszerint az 1-2 liter vízbevitelből, (akár csapvíz, ásványvíz vagy csapvíz alapú frissítők) származó 5-100 mg/l közti magnéziumbevitel segít megküzdeni és akár kordában tartani is a nyugati étrendre jellemző csekély magnéziumszint okozta állapotokat.

Forrás: http://www.mgwater.com/altura/Short-term%20magnesium%20deficiency%20results%20in%20decreased%20levels%20of%20serum%20sphingomyelin_Am%20J%20Physiol%20Heart%20Circ%20Physiol_2009.pdf

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up