fbpx
Sószegény étrend hatásai

A kallikrein rendszer (KKS) fontos szerepet tölt be a vérnyomás szabályzásában, valamint a nátrium és a víz kiválasztásában. Az emberi szervezetben a kallikrein rendszer funkcionálisan két részre oszlik, egyrészt biológiailag aktív bradykinin nevű peptidet hoz létre a plazmában (pKKS), másrészt kallidin nevű peptidet hoz létre a szövetekben (tKKS ).

Általánosan ismert feltételezés, hogy a plazma kallikrein rendszer (pKKS) részt vesz a véralvadás aktivizálásában, a gyulladásban és a keringési elégtelenségben. Ez a rendszer szerepet játszik többek közt abban is, hogy a vért a különböző szervekhez eljuttassa. Minden ehhez szükséges összetevő a vesében található, ezért elmondható, hogy a vese kiemelkedő szerepet játszik a hosszútávú vérnyomás szabályozásban és a magas vérnyomás kialakulásában.

A vérnyomás szabályozást és a só-víz háztartást a renin-angiotenzin-aldoszteron rendszer (RAAS) végzi, de a kallikrein rendszer is befolyásolja két külön rendszeren keresztül. Az erekben a kininek direkt módon is csökkentik a vérnyomást a nitrogén oxid (NO) kibocsátásával, valamint indirekt módon azzal, hogy az endothel sejtekben prosztaciklineket termelnek. A másik fő rendszer a már korábban említett vese, ahol a kininképződéshez szükséges összes feltétel teljesül. Számos kutatás készült a kininek elektrolit - és vízkiválasztásra gyakorolt hatásairól, melyek azt a hipotézist támogatják, miszerint a kininek a renális vaszkuláris rezisztencián keresztül szabályozzák a vérnyomást és a tubuláris ion-és vízáramlást. A vesében található kininek védő szerepet játszhatnak a magas vérnyomás kialakulásának megelőzésében a sejten belüli nátrium-klorid szint csökkentésével.

A továbbiakban bemutatott kutatás célja, hogy a pKKS és tKKS koncentrációján keresztül felmérje a sószegény étrend hatásait a plazmában és vizeletben. A kutatás során már a 4. napon látványos volt a vizelet nátrium és klorid koncentrációja, még a nátrium 234-ról 21.2 mmol-ra csökkent, a klorid 198-ról14.6 mmol-ra esett vissza.

Az ANG I plazma szintjei, az aldoszteron és az angiotenzin-konvertáló enzim jelentős növekedést mutatott, igazolva ezzel a sószegény diétához való fiziológiai alkalmazkodást. A plazmában a bradykinin és a plazma kallikrein szintje ezekkel ellentétben jelentősen csökkent. 

A kutatás eredményei azt igazolták, hogy a sószegény étrend nem jelent változást a vérnyomásra nézve, ebből azt a következtetést lehet levonni, hogy a plazma és a szöveti kallikrein esetleg más módon fejtik ki hatásukat a sószegény étrend esetén.

Jelen kutatás igazolja, hogy a sószegény étrend az ANG I plazma szintek és az aldoszteron jelentős csökkenését okozza és szignifikáns növekedést mutatott ki az angiotenzin-konvertáló enzim aktivitásában is. Ezek az adatok a sószegény étrendhez való fiziológiai alkalmazkodást prezentálják, de az eredmények validálása jelenleg még folyamatban van.

Füstös-Simon Zsuzsanna

Forrás:https://journals.physiology.org

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up