fbpx
Természetben előforduló tápanyagok is nagy jelentőséggel bírnak a citokinvihar szabályzásában

A citokinvihar a veleszületett immunválaszra adott túlzott reakció, melynek során a gyulladásos citokinek fokozott mennyiségben termelődnek.  A jelenséget már az influenzás megbetegedés talaján kialakult tüdőgyulladás megfigyelésekor is leírták, de a Covid-19 pandémia kapcsán is döntő jelentőségű

A citokinek túlzott termelődését szabályzó immunmoduláló eljárások éppen ezért hasznosak a vírusos agresszív tüdőbetegségek kezelésében, ebben a kontextusban a PPAR transzkripciós faktorcsaládba tartozó peroxiszóma proliferátor aktivált receptorok (PPAR-gamma) elsődleges szerepet játszhatnak. Mindamellett, hogy a PPAR gamma receptorok zsír és cukoranyagcserére gyakorolt szerepe ismert, a gyulladásos folyamatokat is elnyomják. A következőkben olyan tápanyagokról szólunk, melyek a PPAR gamma receptorok stimulálásával modulálják az immunrendszert. A szintetikus anyagok mellett a következőkben felsorolt természetben előforduló tápanyagok is nagy jelentőséggel bírnak a citokinvihar szabályzásában, és duális megközelítést jelenthetnek koronavírus gyógyításában.

Gránátalma

A gránátalmát jótékony hatásai miatt évezredek óta használják az orvoslásban; gombaölő, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságai ismertek. Jótékony hatásai főként punikasav (punicic acid) tartalmának köszönhetők, mivel ez a sav a már fent említett PPAR gamma receptorok modulálásán keresztül gátolja a gyulladásos cytokinek ( IL-6, IL-8, IL-12, and TNF-α) expresszióját, ami segítségével a gyulladásellenes fehérvérsejtek (makrofágok) kerülnek túlsúlyba.

Tengeri herkentyűk és halolajtapanyagok fontossaga citokin

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak a gyulladások szabályzásában van szerepe, gyakorlatilag a PPAR gamma receptorok aktiválásán keresztül csökkentik a gyulladásos citokinek termelődését.

Kurkuma

Ázsiában őshonos növény, melynek a gyökere a leghasznosabb része, gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt sebgyógyítás során is használták. Fő hatóanyaga a kurkumin olyan enzimeket, citokineket és adhéziós molekulákat szabályoz, melyek döntő szerepet játszanak a gyulladási folyamatok során.

Kakukkfű és oregánó

Ezek a mediterrán területeken őshonos fűszernövények karvakrolt tartalmaznak, melynek áldásos hatásait nem csak a szépségiparban, hanem a gyógyászatban is ismerik: antioxidáns, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai vannak.

Chili

A világszerte az egyik legelterjedtebb fűszer a kapszaicin miatt értékes, mely gombaölő, antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai mellett az ízületi gyulladás kezelésében fontos szerepet játszik.

Zsálya és rozmaring

Szintén mediterrán növények, melyeket a gasztronómiában használnak elsősorban, de karnózsav tartalmuk miatt gyulladáscsökkentő hatásuk is ismert. 

Nem csak most a pandémia kapcsán érdemes őket fogyasztani, hanem prevenciós szempontból is, hiszen a természetben előforduló hatóanyagok szintetikus anyagokkal kombinálva sokatmondó eredményeket hozhatnak a jövő medicinájában.

Forrás: Pharmacological (or Synthetic) and Nutritional Agonists of PPAR-γ as Candidates for Cytokine Storm Modulation in COVID-19 Disease

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up