fbpx
Növényi források a helyes proteinbevitelhez

Nem lehetetlen, hiszen a kérdés egyik kulcseleme az étrendben rejlik; ezen belül is a proteinbevitel a legfontosabb. Habár emiatt sokan tévesen azt gondolják, hogy csak a húsban van elegendő fehérje, ez nem igaz; a hús mellett a például a hal is kiváló proteinforrás.

Hogyan növeljünk tömeget?

Az izomtömeg növekedése, szaknyelven hipertrófia egy bizonyos típusú hosszú szálakból álló (miofibrillum) fehérje növekedésének köszönhető, mely az edzés során stimulálódik, súlyemelés közben például az izomszövet minimális károsodása miatt növekedésnek indul. Fontos tudni, hogy nem maga az izomkárosodás okozza a hipertrófiát, hanem sokkal inkább a gyógyulási folyamat. 

Egy edzés során testünk rengeteg változáson megy át, az izomszövet minimális károsodása csak egy a sok közül, emellett testhőmérsékletünk is megemelkedik, dehidráció lép fel és az ideg-és kardiovaszkuláris rendszer működésében is lehetnek átmenti fennakadások. Mindez annak köszönhető, hogy az edzés egész szervezetünkben nagy stresszt okoz, a helyes étrenddel azonban biztosíthatjuk, hogy egy-egy kemény edzés után helyreálljon az optimális állapot. Az izmok felépüléséhez emellett szükség van nyújtásra, masszív folyadékbevitelre és elegendő pihenésre.

Nézzük, milyen növényi források fedezhetik a proteinbevitelt:

A protein egy komplex kifejezés, mely számos aminosavat ölel fel, egyesek közülük esszenciálisak, vagyis szervezetünk nem képes előállítani őket, még mások nem esszenciális aminosavak, tehát szervezetünk is elő tudja állítani őket. Nagyon fontos, hogy étrendünk tartalmazzon olyan aminosavakat, melyeket a szervezet nem képes előállítani, ezek közül pl: hisztidint, izoleucint, leucint, lizint stb. A húsfélék tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, növényi vonalon pedig a szója, hajdina és quinoa is.muscle

Nem csak a fehérjék szükségesek azonban a tömegnöveléshez, hanem például kalcium is, amely nem csak a csontok és fogak erejéért felel, hanem az izomépítésért is, hiszen aktint és miozint tartalmaz, amelyek serkentik az izomnövekedést. A kalcium hiánya azt eredményezi, hogy szervezetünk több zsírt raktároz, mint amennyire szüksége lenne. A zöld leveles növények, többek közt a spenót kiváló kalciumforrás.

A vas az edzés során segít a szervezet energiaszintjének megtartásában, oxigénhez juttatja az izmokat és segít a felépülési folyamat során is. A lencse, diófélék és magvak, valamint a spenót is vasban gazdag tápanyagok.

A C-vitamin a vas megfelelő felszívódásáért felel, a gyümölcsök és zöldségek pedig a legjobb választás ennek támogatására.

A D-vitamin az izomnövekedésben is szerepet játszik, ennek ellenére nagyon sokan hiányt szenvednek benne. Legjobb forrása a napsütés, de az olajos halak, máj és a vörös hús is ide sorolható.

A B12-vitamint gyakran elfelejtik, pedig a vörösvérsejtek termeléséért felel, azok pedig segítik az izmok oxigénhez jutását. Ez a vitamin nem található meg növényi alapú tápanyagokban, azonban ez nem jelenti azt, hogy muszáj húst fogyasztani, helyettesíthető pl. magas B12 vitamin tartalmú gabonapehellyel. 

Hasznos tippek:

Ügyeljünk a nap során a tápanyagok megfelelő elosztására, hogy egész nap elegendő kalóriát biztosítsunk szervezetünknek. Ehhez inkább 5-6 kis étkezést válasszunk a hagyományos 3 főétkezés helyett, és cseréljük le a nassolni valókat olyan egészséges nasikra, amelyek létfontosságú tápanyagokat tartalmaznak, mint pl. tökmag, pisztácia, és más olajos magvak vagy diófélék.

A húsfogyasztásnak megvannak a maga egészségügyi előnyei, a halak és szárnyasok fogyasztása összefüggésbe hozható pl. a szívinfarktus és a stroke alacsonyabb kialakulásával, de a növényi étrendnek is megvannak a maga előnyei. A legfontosabb dolog, hogy akárhogyan is táplálkozunk, kiegyensúlyozott étrendet kövessünk.

Forrás: New Food Magazin

Füstös-Simon Zsuzsanna

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up