fbpx
Fekete berkenye és gránátalma dzsúsz, valamint a zöld tea antivirális hatással bír

Meg lehet-e előzni a fertőzést?

A légúti vírusok kialakulásának prevenciója azért fontos, mert a kezdeti fertőzés megelőzése csökkentheti a vírusok alsó légutakba kerülését és továbbadását. A légúti vírusok mindig a felső légutakat fertőzik meg először, csak később húzódnak le az alsó légutakra. Egy friss kutatás szerint a növényi eredetű dzsúszok és a zöld tea inaktiválják a SARS-CoV-2 és az influenza vírust. 

Az említett tanulmányban in vitro kísérletekkel bizonyították, hogy a fekete berkenye és gránátalma dzsúsz, valamint a zöld tea antivirális hatással bír, így szájöblítőként való alkalmazásuk csökkentheti a szájüregben található vírusok elszaporodását, valamint a vírusok továbbadását is. A kutatások megerősítik, hogy már a hagyományos kereskedelmi forgalomban kapható szájvizek alkalmazása is csökkentheti a vírusok terjedését és a lehetséges fertőzések kialakulását, ugyanakkor számos természetes eredetű termékről tudjuk, hogy antivirális hatásuk miatt enyhítik a légúti megbetegedések tüneteit.

Az in vitro kísérletek során a gránátalma és a fekete berkenye kivonat az influenza vírus ellen mutatott aktivitást, a fekete bodza az influenzában szenvedő betegek tüneteit enyhítette, a zöld teával történő gargarizálás pedig az influenzás megbetegedések előfordulását csökkentette. Éppen ezért hasznos a természetes eredetű termékek alkalmazása, hiszen széles spektrumú vírusölő hatásuk miatt hasznosak lehetnek a vírusok terjedésének megfékezésében, nem utolsó sorban megfizethetőek és azonnal használhatóak.granatlma virusolo hatasa

A laborkísérletek során az influenza erősen reszponzív volt szinte az összes kísérletben használt anyagra, azonban a SARS-CoV2 kevésbé volt reagens, de a gránátalma-és fekete berkenye dzsúszra, valamint a zöld teára érzékenyen reagált. A kísérletek során a fekete berkenye bizonyult leghatékonyabbnak a vírusokkal szemben, de a tea kivonatokkal vagy növényi dzsúszokkal történő gargarizálás jótékony hatásait már korábban is leírták; szájöblítés utáni elfogyasztásuk bizonyítottan csökkenti az influenza vírus előfordulását, a vírusok elszaporodását a szájüregben és a tünetek előfordulását. 

A növényi eredetű termékek antivirális aktivitása a savas pH-n alapul, mely direkt módon inaktiválhatja a vírus részecskéit, de a polifenolok, pl. tanninok, katekinek, és flavonoidok által is inaktiválódhatnak a vírus részecskék, melyek a vírus és sejtfehérjékre hatnak. A gránátalma polifenolok például úgy gátolják az influenzavírust, hogy a virionok felszínén található glikoproteinekre hatnak és szerkezeti károsodást okoznak a virionoknak. A zöld teában található katekinek is hasonlóan működnek, a virion szerkezetét pusztítják.

A fentiek miatt a zöld tea, feketeberkenye és áfonyadzsúsz segíthet a légúti fertőzések kialakulásának megelőzésében, terjedésének minimalizálásában és a tünetek enyhítésében, és a klinikai gyógymódok mellett fogyasztásuk biztonságos komplementer terápia lehet. 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up