fbpx

Gránátalma-vörös áfonya gyümölcslé

A gránátalma perzsa eredetű, mediterrán növény. Az emberi szervezetre gyakorolt kedvező hatásai miatt, szuperélelmiszernek számít. A gránátalma az egyik legerősebb antioxidáns gyümölcs a világon.

Őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia, de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt. A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van.

A vörös áfonyáról már mindenki hallott, frissen mégis igen ritka vendég a hazai piacokon, zöldségeseknél, de még a kiskertekben is. A természetben is, csupán néhány hegyvidéki területen fordul elő elvétve – többek között a Mecsekben, a Zemplénben, valamint a Nyugat-Dunántúl egyes részein (Kőszeg környékén és az Őrségben).

Gyümölcslevünkben ez a két gyümölcs együttesen fejti ki szervezetünkre gyakorolt áldásos hatását. Együtt nagyon egészséges és finom párost alkot a gránátalma és a vörös áfonya, de mit tudnak külön- külön?

Amit eddig tudunk a gránátalmáról…

Az is sok! De ennél biztosan többet tud ez a csodálatos és rejtelmes gyömölcs. Lássuk:

  • Fogyasztása kutatási eredmények szeriaz LDL (káros koleszterin) szintet, egyúttal növeli a HDL (hasznos koleszterin) mennyiségét a vérben és a vér koleszterin oxidációját is csökkenti.
  • Jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.
  • A gránátalma csökkenti a vér sűrűségét, ragadósságát és az öregedéssel együttjáró vérrögképzési hajlamot is így, a szív és érrendszer védelmében óriási szerepe lehet!
  • A legújabb kutatások szerint, rendszeres fogyasztása segít számos rákbetegség megelőzésében, de a már kialakult rákbetegségek kezelésében is hatékony támogatás. A gránátalma az ellagsavnak nevezett természetes anyag leggazdagabb forrása. Az ellagsav meggátolja a rák kialakulását, és úgy gondolják, hogy megakadályozza a rák mutációját is azáltal.
  • A gránátalma baktérium-, vírus- és parazitaellenes hatása ma már tény.

Vörös áfonya – segítség a húgyúti betegségekben

Természetes orvosságként segítségünkre lehet a fogyasztása, meggyorsíthatja a felépülést! Enyhíti a prosztatabántalmakat. A húgyúti fertőzéseket, vagy ahogy a köznyelv nevezi: a felfázást, baktériumok elszaporodása okozza, mégpedig tízből kilenc esetben az E. coli baktérium. A vörös áfonya gyümölcs olyan anyagot tartalmaz, amely képes meggátolni az E. coli baktérium megtelepedését a hólyag falán, illetve a húgycsövön ez a tulajdonsága pedig radikálisan lecsökkenti a baktériumok megbetegítőképességét. Bár a feldolgozás folyamán a vörös áfonya veszít valamennyit számottevő C-vitamintartalmából, még így is jelentős mennyiség marad benne. Komoly B1-, B2-, B3-, továbbá E-vitamin-tartalommal is rendelkezik, mindemellett káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort is bőségesen tartalmaz.

Vigyünk egy kis színt a táplálkozásunkba az egészségért és a szépségért!

Mélybordó és vörös… Mindkét gyümölcs nagy számban tartalmaz antocián vegyületeket melyeknek, a vörös, piros, kékes színanyag befolyásolása mellett erős antioxidáns tulajdonságai is vannak, ezzel is segítve a káros szabad gyökök – így a betegségek és az öregedési folyamatok -  elleni védekezést. Régről jövő tudása és tapasztalata az embereknek, hogy a gránátalma és a vörös áfonya külön – külön is természetes őrzői a szépségnek és fiatalságnak, a bennük található vitaminok, ásványi anyagok, vegyületek összetételének köszönhetően: késleltetik az öregedést, fantasztikus hatással bírnak a bőr és haj szerkezetére.