fbpx
Egészséges nassolnivalóra vágysz? Válaszd a kandírozott epret!

Miért érdemes fogyasztani?

Az eper a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik. Évszázadokkal ezelőtt is ismerték, gyógynövényként alkalmazták. Amellett, hogy különlegesen édes és finom, természetes forrása nagy mennyiségű nutritív és biokatív összetevőknek, melyek összefüggésbe hozhatók a krónikus degeneratív betegségek visszaszorításával. Állatokon végzett kísérletek igazolták gyulladásellenes, antikarcinogén és antiproliferatív hatását. Epidemiológiai és klinikai tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása antioxidáns tartalma révén javítja a keringést és a posztprandiális (étkezést követő) vércukorszintet is.

eperRendszeres fogyasztása csökkenti a vérzsírszintet, ezáltal hozzájárul a kardiovaszkuláris betegségek megelőzéséhez, különösen a metabolikus szindrómában szenvedők esetében. Számos vitamint, ásványi anyagot tartalmaz, melyek biztosítják az egészség megőrzését. Gazdag káliumban, magnéziumban, mangánban, C-vitaminban, jódban, B2-, B5-, B6- vitaminban, K-vitaminban. Rosttartalma részt vesz az egészséges bélműködés és vércukorszint megtartásában. Jelentős forrása olyan fitokemikáliáknak (ellagsav, antocianinok, kvercetin, katekin) és vitaminoknak (aszkorbinsav, folsav), melyek szabadgyök fogó tulajdonsággal rendelkeznek. 

Az eper kitűnő választás az immunrendszer védelme szempontjából, rendszeres fogyasztása hozzájárul különféle daganatok megelőzéséhez, valamint csökkenti az öregedés jeleit is, és szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát is. Szabályozza a vérnyomást és a vércukorszintet. Artériás megbetegedések kezelésében szintén pozitív hatású. Különböző kísérletek során kimutatták egyes összetevőinek rákellenes hatását. Gátolja a karcinogenezis megindulását, a daganatok progresszióját és burjánzását. Ezen jótékony tulajdonságai antioxidáns, polifenolos összetevőinek köszönhető.

Állatkísérletek bizonyítják, hogy az eper vagy kivonatának rendszeres fogyasztása a kognitív (agyműködés, tanulási készségek) és a motorikus funkciók (egyensúly és mozgáskoordináció) javulását eredményezi.Természetes módon kis mennyiségben szalicilsavat tartalmaz. Egyes kutatók szerint ennek a vegyületeknek köszönhetően a gyulladásos bélbetegségekben, (pl. Crohn-betegség) tapasztalható a gyulladásos folyamatok csökkenése. Egy vizsgálat során, a résztvevő egészséges emberek étrendjét kiegészítették napi 500 gramm eperrel, egy hónapTermészet Áldása aszalt eper keresztül. Harminc nap elteltével, a keringésük javult, jelentősen csökkent a vérzsírszintjük és az oxidatív stressz is, amely szabad gyökök keletkezése és a szervezet antioxidáns védekező rendszere közötti egyensúly megbomlása során alakul ki.
Fogyni vágyók és cukorbetegek számára mindenképpen ajánlott az energia-/szénhidráttartalom figyelembe vétele. Mivel a kandírozott  gyümölcsök koncentráltan tartalmazzák összetevőiket, és energiatartalmuk is magasabb, mint a friss gyümölcsöknek, könnyen túlléphetjük napi limitünket. A kandírozott epret fogyaszthatjuk magában nassolnivalóként, a reggeli müzlink mellé, joghurtban, desszertekhez, vagy akár salátánkat is kiegészíthetjük vele.

Tajti Mónika
dietetikus

 

Tudj meg többet az aszalványokról IDE kattintva!

Nézd meg a terméket a webshopban:

Tedd a kosárba a terméket:

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up