fbpx
A gránátalma és mangó együttes hatása

A gránátalma és mangó jótékony hatásai egy üvegben

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása fontos szerepet tölt be a krónikus betegségek megelőzésében. Számos kutatás számol be a mangó és gránátalma egészségre gyakorolt pozitív hatásáról.
Az Ázsiában őshonos mangó ( Mangifera) a szömörcefélék családjába tartozó, édes ízű, egzotikus gyümölcs. Indiában szent növényként tisztelik, több mint 4000 éve fogyasztják. Számos bioaktív anyagot tartalmaz, mint például karotinoidokat, C-vitamint, polifenolokat, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek.  
GránátalmaléTermészetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. Ha a szabadgyökök nem tudnak semlegesítődni vagy a szükségesnél több kerül be a szervezetünkbe, felborul az egyensúly, károsítják a DNS-t, fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat. Az antioxidánsok bevitelével ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. Szerepük a szabad gyökök közömbösítése, ezáltal az oxidatív stressz kivédés, az ebből eredő károsodások és betegségek megelőzése.

Az egzotikusan kellemes íze mellett a mangó magas vitamin-, és ásványi anyagtartalommal rendelkezik. Tartalmaz A-, C-,E, B1-, B2-, B3-,B6-,B12-, E-vitamint, kalciumot, magnéziumot és káliumot.
Kiemelkedően magas A-vitamin tartalma elsősorban látásunk egészségéért felel. Továbbá, az A-vitamin biztosítja a csont és fogak egészséges fejlődését, szerepe van az embrionális fejlődésben, valamint a hámszövet épségének fenntartásában. Antioxidáns tulajdonsággal is rendelkezik.
A C-vitamin az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá, a K-vitamin a véralvadásban, csontfejlődésben játszik szerepet, valamint újabban az érelmeszesedés elleni védelemben is szerepet tulajdonítanak neki.
Gyümölcshúsában található bioaktív összetevők a vastagbél daganat kialakulásának megelőzésében játszanak fontos szerepet.

A mangó vércukorszint csökkentő hatását kimutatták elhízott személyekben. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az elhízás és annak következményeként kialakuló betegségek (például kettes típusú cukorbetegség) kialakulását.
A mangó étvágycsökkentő hatása a zsírsejtek által termelt leptin és adiponektin hormonokra gyakorolt hatása révén érvényesül.
Természet Áldása gránátalma-mangó gyümölcsléRendszeres fogyasztása a vér HDL koleszterin szintjét pozitívan befolyásolja. A HDL koleszterin az ún. „védő”-koleszterin, az érfalban már lebomlott koleszterint visszaszállítja a májba, ahol lebomlik, ezáltal részt vesz az érfal védelmében.

A gránátalma (punica granatum) az egyik legrégebb óta ismert gyümölcs. Lombhullató fa vagy bokor. A punicaceae család tagja. Őshonos Indiában a Himalaya területén és Iránban. Nagy mennyiségű flavonoidot ( mint pélául antociánt) tartalmaz. Káliumban, kalciumban és C-vitaminban gazdag. Évszázadokon keresztül használták gyógyítás céljából, „a természet erejének” tartották.

Eredetileg parazitás és mikrobiális fertőzések, fekélyek, hasmenés, vérhas, és légúti megbetegedések kezelésének céljából alkalmazták. Napjainkban számos tanulmány számol be a gránátalma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antiaterogenikus ( érfalban lerakódást gátló), antidiabetikus (vércukorszint csökkentő) és antikarcinogén(rákellenes), antivirális (vírusellenes) és antibakteriális( baktériumellenes) tulajdonságairól. A gránátalma szív- és érrendszeri védőhatása elsősorban magas antioxidáns-tartalmának köszönhető. Fogyasztása segít megelőzni az érelmeszesedést.

Számos fitokemikáliát tartalmaz, melyek közül néhány együttesen antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást gyakorol a daganatos sejtekre. A gyümölcsben az egyenként is erős antioxidáns típusú vegyületek együttes hatása érvényesül a szabad gyökök ellen. A gránátalma összetevőinek köszönhetően gátolja a rák kezdeti kialakulásában létrejövő DNS károsodást. Rendszeres fogyasztásával hozzájárulhatunk a különböző daganatok megelőzéséhez elsősorban : mell-, prosztata-,vastagbél-,máj-,tüdő-,bőr-,húgyhólyagdaganat, leukémia.

A benne található ellagsav a legújabb kutatások szerint a csontok sűrűségét és térfogatát növeli, amely a napjainkban járványszerűen terjedő csontritkulás megelőzésében fontos szerepet tölt be. A gránátalma antioxidáns tulajdonságának több mint 50%-ért a punicalagin felel, amely egyedül a gránátalmában található meg. Rosttartalma a szénhidrát-és zsíranyagcserére fejti ki hatását. Csökkenti az éhségérzetet, növeli a jóllakottság érzetét, csökkentik a koleszterinszintet és a bélműködést is pozitívan befolyásolják.

A gránátalma-mangó gyümölcslében a két gyümölcs egészségre gyakorolt pozitív hatása együttesen érvényesül. Fogyasztásával hozzájárulhatunk egészségünk megőrzéséhez és a krónikus betegségek kialakulásának megelőzéséhez.
 
Tajti Mónika
dietetikus 
 
 
A Természet Áldása gránátalma-mangó gyümölcslé tápanyagtartalma 100 ml termékben:
Energia :245 kJ /58 kcal
Zsír:0 g
amelyből telített zsírsavak: 0 g
Szénhidrát:14,2 g
amelyből cukrok:13,0 g
Fehérje: 0,2 g
: 0,01 g
 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up