fbpx

Természet Áldása zöld lencse


A lencse (Lens culinaris Medic.) rendszertanilag a zárvatermők (Angiospermae) törzse, a kétszikűek (Dicotyledonopsida) osztályába, a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik. A lencse (Lens) rokon nemzetségei például a csicseriborsó (Cicer), és a borsó- (Pisum) félék. Egynyári növény. A lencse származása, így elsődleges génközpontja Belső-Ázsiába tehető, onnan terjedt el Eurázsiában majd Európában. Európában a lencse, leletek szerint már egészen a vaskortól ismert volt! Kiváló élelmezési értékét az emberiség tehát már évezredek óta ismeri. Napjainkra a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül is az egyik legkeresettebb élelmiszer lett.

Ezt a régi kultúrnövényt, első sorban értékes magjáért termesztik. A Közel- Keleten és Indiában ma is az étkezés egyik alappillére a lencse, ott legalább 50 fajtája ismert.

 

Turbózzuk fel immunrendszerünket lencsével!

Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk immunrendszerünk megerősítéséért, a mozgás és az egészséges életvitel mellett. A lencse biológiai értéke és a mag étrendi hatása majdnem olyan jó vagy jobb, mint a babé és a borsóé. A lencse is tartalmaz flautenciát - gázképződést - fokozó anyagokat, mint minden hüvelyes, de ennél fontosabb hogy vas, cink, réz, kálium, magnézium, kalcium forrás. A lencse magas antioxidáns vegyületekkel bír, amelyek a szabadgyök- megkötő képességük révén lassítják az öregedési folyamatokat és rákellenes hatást fejtenek ki. Rostban gazdag, amelyek javíthatják a szív egészségét. A 2-es típusú diabéteszesekben a vércukorszintet és a vérnyomást is javíthatja a hüvelyesek, köztük a lencse, rendszeres fogyasztása - állítják kanadai kutatók. Folsav és pantoténsav tartalma is igen jelentős, szénhidrátban, nyerszsírban és B-vitaminban is bővelkedik.  23% könnyen emészthető fehérjét tartalmaz, és aminosavakat, köztük sok (1-2%) lizint.                              

A lizin egy esszenciális aminosav, ami szükséges néhány létfontosságú fehérje szintéziséhez. Elengedhetetlen a lizin a növekedéshez, a szövetek regenerálódásához, gyógyulásához, valamint ellenanyagok, hormonok és enzimek képződéséhez. Felnőtteknél ez az aminosav közreműködik a kalcium beépülésében és a nitrogénegyensúly fenn­tartásában. Mivel a lizin elősegíti az izomfehérje képződését, különösen fontos lehet a műtétek és sérülések utáni gyógyulásban. Ugyancsak lényeges hatása, hogy csökkenti a vérzsír (triglicerid) szintet. A lizin nagy segítséget nyújt a herpesz vírus visszaszorításában is.

A konyhában is gondolkodjunk lencsében!

Kísérletezzünk a lencsével és fogyasszuk minél gyakrabban. Nem hiányozhat a konyhánkból! A jól ismert lencseleves és főzeléken túl, számtalan módon készíthetjük el, és nagyon sokféle ételhez használhatjuk!  Nagyon fontos pozitív tulajdonsága a lencsének, hogy glikémás indexe (élelmiszerek cukortartalmát mérő index) alacsony, így könnyen emészthető, mivel fogyasztása nem ugrasztja meg a vércukorszintet (mert a benne lévő szénhidrát optimálisan, lassan szívódik fel). Készíthetünk belőle levest, főzeléket, salátát, köretet, krémet. Főzéséhez a hideg, lágy víz a legideálisabb, előzetes áztatás nélkül. Kemény vízben főzve a hüvelyesek héja ugyanis könnyen megkeményedik, széthasad, a belsejük pedig nem puhul meg tökéletesen. Érdekes tipp, ha a lencse főzővizéhez adunk egy kevés friss ananászt vagy gyömbért, az ezekben lévő fehérjebontó enzimek megkönnyítik a lencse puhulását. Bátran ízesítsük a lencsét, jól viseli a kiegészítő ízeket, fűszereket! A magyar konyhában jól ismert klasszikus fokhagyma, vöröshagyma és füstös ízek mellett jól passzol a lencséhez a fűszerek közül például a:
rozmaring, római kömény, koriander, babér, a zsálya, kakukkfű, majoránna, vagy a petrezselyem. A bátrabbak a citrusfélékkel is kipróbálhatják a lencsés recepteket, nem fognak csalódni!

 

 

 

 

Cégünkről:

A Hungarian Flavours Kft.-t két ember álmodta meg és hozta létre 2007-ben. A kezdetektől egészséges, különleges és frissítő újítások sora jelent meg kínálatunkban. Szemes-termék importőrként váltunk ismertté itthon és a nemzetközi piacon is, de ma már három márka büszke tulajdonosai is vagyunk: Természet Áldása, Pome, Café Rosé. A márkánknak és az általunk forgalmazott illetve csomagolt több mint száz különböző terméknek köszönhetően társaságunknak, egészen különleges dolgot sikerül véghezvinnie: igényeiknek és az ízlésüknek megfelelően minden nap emberek ezrei jutnak ellenőrzött és magas minőségű élelmiszerekhez, frissülnek fel és vállnak egészségesebbé gyümölcsleveink, száraz termékeink fogyasztásával.

  • Budapest 1173 Összekötő utca 1 Mesterek Háza
  • +36 1 951 43 83
  • info@hungarianflavours.com
keyboard_arrow_up